Het commerciële Dragon ruimtetuig
Foto: NASA / SpaceX

Op vrijdag 25 mei 2012 heeft men voor de eerste maal in de geschiedenis van de ruimtevaart een commercieel ruimtetuig vastgehecht aan het internationaal ruimtestation ISS. Om 15u56 Belgische tijd werd de onbemande Dragon bevoorradingscapsule 'vastgegrepen' door de robotarm van het ISS. Deze riskante procedure werd uitgevoerd door enkele ISS-bewoners waaronder de Nederlandse ISS-ruimtevaarder André Kuipers.

Op het moment dat de Dragon 'vastgegrepen' werd door het ISS vlogen beide ruimtetuigen met een snelheid van 28 000 kilometer per uur boven Australië. Alvorens de Dragon vastgegrepen werd, begaf het nieuwe ruimtetuig zich voorzichtig tot op 10 meter van het ruimtestation. Enkele uren later, omstreeks 18u00 Belgische tijd, werd de Dragon uiteindelijk voor het eerst vastgehecht aan de Harmony module van het ISS. De volgende dagen zullen de zes ISS-ruimtevaarders zich binnenin de Dragon begeven om de vracht over te laden. Het Dragon ruimtetuig werd op 22 mei 2012 succesvol in de ruimte gebracht vanop de Cape Canaveral lanceerbasis door middel van een bijhorende Falcon 9 raket. Zowel de Dragon alsook de Falcon 9 werden ontwikkeld door het Amerikaanse commerciële ruimtevaartbedrijf SpaceX dat in 2002 opgericht werd door Elon Musk. SpaceX is nu 's werelds eerste private bedrijf dat op eigen kracht het ISS kan bevoorraden. NASA investeerde in het kader van een technologisch ontwikkelingsprogramma met private bedrijven al 381 miljoen dollar in de ontwikkeling van de Dragon. Later dit jaar zal een tweede Amerikaans commercieel bedrijf, Orbital Science Corporation, eveneens proberen om het ISS te bevoorraden met het zelf ontwikkelde Cygnus ruimtetuig.

Dragon

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1906

Het gebeurde toen

Overlijden van de Amerikaanse natuurkundige en astronoom Samuel Pierpont Langley. Hij was de uitvinder van de bolometer en zijn infrarood-waarnemingen van de Maan werden door Svante Arrhenius gebruikt om het effect van kooldioxide op de temperatuur van de Aarde te berekenen. Na zijn studies aan de English High School of Boston werd hij in 1867 de eerste directeur van het Allegheny Observatory in Pittsburgh, Pennsylvania. In 1887 werd hij de derde directeur van het Smithsonian Institution waarna Langley ook het Smithsonian Astrophysical Observatory oprichtte.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

13%

Sociale netwerken