Christina Koch, Alexander Skvortsov en Luca Parmitano.
Foto: NASA

Drie ruimtevaarders zijn op donderdag 6 februari 2020 veilig teruggekeerd naar de aarde na een maandenlang verblijf aan boord van het internationale ruimtestation ISS. De Sojoez MS-13 ruimtecapsule, met aan boord de Amerikaanse astronaute Christina Koch, de Europese ruimtevaarder Luca Parmitano en de Russische kosmonaut Alexander Skvortsov, landde zoals gepland omstreeks 10u12 in de verlaten steppe van Kazachstan waarna de drie ruimtevaarders uit de kleine capsule werden gehaald. 

De Sojoez MS-13 ruimtecapsule werd op 20 juli 2019 gelanceerd richting internationale ruimtestation ISS. Dezelfde dag nog koppelde het ruimtevaartuig, met aan boord de Rus Aleksandr Skvortsov, de Italiaan Luca Parmitano en de Amerikaan Andrew R. Morgan, zich al aan het ruimtestation. De Sojoez MS-13 bleef uiteindelijk een zestal maanden vastgehecht aan het ruimtestation en bij de terugkeer werd de plaats van Andrew R. Morgan gewisseld door Christina Koch. Meteen de na de landing van de Sojoez MS-13 op 6 februari 2020 werden de drie ruimtevaarders onder begeleiding van een gespecialiseerd reddingsteam en medische teams één voor één uit de Sojoez MS-13 terugkeercapsule gehaald. Na een eerste medische controle bleken de drie zich in goede gezondheid te bevinden en werden deze met helikopters overgevlogen naar Karaganda in Kazachstan vanwaar Christina Koch en Luca Parmitano worden overgevlogen naar Keulen. Voor Christina Koch kwam hiermee een einde aan haar ruimtemissie die normaal zes maanden zou duren maar uiteindelijk veel langer duurde. Alles samen verbleef Koch maar liefst 328 dagen aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Hierdoor is zij nu de eerste Amerikaanse vrouw die zo lang in de ruimte verbleef tijdens één missie. Gedurende haar langdurige verblijf aan boord van het ruimtestation heeft Christina Koch meegewerkt aan meer dan 210 wetenschappelijke onderzoeken en voerde ze maar liefst zes ruimtewandelingen uit. Drie van deze ruimtewandelingen werden uitgevoerd met een andere Amerikaanse vrouwelijke astronaute waardoor zij de eerste werden in de geschiedenis van de ruimtevaart die een volledig vrouwelijke ruimtewandeling hebben uitgevoerd. Alles samen maakte Koch tijdens deze langdurige ruimtemissie maar liefst 5 248 omwentelingen om de Aarde en verbleef ze 42uur en 15 minuten buiten het ruimtestation. Door deze lange en succesvolle missie komt Christina Koch nu op de zevende plaats te staan van de meest ervaren Amerikaanse ruimtevaarders. Koch werd nog maar in 2013 geselecteerd door NASA als ruimtevaarder en beëindigde in 2015 haar opleiding als astronaut. 

Een andere recordhouder die met deze geslaagde landing terugkeerde naar de aarde was de Italiaanse ESA-ruimtevaarder Luca Parmitano. Tijdens zijn tweede ruimtemissie verbleef Luca Parmitano 201 dagen aan boord van het internationale ruimtestation. Met zijn voorgaande missie bij verbleef Luca Parmitano in totaal al 367 dagen in de ruimte waardoor hij Europees recordhouder wordt. Tijdens zijn laatste ruimtemissie, die de naam 'Beyond' kreeg, voerde Parmitano ook vier ruimtewandelingen uit en verbleef hij in totaal 33 uur en 9 minuten buiten het ruimtestation. Zijn ruimtewandelingen stonden vooral in het teken van de herstelling van de Alpha Magnetic Spectrometer (AMS). Ook dit is goed voor een nieuw Europees record. Tijdens zijn verblijf aan boord van het internationale ruimtestation werd Luca Parmitano de eerste Italiaanse gezagvoerder van het ruimtestation en werkte hij mee aan meer dan 50 Europese wetenschappelijke experimenten. Vanuit het ruimtestation bediende de Italiaanse ruimtevaarder ook een robotwagen in Nederland en was hij de eerste ruimtevaarder die een echte DJ-set speelde vanuit de ruimte. De Sojoez MS-13 ruimtecapsule was de 59ste Sojoez die gelanceerd werd naar het internationale ruimtestation ISS. Hieronder kan u de beelden bekijken van de landing van de Sojoez MS-13!

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.