De The Rolling Stone Rock op het Marsoppervlak.
Foto: NASA

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een steen op de planeet Mars genoemd naar de bekende rockband Rolling Stones. De steen heet vanaf nu 'The Rolling Stone Rock' en is niet veel groter dan een golfbal. Op 26 november 2018 rolde deze steen één meter verder op het Marsoppervlak als gevolg van de landing van de Amerikaanse Marslander InSight. De bandleden van de Rolling Stones zelf lieten al weten aangenaam verrast te zijn en vinden dit een fantastische manier om de start van hun No Filter Tour mee te vieren. 

De bewuste steen op het oppervlak van de planeet Mars kwam op 26 november 2018 aan het rollen als gevolg van de stuwkracht van de motoren van de InSight Marslander. De steen rolde één meter verder en werd nauwlettend in het oog gehouden in het vluchtleidingscentrum van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Uiteindelijk maakte de Amerikaanse Hollywood-acteur Robert Downey Jr. op 22 augustus 2019 aan de start van de nieuwe tournee van de Rolling Stones bekend dat deze steen zou genoemd worden naar één van de grootste rockbands aller tijden. Volgens het team achter NASA's InSight missie reikt de invloed van de Rolling Stones rockband tot aan de planeet Mars aangezien zij tot op heden al meer dan 200 miljoen albums hebben verkocht sinds de band begin de jaren '60 werd opgericht. Ondanks het feit dat NASA deze steen genoemd heeft naar de Rolling Stones werd deze naam officieel nog niet goedgekeurd door de International Astronomical Union (IAU). Toch zal deze naam door NASA gebruikt worden en in de toekomst terug te vinden zijn op kaarten van het Marsoppervlak. NASA wetenschappers geven wel meer onofficiële namen aan stenen of kraters op planeten in ons zonnestelsel. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2001

Het gebeurde toen

Vanop de Indiase lanceerbasis Satish Dhawan Space Centre wordt de eerste Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV) raket gelanceerd met aan boord de GSAT 1 communicatiesatelliet. De GSLV is een raket die door India speciaal werd ontwikkeld om een satelliet tot in een geostationaire baan te brengen. Deze drietraps raket heeft bij zijn lancering een gewicht van 414 ton, is 50 meter lang en kan satellieten tot 2,5 ton tot in een geostationaire overdrachtbaan brengen. Door een probleem met deze eerste GSLV wordt de satelliet niet in de juiste baan om de Aarde uitgezet. Foto: ISRO

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken