Deze pagina afdrukken
zondag, 24 januari 2021 17:27

Dawn Aerospace gaat kleine satellieten in de ruimte brengen vanuit Nieuw-Zeeland Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Het Mk-II Aurora ruimtevliegtuig. Het Mk-II Aurora ruimtevliegtuig. Foto: Dawn Aerospace

Het in 2016 in Nederland opgerichte ruimtevaartbedrijf Dawn Aerospace gaat binnenkort vanuit Nieuw-Zeeland kleine satellieten in de ruimte brengen met behulp van een nieuw ruimtevliegtuig. Zo heeft Dawn Aerospace officieel de toelating gekregen van de New Zealand Civil Aviation Authority (CAA) om met zijn Mk-II Aurora zogeheten 'nanosatellieten' in de ruimte te brengen vanop een luchthaven in Nieuw-Zeeland. De eerste vlucht van het Mk-II Aurora ruimtevliegtuig wordt dit jaar nog verwacht. Naast Rocket Lab wordt Dawn Aerospace nu het tweede bedrijf dat vanuit Nieuw-Zeeland kleine satellieten in een baan om de aarde wil brengen.

Dawn Aerospace werd in 2016 opgericht in Nederland door enkele studenten tijdens hun Masteropleiding aan de TU Delft en het bedrijf heeft tot op heden nog steeds een sterke band met de Technische Universiteit van Delft (TU Delft). In 2018 ontwikkelde Dawn Aerospace al de Mk-I die datzelfde jaar zijn eerste testvlucht maakte. Met dit prototype bewees het jonge ruimtevaartbedrijf dat een ruimtevliegtuig perfect kan vertrekken vanop een klassieke luchthaven waarna het tijdens zijn vlucht zijn raketmotor tot ontbranding brengt. Volgens Dawn Aerospace kan het grote succes van zijn ruimtevliegtuig het feit zijn dat dit vanop elke luchthaven ter wereld kan opstijgen en terug landen terwijl andere ruimtevaartbedrijven nood hebben aan een lanceercomplex op een goede locatie. Dawn Aerospace wil zich ook specifiek richten op de markt van de 'nanosatellieten'. Dit zijn satellieten die beter bekend zijn als 'cubesats' en vaak niet meer wegen dan enkele kilo's. Het onbemande Mk-II Aurora ruimtevliegtuig moet autonoom drie 1U (unit) cubesats of één 3U cubesat in een lage baan om de aarde kunnen brengen tijdens één vlucht. Tijdens de eerste wetenschappelijke missie moet het ruimtevliegtuig een experiment afkomstig van de Centaurus High School Physics Club uit Colorado in de ruimte brengen dat luchtvervuiling zal meten in de mesosfeer.

Doordat het Mk-II Aurora zo goed als volledig herbruikbaar is, hoopt Dawn Aerospace dit ook meermaals per dag te kunnen inzetten voor het in de ruimte brengen van kleine satellieten. Hierdoor zou dit het eerste commerciële ruimtevaartbedrijf ter wereld worden dat meerdere missies kan uitvoeren op één dag. Indien het Mk-II Aurora ruimtevliegtuig succesvol blijkt te zijn, wil Dawn Aerospace het ontwerp en de kennis hiervan gebruiken voor de ontwikkeling van een groter onbemand ruimtevliegtuig (Mk-III). Dit groter ruimtevliegtuig moet uiteindelijk satellieten tot 100 kilogram in een lage baan om de aarde kunnen brengen waardoor het bedrijf de concurrentie wil aangaan met andere succesvolle ruimtevaartbedrijven als Rocket Lab. Naast de ontwikkeling van het Mk-II Aurora ruimtevliegtuig is Dawn Aerospace ook actief in de ontwikkeling van een eigen propulsiesysteem. Zo is dit bedrijf momenteel bezig aan de ontwikkeling van een milieuvriendelijk propulsiesysteem dat duizend maal meer stuwkracht zou moeten leveren dan de bestaande 'groene' propulsiesystemen. Dit propulsiesysteem wordt specifiek ontwikkelt voor onder andere nanosatellieten zoals cubesats. 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Gerelateerde items (op tag)