De Europese ATV in een de ruimte
Foto: ESA / NASA

Op donderdag 29 maart 2012 heeft de derde Europese ATV-vrachtmodule zich probleemloos vastgehecht aan het internationaal ruimtestation ISS. Het meer dan twintig ton zware onbemande ruimtetuig hechtte zich om 00u31 Belgische tijd boven de Stille Oceaan automatisch vast aan de Russische Zvezda module.

Op het moment van de koppeling vlogen beiden ruimtetuigen met een snelheid van meer dan 28 000 kilometer per uur om de Aarde. De volledige koppelingsprocedure werd op de voet gevolgd in het ATV Control Centre in Toulouse en door de ESA-astronaut André Kuipers die zich aan boord van het ISS bevindt. Deze derde Europese Automated Transfer Vehicle (ATV), die genoemd werd naar de Italiaanse natuurkundige Edoardo Amaldi, werd op vrijdag 23 maart in de ruimte gebracht door een krachtige Ariane 5 draagraket en had als belangrijke taak 6,6 ton aan vracht naar het ISS te brengen. Nu de tien meter lange cylindervormige ATV vastgehecht is aan het ruimtestation zullen de ISS-bewoners meer dan tachtig uur nodig hebben om de cargo over te laden. Een groot deel van de vracht werd ondergebracht in 160 speciale opbergzakken die de ruimtevaarders makkelijk kunnen overladen naar de verschillende ISS-modules. Naast voedsel, kledij en experimenten brengt 'Edoardo Amaldi' ook nog eens zuurstof, water en brandstof naar het ruimtestation. Deze derde ATV zal vijf maanden lang vastgehecht blijven aan het ISS waarna de module zal volgeladen worden met afval en het ruimtetuig zal opbranden in de atmosfeer van de Aarde. Door het stopzetten van het Amerikaanse Space Shuttle programma zijn de Europese onbemande ATV's de grootste bevoorraders geworden van het ISS. In 2008 en 2011 brachten al eens twee ATV's een bezoek aan het ruimtestation en momenteel worden nog eens twee ATV's gebouwd die in 2013 en 2014 moeten gelanceerd worden.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2001

Het gebeurde toen

Vanop de Indiase lanceerbasis Satish Dhawan Space Centre wordt de eerste Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV) raket gelanceerd met aan boord de GSAT 1 communicatiesatelliet. De GSLV is een raket die door India speciaal werd ontwikkeld om een satelliet tot in een geostationaire baan te brengen. Deze drietraps raket heeft bij zijn lancering een gewicht van 414 ton, is 50 meter lang en kan satellieten tot 2,5 ton tot in een geostationaire overdrachtbaan brengen. Door een probleem met deze eerste GSLV wordt de satelliet niet in de juiste baan om de Aarde uitgezet. Foto: ISRO

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken