Op zondag 23 november 2014 werd een internationale crew in de ruimte gebracht die zes maanden lang gaan leven en werken aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Het Sojoez TMA-15M ruimtetuig vertrok om 22u01 Belgische tijd vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan en koppelde zich minder dan zes uur later succesvol aan het 400 ton wegende ruimtestation dat op een hoogte van 418 kilometer rond de Aarde cirkelt.
Enkele weken voor de allereerste lancering van de nieuwe Angara 5 draagraket werd deze nieuwe Russische raket al eens naar het lanceercomplex gebracht voor een reeks belangrijke testen. De Angara 5 is een zogeheten ‘heavy-lift launch vehicle’ en moet in de nabije toekomst de verouderde Proton raketten vervangen. Het is geleden sinds de jaren '80 dat er nog eens een gloednieuwe zware draagraket verscheen op een Russische lanceerbasis.
Op NASA's Wallops Flight Facility in de Amerikaanse staat Virginia is op 28 oktober 2014 een Antares draagraket, met in zijn vrachtruim de vierde Cygnus vrachtmodule, kort na de lancering neergestort. Zowel NASA alsook Orbital Sciences Corp. lieten weten dat er niemand gewond raakte. Voor de commerciële bevoorrading van het internationale ruimtestation ISS is deze mislukte lancering wel een zware tegenslag.
Een krachtige Europese Ariane 5 draagraket heeft op donderdag 16 oktober 2014 vanuit Frans-Guyana in Zuid-Amerika opnieuw twee communicatiesatellieten in de ruimte gebracht. Dit was de vijfde maal dat Europa in 2014 een Ariane 5 raket lanceerde. Tijdens deze lancering werden twee communicatiesatellieten voor Zuid-Amerika succesvol in de ruimte gebracht.
India heeft op woensdag 15 oktober zijn derde navigatiesatelliet in de ruimte gebracht. Vanop het Satish Dhawan Space Centre vertrok om 22u02 Belgische tijd een Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) met aan boord de IRNSS-1C satelliet. De lancering verliep probleemloos en de 1,4 ton zware satelliet werd twintig minuten na de start van de lancering uitgezet in een tijdelijk baan om de Aarde.
Vanop het Tanegashima Space Center in Japan werd op dinsdag 7 oktober 2014 de Himawari 8 weersatelliet succesvol in de ruimte gebracht. Deze nieuwste meteorologische kunstmaan werd met behulp van een H-2A draagraket in een geostationaire overdrachtbaan gebracht en moet vanuit de ruimte ondermeer tropische stormen en onweersbuien gedetailleerd in beeld brengen.
Op donderdag 25 september 2014 werd een internationale crew in de ruimte gebracht die zes maanden lang gaan leven en werken aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Het Sojoez TMA-14M ruimtetuig vertrok om 22u25 Belgische tijd vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan en koppelde zich minder dan zes uur later succesvol aan het 400 ton wegende ruimtestation.
In de nacht van dinsdag 16 op woensdag 17 september 2014 heeft een Amerikaanse Atlas V raket in opdracht van een Amerikaanse overheidsdienst met succes een geheime satelliet in de ruimte gebracht. De Atlas V raket vertrok om 02u10 Belgische tijd vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida en de geheime vracht succesvol uit in een baan om de Aarde.
Op zondag 7 september 2014 heeft het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX een Chinese communicatiesatelliet succesvol in de ruimte gebracht. De Falcon 9 draagraket vertrok om 07u00 Belgische tijd vanop de Cape Canaveral lanceerbasis en zette de ASIASAT 6 satelliet 33 minuten later uit in een tijdelijke baan om de Aarde.
Europa heeft op vrijdag 22 augustus 2014 twee Galileo-navigatiesatellieten succesvol in de ruimte gebracht. Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana vertrokken de kunstmanen om 14u27 Belgische tijd aan boord van een Sojoez draagraket die het duo enkele uren later uitzette in een baan om de Aarde op een hoogte van ongeveer 23 522 kilometer.
Twee kleine sondes maken zich los van de Amerikaanse ruimtesonde Deep Space 2 en begeven zich naar het Marsoppervlak. Helaas verloor men tijdens de afdaling naar het Marsoppervlak alle communicatie met de twee sondes. De probes wogen in totaal slechts 3,6 kg en waren bedoeld om als eerste ruimtetuigen ooit onder de oppervlakte van een andere planeet door te dringen. Het onderste deel zou zich 0,6 meter diep in de Marsbodem penetreren en het bovenste deel zou op het oppervlak blijven om data door te sturen naar de Mars Global Surveyor. Foto: NASA
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.