Artistieke impressie van de Europese Marsrover.
Foto: ESA/ATG medialab

Het Europese ruimtevaartagentschap (ESA) en de Russische ruimtevaartorganisatie hebben besloten om de lancering van de tweede ExoMars-missie ter bestudering van de Rode Planeet uit te stellen tot 2022. Het ESA-Roscosmos projectteam heeft alle noodzakelijke activiteiten geëvalueerd ter goedkeuring van de lancering, om zodoende risico’s en planning te kunnen analyseren.

Met inachtneming van de aanbevelingen van de Europese en Russische inspecteurs-generaal zijn de ExoMars-deskundigen tot de conclusie gekomen dat er meer tijd nodig is om tests te kunnen voltooien die nodig zijn om alle onderdelen van het ruimtevaartuig gereed te maken voor het Mars-avontuur. Het voornaamste doel van de missie is het bepalen of er ooit leven is geweest op Mars en het verkrijgen van beter inzicht in de geschiedenis van de aanwezigheid van water op de planeet. De ExoMars-rover, Rosalind Franklin genaamd, bevat een boor om de ondergrond van Mars te onderzoeken, evenals een klein levensonderzoekslaboratorium dat gelokaliseerd is binnen een ultraschone zone.

In het kader van een speciale bijeenkomst, waren de hoofden van en Roscosmos Jan Wörner en Dmitry Rogozin het erover eens dat verdere tests van het ruimtevaartuig met de definitieve hard- en software nodig zijn. Bovendien, hebben de partijen moeten erkennen dat de laatste fase van de ExoMars-activiteiten in het gedrang komt door de algemene verslechtering van de epidemiologische situatie in Europese landen. "Het uitstellen van de lancering tot 2022 was een moeilijke, maar weloverwogen beslissing. De voornaamste reden is de noodzaak om de robuustheid van alle ExoMars-systemen te maximaliseren, evenals overmachtsituaties die verband houden met de verergering van de eipodemiologische situatie in Europa, waardoor onze experts praktisch gezien geen mogelijkheid meer hadden om te reizen naar commerciële partners. Ik heb er vertrouwen in dat de stappen die wij en onze Europese collega’s nemen om ervoor te zorgen dat de missie slaagt, gerechtvaardigd zullen zijn en ongetwijfeld uitsluitend positieve resultaten zullen opleveren voor de uitvoering van de missie," aldus directeur-generaal van Roscosmos Dmitry Rogozin. "We willen ervoor zorgen dat we 100% zeker zijn van een succesvolle missie. We kunnen ons geen foutmarge veroorloven. Meer verificatieactiviteiten zorgen voor een veilige reis naar en de beste wetenschappelijke resultaten op Mars”, aldus ESA’s directeur-generaal Jan Wörner.

"Ik wil de commerciële teams bedanken die nu bijna een jaar de klok rond werken om de assemblage en omgevingstests van het gehele ruimtevaartuig te voltooien. We zijn zeer tevreden over het werk dat is verricht om een uniek project te realiseren en we hebben een gedegen kennis om het resterende werk zo snel mogelijk te voltooien." Tot op heden is alle nodige vlucht hardware voor de lancering van ExoMars geïntegreerd in het ruimtevaartuig. Het Kazachok-landingsplatform is volledig uitgerust met dertien wetenschappelijke instrumenten en de Rosalind Franklin-rover met negen instrumenten heeft onlangs de laatste thermische en vacuümtests in Frankrijk doorstaan. De laatste dynamische extractietests van de ExoMars-parachutes zijn met succes voltooid bij NASA’s Jet Propulsion Laboratory. De hoofdparachutes zijn gereed voor de laatste twee valtests in maart in Oregon (Verenigde Staten), waarbij deze op grote hoogte zullen worden losgelaten.

De afdalingsmodule heeft de afgelopen maand de kwalificatie van het aandrijfsysteem ondergaan. De module en het landingsplatform van Exomars ondergaan momenteel omgevingstests in Cannes (Frankrijk), om er zeker van te zijn dat deze de zware ruimtelijke omstandigheden tijdens de reis naar Mars aankunnen. De nieuwe planning voorziet een lancering tussen augustus en oktober 2022. Als gevolg van hemelse mechanica zijn er slechts twee relatief korte startvensters (elk 10 dagen), waarbij om de twee jaar Mars vanaf de aarde kan worden bereikt. ExoMars zal de eerste missie zijn die op zoek zal gaan naar tekenen van leven tot twee meter diepte onder het Martiaanse oppervlak, waar biologische kenmerken van het leven op een unieke manier goed bewaard kunnen zijn gebleven.

Over ExoMars

Het ExoMars-programma is een gezamenlijke inspanning tussen ESA en Roscosmos. Naast de missie in 2022, maakt de Trace Gas Orbiter (TGO), gelanceerd in 2016, hier ook onderdeel van uit. De TGO levert nu al belangrijke eigen wetenschappelijke resultaten en geeft gegevens door van NASA’s Curiosity Marsrover en InSight-lander. Deze zal ook de gegevens van de ExoMars 2022-missie doorgeven na de landing op Mars.

Bron: ESA

Dit gebeurde vandaag in 1972

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt de Apollo 16 ruimtecapsule gelanceerd met aan boord de drie Amerikaanse astronauten John W. Young, Thomas K. Mattingly en Charles M. Duke. Op 21 april 1972 landde Young en Duke in het Descartes Highlands gebied op de Maan. Dit was de vijfde maal dat de Verenigde Staten mensen tot op het oppervlak van de Maan brachten. Tijdens deze missie werd bijna 96 kilogram aan bodemmonsters van de Maan mee terug genomen naar de Aarde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken