Artistieke impressie van de Marsrover Opportunity
Foto: NASA / JPL

Op de planeet Mars werd op dinsdag 24 maart 2015 de eerste officiële marathon afgelegd. Niet door de mens maar wel door de Amerikaanse Marsrover Opportunity. Dit is de eerste maal in de geschiedenis van de ruimtevaart dat een onbemand ruimtetuig een afstand van meer dan 42 kilometer aflegt op het oppervlak van een ander hemellichaam.

De Marsrover Opportunity landde op 25 januari 2004 op het oppervlak van Mars en zou oorspronkelijk drie maanden lang rondrijden op Mars. Door het het grote wetenschappelijke succes van de missie werd deze al meerdere malen verlegd. Ondertussen legde de 185 kilogram zware robotwagen al een afstand van 42 kilometer en 195 meter. In tegenstelling tot hardlopers op Aarde deed Opportunity er elf jaar en twee maanden over om deze afstand te bereiken. Op het moment dat Opportunity deze mijlpaal bereikte, kwam de Marsrover na een tocht van 46,5 meter aan bij een locatie die de wetenschappers hebben omgedoopt tot 'Marathon Valley'. Dit gebied bevindt zich op de rand van de Endeavour Crater. Momenteel verkent Opportunity de kleine krater genaamd 'Spirit of St. Louis' die zich vlak naast Marathon Valley bevindt. NASA's Mars Reconnaissance Orbiter had eerder sporen ontdekt van mineralen in klei in Marathon Valley waardoor het onderzoeksteam van Opportunity besliste de rover naar dit gebied heeft laten rijden voor verder onderzoek. Het vorige afstandsrecord van een onbemand ruimtetuig stond op naam van de Russische Maanwagen Lunokhod 2. Deze robotwagen legde in 1973 op de Maan een afstand af van 39 kilometer. Naast Opportunity rijdt momenteel ook nog de robotwagen Curiosity rond op het Marsoppervlak die werd ontwikkeld om op zoek te gaan naar sporen van leven op Mars. De 'partner' van Opportunity, de rover Spirit die enkele weken voor Opportunity werd gelanceerd en samen met Opportunity deel uitmaakte van het Mars Exploration Rover (MER) programma, kwam in 2009 vast te zitten in het Marsoppervlak waarna NASA en haar wetenschappers in 2010 deze missie stopzette.

Opportunity op MarsOp bovenstaande kaart is de route te zien die Opportunity heeft afgelegd
sinds de rover op Mars landde - Foto: NASA / JPL

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1984

Het gebeurde toen

Na een geslaagde ruimtemissie die zes dagen duurde (STS-7), keert het Amerikaanse ruimteveer Challenger probleemloos terug naar de Aarde. Aan boord bevindt zich de eerste Amerikaanse astronaute Sally Ride. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

77%

Sociale netwerken