Op vrijdag 20 december 2019 is voor het eerst een Crew Space Transportation (CST)-100 Starliner ruimtevaartuig van het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijf Boeing de ruimte in gebracht. Een Atlas V raket vertrok om 12u36 Belgische tijd vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida en zette de nieuwe bemande ruimtecapsule enkele minuten later uit in een lage baan om de Aarde. Helaas werd de onbemande capsule in een verkeerde baan om de Aarde gebracht als gevolg van een probleem tijdens het ontsteken van de raketmotor waardoor deze nu niet kan koppelen met het internationale ruimtestation ISS. De Starliner capsule zal nu vervroegd terugkeren naar de Aarde.
Op woensdag 18 december heeft Europa een nieuwe planetenjager in de ruimte gebracht. Zo bracht een Russische Sojoez-Fregat raket vanop de lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana de Cheops satelliet met succes in een lage baan om de Aarde. Deze satelliet moet de volgende jaren karakteristieken van een reeks gekende exoplaneten bestuderen.
Het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft op donderdag 5 december 2019 met succes een Dragon bevoorradingstuig in de ruimte gebracht. Het ruimtevaartuig werd omstreeks 18u29 gelanceerd vanop Cape Canaveral in Florida en werd 10 minuten uitgezet in een lage baan om de aarde door de Falcon 9 raket. Indien alles verder vlekkeloos verloopt, moet de Dragon CRS 19 capsule op zondag 8 december 2019 vastgemaakt worden aan het internationale ruimtestation. Aan boord van dit onbemand ruimtevaartuig bevindt zich 2,6 ton aan bevoorrading en wetenschappelijke experimenten.
Op dinsdag 26 november 2019 heeft een krachtige Ariane 5 raket met succes twee communicatiesatellieten in de ruimte gebracht. Eén van de vrachten aan boord van deze Ariane 5 was de eerste Egyptische militaire communicatiesatelliet. Dit was de 250ste lancering van een Europese Ariane raket sinds deze raket in december 1979 voor het eerst gelanceerd werd vanop de inmiddels vertrouwde basis in Frans-Guyana.
SpaceX, het private ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, heeft op maandag 11 november 2019 voor de tweede maal met succes zestig satellieten in de ruimte gebracht. De krachtige Falcon 9 raket vertrok om 15u56 Belgische tijd vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida en begon de zestig satellieten 62 minuten na lift-off uit te zetten in een lage baan om de Aarde. Dit is de tweede missie uit SpaceX's ambitieuze Starlink project waarmee het Amerikaanse bedrijf wereldwijd breedbandinternet wil aanbieden per satelliet. Op termijn moet het netwerk bestaan uit maar liefst 12 000 satellieten.
Op woensdag 25 september 2019 zijn drie mensen met succes naar het internationale ruimtestation ISS gebracht. Tijdens deze lancering werd voor de laatste keer een Russische Sojoez-FG raket gebruikt. Aan boord van de Sojoez MS-15 ruimtecapsule bevonden zich de Amerikaanse astronaute Jessica Meir, de Russische kosmonaut Oleg Skripochka, en Hazza Al Mansouri die de eerste ruimtevaarder is uit de Verenigde Arabische Emiraten.
Een Europese Ariane 5 raket heeft op dinsdag 6 augustus 2019 met succes twee communicatiesatellieten in de ruimte gebracht. De 52 meter lange Ariane 5 vertrok zoals altijd vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana en zette ongeveer 30 minuten later de Intelsat 39 en EDRS-C satellieten uit in een tijdelijke baan om de Aarde. Met de lancering van de nieuwste EDRS satelliet wordt de Europese 'datasnelweg' in de ruimte verder uitgebouwd. Dit was de derde lancering van een krachtige Ariane 5 in 2019.
Na enkele weken uitstel heeft Rusland op zaterdag 13 juli 2019 vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan de Spektr-RG ruimtetelescoop in de ruimte gebracht. De Spektr-RG missie is een samenwerkingsproject tussen het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos en het Duitse ruimtevaartagentschap DLR. De komende jaren gaat deze ruimtetelescoop het heelal afspeuren naar röntgenstralen zodat astronomen meer kunnen leren over onder andere donkere energie.
Een Europese Vega raket is er op woensdag 10 juli 2019 niet in geslaagd om een Arabische aardobservatiesatelliet in een baan om de Aarde te brengen. De kleine Vega raket vertrok om 03u53 Belgische tijd vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana met in zijn vrachtruim de Falcon Eye 1 aardobservatiesatelliet die werd gebouwd in opdracht van de Verenigde Arabische Emiraten. Twee minuten na de start van de lancering bleek er een ernstig probleem te zijn met de raket waarna deze neerstortte in de Atlantische Oceaan.
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft op dinsdag 2 juli 2019 met succes een abort-test uitgevoerd met een onbemande Orion ruimtecapsule. Deze test was van cruciaal belang voor de verdere ontwikkeling van de nieuwe Orion capsule aangezien tijdens deze test het Launch Abort System werd getest dat de capsule met de astronauten in veiligheid moet brengen wanneer er tijdens de eerste minuten van de lancering iets fout gaat.
De Amerikaanse Mars Polar Lander stort te pletter op het oppervlak van de planeet Mars nabij de zuidpool. Bij het binnendringen van de atmosfeer van Mars werd het contact met het voertuig volgens planning verbroken waarna enkele minuten later direct na landing een signaal zou volgen dat de landing succesvol was verlopen. Dit signaal kwam echter nooit en sindsdien is er niets meer van de Mars Polar Lander vernomen. De remraketten aan boord van de lander zouden aan de basis liggen van dit falen. Foto: NASA
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.