De NS-19 crew.
Foto: Blue Origin

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Blue Origin heeft voor de derde maal mensen kortstondig in de ruimte gebracht met zijn New Shepard herbruikbare raket en bijhorende ruimtecapsule. Tijdens deze suborbitale ruimtevlucht werden zes mensen tot op een hoogte gebracht van 107 kilometer waarna de capsule veilig terugkeerde naar de aarde. Eén van de crewleden was de 74-jarige Laura Shepard Churchley, dochter van de eerste Amerikaan in de ruimte Alan Shepard. Daarnaast bevond zich aan boord van de New Shepard capsule ook de bekende Amerikaanse televisiepresentator en gewezen NFL-speler Michael Strahan. 

De achttien meter lange herbruikbare New Shepard raket vertrok om 15u45 Belgische tijd vanop het lanceercomplex van Blue Origin in Texas en bracht de ruimtecapsule zoals gepland tot op een hoogte van ongeveer 107 kilometer. Zoals tijdens de voorgaande missies duurde ook deze NS-19 vlucht ongeveer elf minuten en begaven de crewleden zich enkele minuten lang boven de Kármánlijn. De Kármánlijn is een denkbeeldige grens op een hoogte van 100 kilometer boven het aardoppervlak en wordt internationaal aanzien als 'het begin van de ruimte'. De New Shepard raket keerde eveneens terug naar de aarde en landde zoals voorzien op een speciaal platform zodat deze opnieuw kan gebruikt worden voor nieuwe commerciële missies. De capsule met daarin de zes ruimtetoeristen landde iets na de raket met behulp van parachutes veilig terug op aarde waarna ze enkele minuten later één voor één uit de capsule stapten. 

Tijdens deze NS-19 missie werden voor het eerst zes mensen in de ruimte gebracht. Tijdens de eerste twee bemande missies eerder dit jaar gingen steeds vier mensen kortstondig de ruimte in waaronder oprichter van Blue Origin Jeff Bezos. Terwijl Michael Strahan en Laura Shepard Churchley als 'guests of Blue Origin' meevlogen tijdens deze missie hebben de vier andere passagiers betaald voor hun zitje aan boord van de New Shepard. Onder de vier betalende passagiers bevonden zich ook vader en zoon Cameron Bess en Lane Bess. Voor de 74-jariga Laura Shepard Churchley was deze ruimtevlucht heel bijzonder aangezien zij de dochter is van de eerste Amerikaanse astronaut Alan Shepard die in 1961 eveneens een korte ruimtevlucht maakte van slechts vijftien minuten. Ook de New Shepard raket werd genoemd naar de eerste Amerikaanse astronaut Alan Shepard. 

Bemanning

  • Michael Strahan
  • Laura Shepard Churchley
  • Dylan Taylor 
  • Evan Dick
  • Lane Bess
  • Cameron Bess

New Shepard

Kris Christiaens

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Oprichter & beheerder van Belgium in Space.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

34%

Dit gebeurde vandaag in 1987

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan wordt de Kvant-1 module in de ruimte gebracht. Deze 20,6 ton zware module wordt op 9 april 1987 in een baan om de Aarde aan de basismodule gekoppeld van het Mir ruimtestation. De Kvant-1 module had in totaal een lengte van 5,3 meter en bestond uit drie compartimenten. In twee ruimtes konden kosmonauten leven en werken. Het derde compartiment was enkel geschikt voor wetenschappelijke experimenten. Deze module beschikte over een totale leefruimte van 40 kubieke meter. Aan boord bevond zich ondermeer een röntgentelescoop, een ultraviolettetelescoop, een breedbeeldcamera en tal van röntgenexperimenten. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Sociale netwerken