De Europese ATV in een de ruimte
Foto: ESA / NASA

Op donderdag 29 maart 2012 heeft de derde Europese ATV-vrachtmodule zich probleemloos vastgehecht aan het internationaal ruimtestation ISS. Het meer dan twintig ton zware onbemande ruimtetuig hechtte zich om 00u31 Belgische tijd boven de Stille Oceaan automatisch vast aan de Russische Zvezda module.

Op het moment van de koppeling vlogen beiden ruimtetuigen met een snelheid van meer dan 28 000 kilometer per uur om de Aarde. De volledige koppelingsprocedure werd op de voet gevolgd in het ATV Control Centre in Toulouse en door de ESA-astronaut André Kuipers die zich aan boord van het ISS bevindt. Deze derde Europese Automated Transfer Vehicle (ATV), die genoemd werd naar de Italiaanse natuurkundige Edoardo Amaldi, werd op vrijdag 23 maart in de ruimte gebracht door een krachtige Ariane 5 draagraket en had als belangrijke taak 6,6 ton aan vracht naar het ISS te brengen. Nu de tien meter lange cylindervormige ATV vastgehecht is aan het ruimtestation zullen de ISS-bewoners meer dan tachtig uur nodig hebben om de cargo over te laden. Een groot deel van de vracht werd ondergebracht in 160 speciale opbergzakken die de ruimtevaarders makkelijk kunnen overladen naar de verschillende ISS-modules. Naast voedsel, kledij en experimenten brengt 'Edoardo Amaldi' ook nog eens zuurstof, water en brandstof naar het ruimtestation. Deze derde ATV zal vijf maanden lang vastgehecht blijven aan het ISS waarna de module zal volgeladen worden met afval en het ruimtetuig zal opbranden in de atmosfeer van de Aarde. Door het stopzetten van het Amerikaanse Space Shuttle programma zijn de Europese onbemande ATV's de grootste bevoorraders geworden van het ISS. In 2008 en 2011 brachten al eens twee ATV's een bezoek aan het ruimtestation en momenteel worden nog eens twee ATV's gebouwd die in 2013 en 2014 moeten gelanceerd worden.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2006

Het gebeurde toen

Lancering vanop het Uchinoura Space Center van de Japanse ASTRO-F infrarood ruimtetelescoop die ontwikkeld werd door de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA in samenwerking met Europese en Koreaanse onderzoeksinstituten. Het belangrijkste resultaat van de missie was de nieuwe hoge resolutie overzichtskaart van de hemel in het infrarode deel van het spectrum. Daarnaast werden met ASTRO-F de eerste infrarode waarnemingen van de restanten van een supernova in de Kleine Magellaanse Wolk uitgevoerd en werd de geboorte waargenomen van drie generaties sterren in de sternevel IC4954/4955 in het sterrenbeeld Vosje. Foto: JAXA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

13%

Sociale netwerken