Het jonge en ambitieuze Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Astra is er op zaterdag 20 november 2021 voor het eerst in geslaagd om een raket met vracht succesvol in de ruimte te brengen. De lancering vond plaats vanop Kodiak Island in de Amerikaanse noordelijke staat Alaska en was rechtstreeks te volgen via het internet. Tijdens deze testvlucht werd een dummy satelliet die ontwikkeld werd door de Amerikaanse luchtmacht (USAF) succesvol in een lage baan om de aarde gebracht op een hoogte van ongeveer 500 kilometer. Sinds de eerste lancering in september 2020 was dit de vierde poging van Astra om een raket met vracht in de ruimte brengen. Dit nieuwe lanceerbedrijf wil in de toekomst een grote rol gaan spelen op de markt van de kleine satellieten.
Tijdens de eerste bemande ruimtevlucht van het bedrijf Blue Origin op 20 juli 2021 gaat er ook een 18-jarige Nederlander mee de ruimte in. De Nederlander Oliver Daemen gaat die dag samen met de oprichter van Amazon en Blue Origin, Jeff Bezos, en nog twee andere mensen kortstondig de ruimte in aan boord van de New Shepard raket en bijhorende ruimtecapsule. Indien de commerciële ruimtevlucht een succes wordt, zal Oliver Daemen de vierde Nederlander worden die ooit de ruimte inging.
Sir Richard Branson, de Britse miljardair en oprichter van het ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic, gaat op 11 juli 2021 de ruimte in met het SpaceShipTwo ruimtevaartuig. Dat maakte Virgin Galactic op vrijdag 2 juli bekend. Tijdens deze belangrijke testvlucht gaat Virgin Galactic voor het eerst zes mensen kortstondig in de ruimte brengen tijdens een zogeheten suborbitale ruimtevlucht. Met deze bekendmaking is de race om de eerste miljardair in de ruimte te brengen nu echt begonnen aangezien de oprichter van Amazon en één van 's werelds rijkste mensen, Jeff Bezos, enkele dagen later eveneens de ruimte in wil met zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin.
Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Relativity Space heeft op dinsdag 8 juni 2021 zijn plannen bekend gemaakt voor de ontwikkeling van een tweetraps raket die volledig herbruikbaar is. De Terran R raket zal bestaan uit onderdelen die gemaakt worden met een 3D-printer en moet vrachten tot meer dan 20 ton tot in een lage baan om de aarde kunnen brengen. Opvallend aan de Terran R raket is dat deze sterk gelijkt op de Starship raket van SpaceX.
Virgin Galactic, het ruimtevaartbedrijf van de Britse miljardair Richard Branson, heeft op zaterdag 22 mei 2021 voor het eerst een bemande ruimtevlucht uitgevoerd vanop de commerciële ruimtehaven Spaceport America in New Mexico. Virgin Galactic bouwt een reeks van kleine ruimtevaartuigen, genaamd SpaceShipTwo, waarmee het mensen tegen betaling kortstondig in de ruimte wil brengen.
Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van miljardair Jeff Bezos, gaat op 20 juli 2021 voor de eerste maal mensen in de ruimte brengen met zijn New Shepard raket en bijhorende ruimtecapsule. Aan boord van de capsule bevinden zich zes zitjes waarvan één zitje voorbehouden wordt voor de winnaar van een online veiling. Blue Origin maakte dit nieuws bekend op 5 mei 2021, exact 60 jaar na de eerste korte Amerikaanse bemande ruimtevlucht van Alan Shepard.
Het Braziliaanse ruimtevaartagentschap AEB (Agência Espacial Brasileira) heeft samen met de Braziliaanse luchtmacht (Força Aérea Brasileira) eind april bekend gemaakt dat het in de nabije toekomst gaat samenwerken met het commerciële ruimtevaartbedrijf Virgin Orbit voor het in de ruimte brengen van satellieten. Zo zal Virgin Orbit met zijn aangepaste Boeing 747 en bijhorende LauncherOne raketten satellieten in de ruimte brengen vanaf het Alcântara Launch Center in de Braziliaanse staat Maranhão, dat zich vlakbij de evenaar bevindt aan de Atlantische Oceaan. Met de komst van Virgin Orbit in Brazilië hoopt het Zuid-Amerikaanse land dat in de toekomst één van de belangrijkste lanceerbasissen wordt.
Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic heeft op 30 maart 2021 zijn nieuwste ruimtevliegtuig, de VSS Imagine, voor het eerst getoond aan de buitenwereld. Met de VSS Imagine wil Virgin Galactic vanaf volgend jaar mensen tegen betaling kortstondig in de ruimte. De VSS Imagine lijkt sterk op zijn voorganger maar onderging enkele vernieuwingen waardoor dit officieel ook het eerste 'Spaceship III' ruimtevliegtuig van Virgin Galactic is.
Het in 2016 in Nederland opgerichte ruimtevaartbedrijf Dawn Aerospace gaat binnenkort vanuit Nieuw-Zeeland kleine satellieten in de ruimte brengen met behulp van een nieuw ruimtevliegtuig. Zo heeft Dawn Aerospace officieel de toelating gekregen van de New Zealand Civil Aviation Authority (CAA) om met zijn Mk-II Aurora zogeheten 'nanosatellieten' in de ruimte te brengen vanop een luchthaven in Nieuw-Zeeland. De eerste vlucht van het Mk-II Aurora ruimtevliegtuig wordt dit jaar nog verwacht. Naast Rocket Lab wordt Dawn Aerospace nu het tweede bedrijf dat vanuit Nieuw-Zeeland kleine satellieten in een baan om de aarde wil brengen.
NASA en SpaceX brachten in november 2020 voor het eerst vier ruimtevaarders naar het internationale ruimtestation ISS tijdens de eerste operationele ruimtevlucht uit het Commercial Crew Program (SpaceX Crew-1). Aan boord van de nieuwe Crew Dragon ruimtecapsule van SpaceX bevonden zich de drie Amerikaanse astronauten Michael Hopkins, Victor Glover en Shannon Walker en de Japanse ruimtevaarder Soichi Noguchi. De vier crewleden werden op 16 november 2020 vanop het Kennedy Space Center in de ruimte gebracht met een Falcon 9 raket van SpaceX. Ontdek via deze fotoreportage alles over deze belangrijke Amerikaanse bemande ruimtevlucht!
In de Verenigde Staten wordt voor het eerst geprobeert om een satelliet in de ruimte te brengen door middel van een Vanguard raket. Twee seconden na de lancering explodeert de raket op het lanceerplatform. Opnieuw is dit een tegenslag voor het nog jonge Amerikaanse ruimtevaartprogramma dat na de lancering van de Russische Spoetnik 1 achterop loopt in de wedloop naar de ruimte. Foto: US NAVY
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.