HiRISE-opname van de kern van de komeet Sliding Spring
Foto: NASA / JPL

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de eerste foto's vrijgegeven van de komeet C/2013 A1 Sliding Spring die werden gemaakt door enkele Marsverkenners. Zo brachten de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) en het Marswagentje Opportunity de komeet in beeld toen deze op 19 oktober 2014 langs de planeet Mars scheerde.

Ondanks het feit dat er werd gevreesd voor de veiligheid van de ruimtetuigen die zich in een baan om Mars bevinden, hebben de drie operationele Amerikaanse Marsverkenners de scheervlucht van de komeet langs Mars probleemloos overleefd. NASA had uit voorzorg de ruimtetuigen Mars Odyssey, Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) en MAVEN op het moment van dichtste nadering naar de achterzijde van de planeet gemanoeuvreerd. Doordat de komeet C/2013 A1 Sliding Spring op een afstand van 'slechts' 132 000 kilometer langs Mars vloog, was dit voor wetenschappers de ultieme kans om de instrumenten aan boord van de Marsverkenners naar de komeet te richten. Nu de komeet C/2013 A1 Sliding Spring Mars heeft verlaten, wordt het tijd om de vele metingen en foto's te bestuderen die de Marsverkenners hebben gemaakt van dit ijzige hemellichaam. Zo heeft NASA foto's vrijgegeven (zie hierboven) die werden gemaakt met de HiRISE-camera aan boord van de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Op deze opnamen is de kern van de komeet duidelijk te zien die, volgens de foto's, ongeveer 300 meter groot is. Dit is al een eerste verrassing aangezien onderzoekers oorspronkelijk dachten dat deze komeet een kern had die 700 meter groot is. Op de bovenste opnamen die werden gemaakt met de HiRISE-camera zien we de kern en het heldere binnenste deel van de coma van de komeet terwijl op de onderste opnamen vooral de buitenste delen van de coma goed zichtbaar zijn. Dit is dan ook de eerste maal dat er beelden worden gemaakt van de kern van een langperiodieke komeet die uit de Oortwolk komt. Ook het Marswagentje Opportunity zag de komeet vanop het oppervlak van Mars en maakte hier beelden van (zie hieronder). Deze opnamen werden enkele uren voor de dichtste passage van de komeet gemaakt.

Komeet Sliding SpringFoto van komeet C/2013 A1 Sliding Spring gemaakt door de Marsrover Opportunity - Foto: NASA / JPL

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1990

Het gebeurde toen

Met behulp van het Amerikaanse ruimteveer Discovery wordt tijdens de STS-31 ruimtevlucht de elf ton zware Hubble Space Telescope in de ruimte gebracht. Tot op heden is dit nog steeds één van de meest succesvolle ruimtetelescopen ooit. Ondanks de geslaagde ruimtevlucht was de euforie echter van korte duur aangezien een vormfout in de 2,4 meter grote telescoopspiegel ervoor zorgde dat de beelden niet haarscherp waren. Uiteindelijk duurde het tot eind 1993 eer dit probleem kon worden opgelost. Zo werd de ruimtetelescoop tijdens een speciale Space Shuttle-missie voorzien van een soort 'contactlens' waardoor de telescoop vanaf dan extreem scherpe beelden leverde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken