Op vrijdag 27 maart 2015 werd een internationale crew in de ruimte gebracht waarvan twee ruimtevaarders één jaar lang gaan leven en werken aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Het Sojoez TMA-16M ruimtetuig vertrok om 20u42 Belgische tijd vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan en koppelde zich minder dan zes uur later succesvol aan het 400 ton wegende ruimtestation dat op een hoogte van ongeveer 400 kilometer rond de Aarde cirkelt.
Vanop de Amerikaanse Cape Canaveral lanceerbasis in Florida is op woensdag 25 maart 2015 een nieuwe GPS-navigatiesatelliet in de ruimte gebracht. De raketmotoren van deze 29ste Delta 4 draagraket werden omstreeks 19u36 Belgische tijd tot ontbranding gebracht waarna de krachtige draagraket de GPS 2F-6 kunstmaan 3 uur en 15 minuten later uitzette in de juiste baan om de Aarde op een hoogte van 20 370 kilometer.
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft in de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 maart 2015 vier satellieten succesvol in de ruimte gebracht die de interactie tussen de magnetische velden van onze planeet en de Zon gaan onderzoeken. Met deze één miljard euro dure Magnetospheric Multiscale missie willen wetenschappers vooral meer leren over magnetische reconnecties.
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft op woensdag 11 maart 2015 op een teststand in de Amerikaanse staat Utah de krachtigste Solid Rocket Booster (SRB) ooit succesvol getest. Omstreeks 16u30 Belgische tijd werd de 53 meter lange raket gedurende twee minuten tot ontbranding gebracht.
In de nacht van zondag 1 op maandag 2 maart 2015 heeft het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX twee communicatiesatellieten succesvol in de ruimte gebracht. De Falcon 9 draagraket vertrok om 04u50 Belgische tijd vanop de Cape Canaveral lanceerbasis en zette de Eutelsat 115 West B en ABS 3A satellieten 35 minuten later uit in een tijdelijke baan om de Aarde.
Vanop de Amerikaanse lanceerbasis Cape Canaveral in Florida heeft het ruimtevaartbedrijf SpaceX in de nacht van woensdag 11 op donderdag 12 februari 2015 met succes een satelliet in de ruimte gebracht die continu het ruimteweer in de gaten gaat houden. De krachtige Falcon 9 draagraket vertrok om 00u03 Belgische tijd en zette het Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) 36 minuten later uit.
Europa heeft op dinsdag 11 februari 2015 met succes een klein experimenteel ruimtetuig gelanceerd dat vervolgens probleemloos op eigen kracht terugkeerde naar de Aarde. De lancering vond plaats vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guayana en werd uitgevoerd met een Vega draagraket.
Iran heeft op maandag 2 februari 2015 met succes een satelliet in een baan om de Aarde gebracht. De tweetraps Safir-raket vertrok vanop een militaire basis in de Iraanse provincie Semnan en zette de kleine satelliet zeven minuten later probleemloos uit in de ruimte. Dit was de vierde maal dat Iran op eigen kracht een satelliet in de ruimte bracht.
De Europese ruimtevaartorganisatie ESA gaat in februari 2015 een experimenteel onbemand ruimtetuig in de ruimte brengen. Zo zal het Intermediate eXperimental Vehicle (IXV) door middel van een Vega raket in de ruimte gebracht worden waarna het ruimtetuig autonoom moet terugkeren naar de Aarde. België neemt prominent deel aan dit ambitieus Europees ruimteproject.
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft op zaterdag 31 januari 2015 vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië de Soil Moisture Active Passive (SMAP) aardobservatiesatelliet succesvol in de ruimte gebracht. Wetenschappers willen met deze satelliet de vochtigheid van de aardbodem in kaart brengen.
Twee kleine sondes maken zich los van de Amerikaanse ruimtesonde Deep Space 2 en begeven zich naar het Marsoppervlak. Helaas verloor men tijdens de afdaling naar het Marsoppervlak alle communicatie met de twee sondes. De probes wogen in totaal slechts 3,6 kg en waren bedoeld om als eerste ruimtetuigen ooit onder de oppervlakte van een andere planeet door te dringen. Het onderste deel zou zich 0,6 meter diep in de Marsbodem penetreren en het bovenste deel zou op het oppervlak blijven om data door te sturen naar de Mars Global Surveyor. Foto: NASA
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.