Een Russische Proton raket is in de nacht van 1 op 2 juli 2013 kort na de lancering neergestort. Kort nadat de 700 ton zware draagraket om 04u38 Belgische tijd was vertrokken vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan week de raket van haar baan af waarna het tuig neerstortte op de verlaten steppe van Kazachstan. Aan boord van deze onbemande raket bevonden zich drie Russische navigatiesatellieten.
India heeft op maandag 1 juli 2013 zijn eerste navigatiesatelliet in de ruimte gebracht. Vanop het Satish Dhawan Space Centre vertrok om 20u11 Belgische tijd een Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) met aan boord de IRNSS-1A satelliet. De lancering verliep probleemloos en de 1,4 ton zware satelliet werd twintig minuten na de start van de lancering uitgezet in een tijdelijk baan om de Aarde.
In de nacht van donderdag 27 op vrijdag 28 juni 2013 heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zijn nieuwste zonnesatelliet in de ruimte gebracht. De 'Interface Region Imaging Spectograph’ (IRIS) kunstmaan moet de volgende jaren observeren hoe materie op de Zon energie verzamelt en opwarmt, terwijl het door de zonneatmosfeer reist.
Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana is op dinsdag 25 juni 2013 een Russische Sojoez raket gelanceerd met aan boord vier communicatiesatellieten. De 1807ste Sojoez draagraket vertrok om 21u27 Belgische tijd en zette de vier satellieten meer dan twee uur en twintig minuten later succesvol uit in een baan om de Aarde.
Vanop de Jiuquan lanceerbasis, in het Noordwesten van China, is op dinsdag 11 juni 2013 succesvol een Shenzhou ruimtetuig in een baan om de Aarde gebracht met aan boord drie Chinese ruimtevaarders. De Shenzhou-10 ruimtecapsule werd om 11u38 Belgische tijd in de ruimte gebracht door middel van een bijhorende CZ-2F draagraket.
Op woensdag 5 juni 2013 bracht Europa met succes zijn vierde Automated Transfer Vehicle (ATV) in de ruimte. De 69ste Ariane 5 draagraket vertrok om 23u52 Belgische tijd vanop het ELA-3 lanceerplatform op de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana en zette 63 minuten later probleemloos de 20,2 ton zware onbemande vrachtmodule uit in een lage baan om de Aarde op een hoogte van 270 kilometer.
Op woensdag 29 mei 2013 zijn drie ruimtevaarders, vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan, vertrokken voor een reis naar het internationale ruimtestation ISS. Aan boord bevonden zich de Russische kosmonaut Fyodor Yurchikhin, de Amerikaanse astronaute Karen L. Nyberg en de Europese ruimtevaarder Luca Parmitano die ongeveer zes maanden lang gaan werken en leven aan boord van het ISS.
De Verenigde Staten hebben in de nacht van 24 op 25 mei 2013 met succes een militaire communicatiesatelliet in de ruimte gebracht. Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida vertrok om 02u27 Belgische tijd een Delta 4 raket met in zijn vrachtruim de vijfde Wideband Global Satcom (WGS).
De derde in België gebouwde PROBA satelliet is in de nacht van maandag 6 op dinsdag 7 mei 2013 succesvol in de ruimte gebracht. Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana bracht de tweede Vega draagraket de Proba-V aardobservatiesatelliet samen met de Vietnamese VNREDSat-1 en de Estse ESTCube-1 satellieten probleemloos tot in een lage baan om de Aarde.
Uitgebreid artikel: http://www.belgiuminspace.be/nieuws/satellieten/proba-v-gaat-de-ruimte-in
Proba-V op het forum: http://www.astroforum.be/topic/2700-proba-v/
Op woensdag 1 mei 2013 heeft China succesvol een communicatiesatelliet in de ruimte gebracht. Dit was de tweede Chinese lancering in 2013.
Een Amerikaanse Atlas IIAS raket brengt vanop de Cape Canaveral lanceerbasis het Amerikaans-Europese Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) in de ruimte voor onderzoek naar de Zon. Meteen na de lancering werd SOHO in een baan met een halve lange as van ongeveer 660 000 km rond het Lagrangepunt L1 geplaatst. Vanuit deze positie brengt SOHO ondermeer zonnevlammen in beeld en werden er ook al meer dan duizend kometen met deze satelliet. Dankzij het grote wetenschappelijke succes werd deze missie dan ook al meermaals verlengd. Foto: NASA
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.