Een Amerikaanse astronaut op de Maan
Foto: NASA

Wordt de volgende mens op de Maan opnieuw een Amerikaan of wordt het een Chinees? Als het van het private bedrijf Golden Spike afhangt, wordt de eerstvolgende mens die wandelt op het oppervlak van de Maan alvast iemand met héél veel geld. Het bedrijf wil namelijk tegen 2020 mensen tegen betaling naar de Maan brengen.

Golden Spike Company, een bedrijf dat genoemd werd naar de laatste spoorspijker die geslagen werd toen in 1869 de Central Pacific en Union Pacific spoorlijnen elkaar kruisten, biedt een reis voor twee personen naar de Maan aan voor 1,5 miljard dollar. Volgens het twee jaar oude bedrijf is dit ‘relatief’ goedkoop aangezien onbemande Maanverkenners vaak even duur zijn. Tijdens het Amerikaanse Apollo Maanprogramma kostte het de Verenigde Staten 18 miljard dollar om één Apollo Maanlander tot op de Maan te brengen. Elke Golden Spike reis naar de Maan zal bestaan uit vier lanceringen waarvan twee zijn voorbehouden voor het in de ruimte brengen van de Maanlander. Met de overige twee lanceringen wil het bedrijf de crew en de vracht in de ruimte brengen. De crew zal uiteindelijk bestaan uit twee personen. Tot op heden heeft het bedrijf nog niet beslist welke lanceermiddelen of Maanlander het zal gebruiken. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, zal men wellicht kiezen voor bestaande draagraketten en ruimtetuigen.

Opvallend aan heel dit ambitieuze project is dat Golden Spike, dat wordt geleid door voormalig directeur van NASA’s Science Mission Directorate Alan Stern, de hand ook reikt naar bedrijven, ruimtevaartagentschappen en overheden. Op die manier wil Golden Spike landen en ruimtevaartagentschappen die op eigen kracht geen mensen in de ruimte kunnen brengen toch een kans geven om deel te nemen aan de exploratie van het zonnestelsel. Volgens Alan Stern moet het mogelijk zijn om tegen 2020 de eerste ‘klanten’ naar de Maan te brengen. In tegenstelling tot andere commerciële ruimtevaartbedrijven met wilde plannen kan Golden Spike niet rekenen op een lange lijst van rijke geldschieters. Het bedrijf wil overleven op basis van de verkoop van ‘tickets’ naar de Maan. Aangezien er op deze planeet niet extreem veel miljardairs rondlopen die graag op vakantie willen gaan naar de Maan, is volgens Alan Stern de kans groot dat overheden, bedrijven en ruimtevaartagentschappen klant zullen worden van Golden Spike. Zo voerde het bedrijf al gesprekken met Aziatische en Europese landen.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.