Het commerciële Dragon ruimtetuig in een baan om de Aarde
Foto: NASA

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en het commerciële ruimtevaartbedrijf SpaceX hebben laten weten dat de volgende lancering van een Dragon ruimtetuig richting ISS voorzien is voor 7 oktober 2012. Deze onbemande ruimtemissie wordt de eerste van twaalf officiële missies waarbij een commercieel ruimtevaartbedrijf tegen betaling het internationaal ruimtestation ISS zal bevoorraden.

NASA liet weten dat de Dragon bevoorradingscapsule en de bijhorende Falcon 9 draagraket klaar zijn voor hun missie. Nadat de derde Dragon ruimtecapsule op 14 augustus 2012 was aangekomen op de Cape Canaveral lanceerbasis onderging de Falcon 9 draagraket twee weken later de laatste cruciale tests. Het onbemande Dragon ruimtetuig zal op 7 oktober 2012 gelanceerd worden vanop het SLC-40 lanceercomplex op de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida. Dit zal de derde maal zijn dat het ruimtevaartbedrijf SpaceX een Dragon ruimtecapsule op eigen kracht in de ruimte brengt. Tijdens de vorige succesvolle missie werd voor het eerst een Dragon bevoorradingscapsule vastgehecht aan het ISS waarna het ruimtetuig veilig terugkeerde naar Aarde. Tijdens de 'CRS-1' (Commercial Resupply Services) missie moet het commerciële ruimtetuig 450 kilogram cargo naar het ISS brengen. Het vasthechten van de Dragon aan het ISS is voorzien voor 10 oktober 2012 en zal uitgevoerd worden door middel van een robotarm die zal bediend worden door de Amerikaanse astronaute Sunita Williams en de Japanse ruimtevaarder Aki Hoshide. De cargo zelf zal vooral bestaan uit materialen en onderdelen waarmee men tientallen wetenschappelijke onderzoeken en experimenten aan boord van het ISS kan uitvoeren. Op het einde van zijn missie zal de Dragon ongeveer 330 kilogram vracht terug mee naar de Aarde brengen. Indien alles verloopt zoals gepland, moet de derde Dragon eind oktober landen in de Stille Oceaan.

Het Amerikaanse Dragon ruimtetuig werd met zijn bijhorende draagraket, de Falcon 9, ontwikkeld door het commerciële ruimtevaartbedrijf SpaceX dat in 2002 werd opgericht door Elon Musk. De Dragon bevoorradingscapsule heeft een diameter van 3,7 meter en is 6,1 meter hoog. Binnenin deze capsule bevindt zich een onder druk gebracht ruimte van tien kubieke meter waarin men vracht kan onderbrengen. Eenmaal gekoppeld aan het ISS kunnen ruimtevaarders deze vracht makkelijk overladen naar het ruimtestation. Het grote voordeel van de Dragon is dat dit ruimtetuig, in tegenstelling tot de Europese, Japanse en Russische ISS-bevoorraadingstuigen, ook vracht terug naar de Aarde kan brengen. Door het succes van de Dragon heeft SpaceX ook al laten verstaan een bemande variant van dit ruimtetuig te ontwikkelen dat maximaal zeven ruimtevaarders in de ruimte moet kunnen brengen.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Mariner 10 vliegt op een afstand van 703 kilometer langs het oppervlak van de kleine planeet Mercurius. Tot 3 april 1974 werden foto's genomen van de planeet Mercurius door Mariner 10 en het ruimtetuig merkte een zwak magnetisch veld op bij de planeet. De instrumenten aan boord van Mariner 10 merkten ook zeer grote termepartuursverschillen in dag en nacht op bij deze planeet: tussen -183 en 187° C. In totaal nam de sonde tijdens deze eerste passage 2300 foto's.Dit onbemande ruimtetuig werd op 3 november 1973 in de ruimte gebracht en werd het eerste ruimtevaartuig dat twee planeten bezocht tijdens één ruimtemissie. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken