Het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft op 3 januari 2022 met succes 114 satellieten in de ruimte gebracht. Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida vertrok een krachtige Falcon 9 raket waarvan de onderste rakettrap al voor de vijftiende keer gebruikt werd. Deze succesvolle missie was ook de 200ste lancering van een raket die ontwikkeld werd door SpaceX;
Wanneer het internationaal ruimtestation ISS binnen enkele jaren niet meer operationeel zal zijn en uiteindelijk zal opbranden in de atmosfeer van de aarde zullen ruimtevaartagentschappen als NASA en ESA niet meteen een alternatief hebben om mensen langdurig in een baan om de aarde te laten leven en werken. Met de komst van de vele private ruimtevaartbedrijven en startups bleek de interesse in een commercieel ruimtestation in een baan om de aarde dan ook bijzonder groot te zijn. In dit artikel bespreken we de plannen van het ruimtevaartbedrijf Blue Origin en zijn Orbital Reef ruimtestation.
Wanneer het internationaal ruimtestation ISS binnen enkele jaren niet meer operationeel zal zijn en uiteindelijk zal opbranden in de atmosfeer van de aarde zullen ruimtevaartagentschappen als NASA en ESA niet meteen een alternatief hebben om mensen langdurig in een baan om de aarde te laten leven en werken. Met de komst van de vele private ruimtevaartbedrijven en startups bleek de interesse in een commercieel ruimtestation in een baan om de aarde dan ook bijzonder groot te zijn. In dit artikel bespreken we de plannen van het bedrijf Gravitics en zijn StarMax ruimtestation.
Het Amerikaanse succesvolle ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft op zondag 11 december probleemloos een private Japanse maanlander in de ruimte gebracht. De Hakuto-R Mission 1 maanlander werd ontwikkeld door het Japanse bedrijf ispace dat in 2010 werd opgericht en heeft meegedaan aan de Google Lunar X Prize wedstrijd. Naast de Japanse Hakuto-R Mission 1 maanlander bevond zich aan boord van de Falcon 9 raket ook de kleine maanwagen Rashid die ontwikkeld werd door het Mohammed Bin Rashid Space Center in de Verenigde Arabische Emiraten. De Japanse maanlander moet in april 2023 samen met de Arabische maanwagen landen in de Atlaskrater op het maanoppervlak.
NASA en SpaceX hebben donderdag 22 september een niet-gefinancierde Space Act-overeenkomst ondertekend om de haalbaarheid te bestuderen van een idee van SpaceX en het Polaris-programma om de Hubble-ruimtetelescoop van het ruimtevaartagentschap in een hogere baan te brengen met het Dragon-ruimtevaartuig, zonder kosten voor de overheid.
Op zondag 12 juni 2022 zijn twee kleine Amerikaanse satellieten verloren gegaan toen een commerciële raket van het ruimtevaartbedrijf Astra er niet in slaagde deze uit te zetten in een lage baan om de aarde. De twee satellieten maakten deel uit van NASA's TROPICS programma waarmee wetenschappers tropische stormen en orkanen willen bestuderen. Van de zeven gelanceerde Astra raketten was dit al de vijfde mislukte missie.
Het Europese ruimtevaartbedrijf Orbex heeft deze maand aan de internationale pers voor het eerst een prototype getoond van zijn in Europa gebouwde Prime raket. Deze milieuvriendelijke, kleine raket zal vanaf 2023 gelanceerd worden vanop Sutherland spaceport in Engeland. Met deze raket wil het in Engeland gevestigde ruimtevaartbedrijf Orbex satellieten tot 200 kilogram in de ruimte brengen en hierdoor een concurrent worden voor bedrijven als Rocket Lab en Astra.
Een Crew Dragon ruimtecapsule van SpaceX met aan boord één astronaut en drie ruimtetoeristen die deel uitmaakten van de Ax-1 private ruimtemissie is op maandag 25 april 2022 veilig teruggekeerd naar de aarde. De ruimtecapsule maakte zich een dag eerder los van het internationaal ruimtestation ISS waarna het bemande ruimtevaartuig op 25 april landde voor de kust van Florida in de Atlantische Oceaan. Normaal hadden de vier ruimtevaarders al enkele dagen eerder moeten terugkeren naar de aarde maar als gevolg van slechte weersomstandigheden werd de terugkeer uitgesteld. De Ax-1 missie ging op 8 april 2022 van start en is de eerste bemande ruimtevlucht die wordt georganiseerd door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Axiom Space.
Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Blue Origin heeft voor de derde maal mensen kortstondig in de ruimte gebracht met zijn New Shepard herbruikbare raket en bijhorende ruimtecapsule. Tijdens deze suborbitale ruimtevlucht werden zes mensen tot op een hoogte gebracht van 107 kilometer waarna de capsule veilig terugkeerde naar de aarde. Eén van de crewleden was de 74-jarige Laura Shepard Churchley, dochter van de eerste Amerikaan in de ruimte Alan Shepard. Daarnaast bevond zich aan boord van de New Shepard capsule ook de bekende Amerikaanse televisiepresentator en gewezen NFL-speler Michael Strahan.
In maart 2021 maakte het ruimtevaartbedrijf Rocket Lab bekend dat het plannen had om een nieuwe raket te ontwikkelen. Deze nieuwe raket kreeg de naam 'Neutron' en moet binnen enkele jaren de opvolger worden van de succesvolle Electron raket waarmee het bedrijf vandaag de dag kleine satellieten in de ruimte brengt. Vandaag heeft Rocket Lab meer details bekend gemaakt over zijn nieuwe Neutron raket. Opvallend is dat de Neutron raket zal bestaan uit één geheel en de raket volledig kan terugkeren naar de aarde waardoor dit lanceermiddel integraal herbruikbaar wordt. Rocket Lab wil de nieuwe Neutron raket niet alleen gaan gebruiken voor het lanceren van kleine satellieten die deel gaan uitmaken van grote constellaties maar ook voor het in de ruimte brengen van ruimtesondes die onze maan of andere planeten moeten bestuderen.
In de Verenigde Staten wordt voor het eerst geprobeert om een satelliet in de ruimte te brengen door middel van een Vanguard raket. Twee seconden na de lancering explodeert de raket op het lanceerplatform. Opnieuw is dit een tegenslag voor het nog jonge Amerikaanse ruimtevaartprogramma dat na de lancering van de Russische Spoetnik 1 achterop loopt in de wedloop naar de ruimte. Foto: US NAVY
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.