Op 9 juli 2024 werd de eerste nieuwe Europese Ariane 6-raket met succes gelanceerd, waarmee de missie werd voltooid om verschillende uiteenlopende satellieten in een cirkelvormige baan om de aarde te brengen en de onafhankelijke toegang van Europa tot de ruimte te herstellen. De eerste vlucht, genaamd VA262, was een groot succes voor Europa en maakte de weg vrij voor de volgende Ariane 6-vlucht in 2024 en toonde aan dat de nieuwe zware raket in staat is om zijn doel te bereiken en satellieten en constellaties te lanceren.
Op donderdag 20 juni 2024 onderging de eerste Ariane 6 raket die binnenkort de ruimte in gaat zijn laatste volledige zogeheten 'wet dress rehearsal' in het Europese Spaceport in Frans Guyana. Het gaf een spannend voorproefje van wat komen gaat, met een stop van slechts een paar seconden voor de motorontsteking en natuurlijk het opstijgen. De eerste lancering van een Ariane 6 is voorzien voor 9 juli 2024.
Binnenkort lanceert Europa zijn nieuwe Ariane 6 raket, die vele ruimtemissies met zich meebrengt, elk met een uniek doel, een unieke bestemming en een team thuis dat hen aanmoedigt. Of het nu gaat om het lanceren van nieuwe satellieten om terug te kijken en de aarde te bestuderen, om diep in de ruimte te kijken of om het testen van belangrijke nieuwe technologieën in een baan om de aarde, de eerste vlucht van de Ariane 6 zal de veelzijdigheid en flexibiliteit van deze indrukwekkende, zware draagraket laten zien.
De eerste lancering van de nieuwe Ariane 6 raket is gepland voor 9 juli 2024 vanaf Europa's ruimtehaven in Frans Guyana, dit kondigde ESA-directeur-generaal Josef Aschbacher op 5 juni 2024 aan op de ILA Berlijn Air Show. Josef Aschbacher werd vergezeld door de Ariane 6 Task Force partners, ArianeGroup CEO Martin Sion, CNES CEO Philippe Baptiste en Arianespace CEO Stéphane Israël op het podium om deze mijlpaal aan te kondigen. Walther Pelzer, directeur-generaal van de Duitse ruimtevaartorganisatie DLR, was ook aanwezig voor de gelegenheid. Ariane 6 is Europa's nieuwe draagraket voor zware lasten en vervangt zijn uiterst succesvolle voorganger, Ariane 5.
ESA's EarthCARE satelliet, die een revolutie teweeg zal brengen in ons begrip van hoe wolken en aërosolen ons klimaat beïnvloeden, is met succes gelanceerd. Deze buitengewone satelliet begon zijn reis naar de ruimte op 29 mei om 00:20 CEST (28 mei, 15:20 lokale tijd) aan boord van een Falcon 9 raket van SpaceX vanaf de Vandenberg Space Force Base in Californië, VS. Slechts tien minuten later scheidde de satelliet zich probleemloos van de raket.
Het nieuwe ruimtevaartuig van Boeing heeft toestemming gekregen om voor de allereerste keer met bemanningsleden op te stijgen. De afgelopen dagen hielden NASA en Boeing een flight readiness review (FRR) voor de Crew Flight Test (CFT) missie, die astronauten Suni Williams en Butch Wilmore van en naar het internationaal ruimtestation (ISS) zal sturen aan boord van Boeing's Starliner capsule. De FRR heeft geen ernstige problemen gevonden, wat betekent dat de bemande testvlucht zoals eerder gepland op 6 mei gelanceerd kan worden.
Een NASA-missie die een nieuwe manier van navigeren in ons zonnestelsel test is klaar om zijn zeil de ruimte in te hijsen, niet om de wind te vangen, maar de voortstuwende kracht van zonlicht. De lancering van het Advanced Composite Solar Sail System is gepland op dinsdag 23 april (woensdag 24 april in Nieuw-Zeeland) aan boord van een Electron raket van Rocket Lab vanaf het lanceercomplex 1 van het bedrijf op het Mahia schiereiland van Nieuw-Zeeland.
Ruslands Angara-A5 zware draagraket zal in de toekomst een belangrijke raket worden om satellieten en ruimtevaartuigen in een baan om de aarde te brengen vanaf het Vostochny Cosmodrome in het Russische verre oosten, zei Alexey Varochko, CEO van het Khrunichev Space Center. De chief executive van Chrojunicjev deed deze uitspraak na de eerste succesvolle testlancering van de Angara-A5 zware draagraket vanaf het Vostochny lanceerbasis op 11 april 2024.
Nu Europa's nieuwe Ariane 6-raket op de Europese lanceerbasis in Frans Guyana staat, worden de passagiers die hij naar de ruimte zal lanceren klaargemaakt om aan de top van de hoge nieuwe raket te worden toegevoegd. De Ariane 6 zal op zijn eerste vlucht verschillende satellieten, ruimtevaartuigen en experimenten van ruimtevaartorganisaties, bedrijven, onderzoeksinstituten, universiteiten en jonge professionals lanceren. Van gevestigde spelers zoals NASA tot studenten die hun allereerste satelliet ontwerpen, deze missies zullen gammastralen meten, wilde dieren opsporen, zelfhelende zonnecellen testen, de theorie van black body-straling bevestigen en nog veel meer.
De eerste lancering van een Kairos raket van Space One is op woensdag 13 maart 2024 mislukt. Dit is een grote tegenslag voor het bedrijf dat als eerste privéonderneming in Japan een satelliet in een baan om de aarde wil brengen en een aandeel wil verwerven in de snelgroeiende ruimtevaartindustrie. In een live-uitzending was te zien hoe de raket wegschoot te midden van enorme wolken witte rook. Maar ongeveer vijf seconden later explodeerde de raket en werden er vurige brokstukken in het omringende berglandschap gestuurd.
De Amerikaanse astronoom James V. Scotti ontdekt met het Spacewatch project van de University of Arizona de planetoïde 1997 XF11. Op 26 oktober 2028 zal deze planetoïde op een afstand van 930 000 kilometer van de Aarde vliegen. Dit is 2,4 maal de afstand van Aarde tot de Maan. Tijdens zijn scheervlucht langs de Aarde zal deze planetoïde een maximale helderheid bereiken van 8,2 waardoor deze zichtbaar zal zijn met een goede verrekijker.
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.