Een onbemande Progress komt aan bij het internationale ruimtestation ISS
Foto: NASA

Ongeveer zes uur nadat vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan een onbemand Progress bevoorradingstuig in de ruimte werd gebracht, koppelde het ruimtetuig zich probleemloos aan het internationale ruimtestation ISS. Aan boord van dit Russisch ruimtetuig bevindt zich brandstof, zuurstof, water en voedsel.

Nadat een Russische Sojoez draagraket het Progress M-23M bevoorradingstuig om 17u26 Belgische tijd had in de ruimte gebracht, koppelde dit onbemande ruimtetuig zich al om 23u14 automatisch aan de Pirs module van het ISS. Op het moment van de koppeling vlogen beide ruimtetuigen met een snelheid van ongeveer 27 000 kilometer per uur op een hoogte van 420 kilometer boven de kust van Peru. Alles samen brengt dit Russische Progress ruimtetuig 2,9 ton aan vracht naar het internationale ruimtestation ISS. Zo zal er vanuit deze Progress 800 kilogram aan brandstof overgepompt worden naar de Russische Zvezda module van het ISS. Daarnaast brengt het bevoorradingstuig ook nog eens 420 kilogram water, 50 kilogram zuurstof en 1,4 ton vracht naar het ruimtestation. Indien alles verder probleemloos verloopt, zal de Progress M-23M nog tot 22 juli 2014 aan het ruimtestation vastgehecht blijven waarna het ruimtetuig zal opbranden in de atmosfeer van de Aarde. Dit was de 55ste koppeling van een Russische Progress aan het ISS sinds 2000.

Russische Progress ruimtetuigen werden in de jaren '70 ontwikkeld om de Saljoet ruimtestations te bevoorraden. Tijdens het Saljoet 6 ruimteprogramma gebruikt de Sovjet-Unie voor het eerst een Progress om kosmonauten in de ruimte te bevoorraden. Het concept bleek zeer succesvol te zijn en werd later ook gebruikt voor het bevoorraden van het Mir ruimtestation. Het ontwerp van de Progress is gebaseerd op dat van de bemande Sojoez ruimtetuigen. Zo bestaat de Progress ook uit drie modules, is deze ongeveer even groot als de Sojoez ruimtetuigen en worden deze ook in de ruimte gebracht met behulp van Russische Sojoez draagraketten. Bij de lancering heeft elke Progress een gewicht van 7 150 kilogram. Omdat de Progress ruimtevaartuigen niet bedoeld zijn voor het vervoeren van ruimtevaarders en er geen reden is om terug te keren naar Aarde, worden ze niet uitgerust met hitteschilden of systemen om in leven te blijven. Dit levert grote gewichtsbesparingen op waardoor men veel meer vracht kan meenemen dan aan boord van een klassiek Sojoez ruimtetuig.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.