De Dragon ruimtecapsule landt in de Stille Oceaan
Foto: SpaceX / NASA

Het commerciële ISS bevoorradingstuig 'Dragon' is op zondag 28 oktober 2012 succesvol teruggekeerd naar de Aarde. De 3,6 meter diameter grote capsule landde om 20u22 in de Stille Oceaan nadat het ruimtetuig enkele uren eerder werd losgemaakt van het internationaal ruimtestation ISS. Dit was de eerste van twaalf officiële ISS-bevoorradingsmissies die in opdracht van NASA werden uitgevoerd door het Amerikaanse commerciële ruimtevaartbedrijf SpaceX.

De Dragon ruimtecapsule werd op 7 oktober 2012 succesvol in de ruimte gebracht vanop de Cape Canaveral lanceerbasis door een bijhorende Falcon 9 draagraket. Drie dagen later werd het bevoorradingstuig uiteindelijk aan het ISS vastgehecht door middel van een robotarm die het tuig in de ruimte 'vastgreep'. Dit was al de tweede maal dat een Dragon werd vastgehecht aan het ISS nadat in mei 2012 een testvlucht werd uitgevoerd. Eenmaal de Dragon zich op 10 oktober 2012 aan het ISS bevond, konden de ISS-bewoners beginnen met het overladen van de 900 kilogram cargo. De cargo bestond voornamelijk uit voedsel, kledij, experimenten en apparatuur. Het grote voordeel van de commercële Dragon ruimtecapsule is dat deze cargo ook terug naar de Aarde kan brengen. Europese, Russische en Japanse ISS-bevoorradingstuigen branden op het einde van hun ruimtemissie op in de atmosfeer van de Aarde. Uiteindelijk werden diverse voorraden, overbodig geworden gereedschappen voor wetenschappelijk onderzoek en overbodige hardware terug naar de aarde gebracht. Daarnaast bracht de Dragon ook bevroren monsters mee zoals 112 buisjes met bloed van de ISS-ruimtevaarders. Deze monsters werden in het ISS verzameld en zullen op Aarde bestudeerd worden om meer te weten te komen over de effecten die lange ruimtevaartreizen op het lichaam van astronauten hebben. Om die reden werd er ook urine van de astronauten terug naar de Aarde gebracht dat door wetenschappers zal bestudeerd worden. Achttien nadat de Dragon werd vastgehecht aan het ISS werd het ruimtetuig opnieuw losgekoppeld zodat het kon terugkeren naar de Aarde. 

Ondanks het feit dat deze bevoorradingsmissie een succes was, verliep niet alles vlekkeloos. Zo viel tijdens de lancering van de Dragon één van de negen raketmotoren uit van de Falcon 9 en slaagde de raket er niet in om een communicatiesatelliet uit te zetten in de juiste baan om de Aarde. Het probleem met de Falcon 9 raketmotor wordt nu door SpaceX en het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA onderzocht. De volgende Dragon ISS-bevoorradingsmissie is voorzien voor januari 2013. Het Amerikaanse commerciële ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft met NASA een contract lopen ter waarde van 1,6 miljard dollar voor de bevoorrading van het ISS. In dit contract staat dat SpaceX het ruimtestation twaalf keer moet bevoorraden. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.