dinsdag, 01 juni 2021 07:42

Robotarm ISS beschadigd door stuk ruimtepuin Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
De Canadarm2 robotarm van het ISS. De Canadarm2 robotarm van het ISS. Foto: NASA/CSA

De Canadarm2 robotarm van het internationale ruimtestation ISS is beschadigd geraakt als gevolg van de impact van een stukje ruimtepuin. Zo stelde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA tijdens een routine inspectie een klein gaatje vast in de robotarm. Volgens een eerste analyse zou de werking van de robotarm niet in het gedrang komen maar hoe groot de schade binnenin de robotarm is, is nog niet helemaal duidelijk. De Canadarm2 robotarm werd in 2001 aan het ruimtestation bevestigd en heeft een lengte van 17,6 meter.

De Canadarm2 robotarm van het ISS, ook gekend als het 'Space Station Remote Manipulator System' (SSRMS), heeft een diameter van 35 centimeter, is 17,6 meter lang en functioneert als de arm van een menselijk lichaam. Met deze robotarm, die door de ruimtevaarders vanuit het ruimtestation kan worden bediend, kan men kleine onderhoudstaken uitvoeren, onderdelen verplaatsen alsook het ruimtestation extern inspecteren zonder dat men hiervoor ruimtewandelingen moet uitvoeren. De robotarm werd ontwikkeld en gebouwd door het Canadese ruimtevaartagentschap CSA in samenwerking met enkele Canadese bedrijven. Aan de Canadarm2 kan ook de Special Purpose Dexterous Manipulator 'Dextre' worden bevestigd dat functioneert als een menselijk hand en waarmee men specifieke handelingen kan uitvoeren. Het ontwerp van de Canadarm2 werd gebaseerd op dat van zijn voorganger, de Canadarm robotarm, die speciaal werd ontwikkeld voor de Amerikaanse Space Shuttle. 

NASA en het Canadese ruimtevaartagentschap CSA hebben op 12 mei 2021 tijdens een inspectie een klein gaatje opgemerkt in de robotarm. Dit gaatje is enkele centimeters groot en bevindt zich in de buurt van de 'ellenboog' van de robotarm. Of de impact van dit stukje ruimteafval de robotarm zwaar heeft beschadigd, is tot op heden nog niet helemaal duidelijk maar volgens een eerste analyse functioneert de robotarm nog perfect. Tot op heden is dit de eerste maal dat de Canadarm2 van het ISS ruimtestation geraakt wordt door een stukje ruimtepuin. Wat de impact heeft veroorzaakt of vanwaar het stukje ruimtepuin afkomstig is, is niet geweten. Deze nieuwe impact toont nog maar eens aan dat ruimtepuin een steeds groter gevaar vormt voor zowel bemande alsook onbemande ruimtevaart. Tal van ruimtevaartorganisaties maken zich grote zorgen over het probleem rond ruimteafval aangezien bedrijven als SpaceX en OneWeb constellaties rond de aarde uitbouwen van honderden en duizenden satellieten. Het Amerikaanse U.S. Space Surveillance Network houdt constant minstens 23 000 stukken ruimtepuin in de gaten die minstens 10 centimeter groot zijn. Zodra één van deze stukken zich te dicht in de buurt van het internationale ruimtestation ISS bevindt, kan het ruimtestation zijn baan om de aarde aanpassen. Stukjes ruimtepuin die kleiner zijn dan enkele centimeters, kan men helaas niet volgen waardoor deze soms toch inslaan. 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1984

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis worden de drie Active Magnetospheric Particle Tracer Explorers (AMPTE) in de ruimte gebracht. Deze gezamenlijke onderzoeksmissie van de Bondsrepubliek Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten had als doel de studie van plasma-fenomenen in het aardmagnetisch veld. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 45

Messier 45
M45 is waarschijnlijk de meest bekende open sterrenhoop. Dit object bevindt zich in het sterrenbeeld Taurus (Stier) en is zelfs in zwaar lichtvervuilde streken zichtbaar met het blote oog. M45,…
Lees meer...

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

80%

Sociale netwerken