Ruimtevaarders trainen aan boord van de nieuwe Crew Dragon ruimtecapsule van SpaceX.
Foto: SpaceX/NASA

SpaceX, het Amerikaanse succesvolle private ruimtevaartbedrijf dat werd opgericht door Elon Musk, gaat in de toekomst met zijn Crew Dragon ruimtecapsule mensen tegen betaling in een baan om de aarde brengen. Het bedrijf gaat hiervoor samenwerken met Space Adventures dat in verleden al acht mensen tegen betaling naar het internationale ruimtestation ISS bracht. De samenwerking tussen deze twee succesvolle ruimtevaartbedrijven zien velen als een nieuwe mijlpaal in de commerciële ruimtevaart. 

De unieke samenwerking tussen SpaceX en Space Adventures bestaat uit het feit dat SpaceX verantwoordelijk is voor de ruimtemissie zelf met zijn herbruikbare Falcon 9 raket en Crew Dragon ruimtecapsule terwijl Space Adventures dan weer zal instaan voor de training en administratieve afhandeling van de mensen die tegen betaling de ruimte willen ingaan. Tijdens deze commerciële ruimtevluchten wil SpaceX niet meer dan vier ruimtetoeristen aan boord van zijn Crew Dragon capsule en zal men geen bezoek brengen aan het internationale ruimtestation ISS. Volgens beide bedrijven biedt een private ruimtevlucht met de Crew Dragon veel meer mogelijkheden aangezien deze ruimtecapsule zich voor een korte tijd in een vaste baan om de Aarde zal begeven. Andere bedrijven zoals Blue Origin bieden vandaag de dag eveneens commerciële ruimtevluchten aan maar houden het enkel bij suborbitale ruimtevluchten waarbij een ruimtevaartuig kortstondig in de ruimte verblijft om vervolgens meteen terug te keren naar de aarde. Hoeveel de kostprijs zal bedragen voor een zitje aan boord van de Crew Dragon hebben beide bedrijven nog niet laten weten. Ook werd er nog geen datum bekend gemaakt voor de eerste commerciële ruimtevlucht met de Crew Dragon. De Crew Dragon ruimtecapsule van SpaceX moet in de nabije toekomst ook in opdracht van NASA Amerikaanse astronauten naar en van het internationale ruimtestation ISS brengen. 

Space Adventures, dat in 1998 werd opgericht, bracht in het verleden al acht mensen tegen betaling naar het internationale ruimtestation ISS. Al deze mensen kregen een intensieve kosmonautenopleiding en werden naar het ruimtestation gebracht met behulp van Russische Sojoez ruimtecapsules. De eerste 'ruimtetoerist' was Dennis Tito in 2001 en de laatste was de oprichter van Cirque du Soleil Guy Laliberte in 2009. Eén van de oprichters van Microsoft, Charles Simonyi, ging in 2007 en 2009 met Space Adventures zelfs tweemaal naar het internationale ruimtestation ISS. Deze acht commerciële ruimtevluchten hadden elk een prijskaartje van enkele tientallen miljoenen dollars. Zo betaalde Guy Laliberte voor een ruimtereis die 11 dagen duurde maar liefst 35 miljoen dollar. Momenteel werkt Space Adventures samen met het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos om nog eens twee ruimtetoeristen in 2021 naar het internationale ruimtestation ISS te brengen. Space Adventures is vandaag de dag het enige bedrijf ter wereld dat mensen tegen betaling in een baan om de aarde liet brengen. 

Kris Christiaens

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Oprichter & beheerder van Belgium in Space.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Dit gebeurde vandaag in 1995

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Atlas IIAS raket brengt vanop de Cape Canaveral lanceerbasis het Amerikaans-Europese Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) in de ruimte voor onderzoek naar de Zon. Meteen na de lancering werd SOHO in een baan met een halve lange as van ongeveer 660 000 km rond het Lagrangepunt L1 geplaatst. Vanuit deze positie brengt SOHO ondermeer zonnevlammen in beeld en werden er ook al meer dan duizend kometen met deze satelliet. Dankzij het grote wetenschappelijke succes werd deze missie dan ook al meermaals verlengd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Sociale netwerken