donderdag, 29 maart 2012 17:30

Derde ATV koppelt zich aan ISS

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
De Europese ATV in een de ruimte De Europese ATV in een de ruimte Foto: ESA / NASA

Op donderdag 29 maart 2012 heeft de derde Europese ATV-vrachtmodule zich probleemloos vastgehecht aan het internationaal ruimtestation ISS. Het meer dan twintig ton zware onbemande ruimtetuig hechtte zich om 00u31 Belgische tijd boven de Stille Oceaan automatisch vast aan de Russische Zvezda module.

Op het moment van de koppeling vlogen beiden ruimtetuigen met een snelheid van meer dan 28 000 kilometer per uur om de Aarde. De volledige koppelingsprocedure werd op de voet gevolgd in het ATV Control Centre in Toulouse en door de ESA-astronaut André Kuipers die zich aan boord van het ISS bevindt. Deze derde Europese Automated Transfer Vehicle (ATV), die genoemd werd naar de Italiaanse natuurkundige Edoardo Amaldi, werd op vrijdag 23 maart in de ruimte gebracht door een krachtige Ariane 5 draagraket en had als belangrijke taak 6,6 ton aan vracht naar het ISS te brengen. Nu de tien meter lange cylindervormige ATV vastgehecht is aan het ruimtestation zullen de ISS-bewoners meer dan tachtig uur nodig hebben om de cargo over te laden. Een groot deel van de vracht werd ondergebracht in 160 speciale opbergzakken die de ruimtevaarders makkelijk kunnen overladen naar de verschillende ISS-modules. Naast voedsel, kledij en experimenten brengt 'Edoardo Amaldi' ook nog eens zuurstof, water en brandstof naar het ruimtestation. Deze derde ATV zal vijf maanden lang vastgehecht blijven aan het ISS waarna de module zal volgeladen worden met afval en het ruimtetuig zal opbranden in de atmosfeer van de Aarde. Door het stopzetten van het Amerikaanse Space Shuttle programma zijn de Europese onbemande ATV's de grootste bevoorraders geworden van het ISS. In 2008 en 2011 brachten al eens twee ATV's een bezoek aan het ruimtestation en momenteel worden nog eens twee ATV's gebouwd die in 2013 en 2014 moeten gelanceerd worden.

Media

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1986

Het gebeurde toen

Het Amerikaanse ruimteveer Challenger (STS-51-L) spat 73 seconden na de start van de lancering uit elkaar als gevolg van een brandstoflek in de rechterstuwraket. Zeven astronauten, waaronder de lerares Christa McAuliffe komen hierbij om het leven. Voor de Verenigde Staten, en de rest van de wereld die de lancering rechtstreeks volgden, was dit een grote ramp. De officiële onderzoekscommissie die na de ramp door toenmalig president Ronald Reagan werd ingesteld, concludeerde dat de waterstof en zuurstof, aan boord van de externe brandstoftank, in een grote wolk weliswaar zeer snel verbrandden, maar dat van explosieve verbranding geen sprake was. Het ruimteveer Challenger bevond zich midden in het inferno van de verbrandende brandstoffen en werd uiteindelijk uit elkaar gerukt. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 65

Messier 65
M65, M66 en NGC 3628 zijn drie spiraalstelsels in het sterrenbeeld Leo (Leeuw) die vlak bij elkaar liggen. De eerste twee worden gescheiden door slechts 21'. Samen vormen deze drie…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

11%

Sociale netwerken