Vandaag hebben de Amerikaanse en Russische ruimtevaartorganisaties NASA en Roscosmos de namen bekendgemaakt van de twee ruimtevaarders die vanaf 2015 voor één jaar lang gaan leven en werken aan boord van het internationaal ruimtestation ISS. De twee gelukkigen zijn de Amerikaanse ervaren astronaut Scott Kelly en de Russische kosmonaut Mikhail Kornienko.

In oktober 2012 werd bekendgemaakt dat de Verenigde Staten en Rusland een overeenkomst hadden afgesloten voor een missie aan boord van het ISS die één jaar zou duren. Het doel van deze missie is om meer te leren over hoe het menselijk lichaam reageert wanneer het zich voor zeer lange tijd in een gewichtloze omgeving in de ruimte bevindt. De wetenschappelijke data die men zal verkrijgen tijdens deze één jaar durende ISS-missie moet toekomstige ruimtevaarders helpen bij hun voorbereidingen op ruimtevluchten en zal door onderzoekers ook gebruikt worden bij het beter inschatten van de mogelijke gevaren van bemande ruimtevaart. Daarnaast zal deze informatie ook gebruikt worden bij de voorbereidingen van toekomstige verre bemande ruimtereizen. Zo weet men vandaag de dag al dankzij langdurige bemande ruimtevluchten dat ruimtevaarders te maken krijgen botafbraak en dat tal van spieren, zoals de hartspier, afnemen.

De twee ruimtevaarders die geselecteerd werden voor deze belangrijke langdurige ruimtevlucht zijn in elk geval niet aan hun proefstuk toe en werden vooral gekozen omwille van hun ervarenheid. De Amerikaanse astronaut Scott Kelly ging in 1999 en 2007 al eens de ruimte in aan boord van een Amerikaanse Space Shuttle en verbleef in 2010 en 2011 al eens zes maanden aan boord van het internationaal ruimtestation ISS waar hij ook enkele maanden gezagvoerder van was. Alles samen verbleef Kelly al meer dan 180 dagen in de ruimte. De Russische kosmonaut Mikhail Kornienko werd na zijn carrière bij het Russische ruimtevaartbedrijf Energia in 1998 geselecteerd als ruimtevaarder en verbleef in 2010 zes maanden aan boord van het ISS. Daar maakte hij deel uit van de Expedition 23/24 crews. De twee ruimtevaarders starten begin 2013 aan hun twee jaar durende opleiding voor deze ruimtemissie en verwacht wordt dat zij in de lente van 2015 naar het ISS zullen gebracht worden met behulp van een Russische Sojoez ruimtecapsule.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.