Foto: NASA

Na de geslaagde lancering van de eerste SLS raket moet op maandag 21 november 2022 de onbemande Orion ruimtecapsule een eerste keer aankomen bij de maan. Omstreeks 13u44 Belgische tijd moet het nieuwe ruimtevaartuig op een afstand van slechts 130 kilometer boven het verlaten maanoppervlak vliegen. Doordat Orion werd voorzien van tal van camera's zal de scheervlucht langs de maan ongetwijfeld prachtige beelden opleveren. Deze belangrijke gebeurtenis kan u LIVE volgen dankzij deze livestream! 

Alvorens de onbemande Orion ruimtecapsule zijn scheervlucht over het maanoppervlak zal maken, moet het ruimtevaartuig op maandag 21 november 2022 eerst nog een cruciaal baanmanoeuvre uitvoeren. Dit manoeuvre zal worden uitgevoerd door de raketmotor tot ontbranding te brengen en moet de ruimtecapsule in een 'Distant Retrograde Orbit' (DRO) om de maan brengen. Deze elliptische ruime retrograde baan om de maan zal het ruimtevaartuig op zijn verste punt tot op een afstand van ongeveer 64 000 kilometer van het maanoppervlak brengen. Nooit eerder zal een ruimtecapsule bestemd voor bemande ruimtevaart zo ver van de aarde zijn gevlogen. Om de passages langs de maan zo goed en mooi mogelijk in beeld te brengen, werd de Orion ruimtecapsule uitgerust met maar liefst 16 camera's. Zo bevinden zich op alle vier de zonnepanelen camera's die voor een 'selfie' effect moeten zorgen wanneer het ruimtevaartuig over het maanoppervlak vliegt. Op 1 december 2022 zal de Orion ruimtecapsule zijn raketmotor opnieuw tot ontbranding brengen zodat het ruimtevaartuig zich terug naar de aarde kan begeven. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Mariner 10 vliegt op een afstand van 703 kilometer langs het oppervlak van de kleine planeet Mercurius. Tot 3 april 1974 werden foto's genomen van de planeet Mercurius door Mariner 10 en het ruimtetuig merkte een zwak magnetisch veld op bij de planeet. De instrumenten aan boord van Mariner 10 merkten ook zeer grote termepartuursverschillen in dag en nacht op bij deze planeet: tussen -183 en 187° C. In totaal nam de sonde tijdens deze eerste passage 2300 foto's.Dit onbemande ruimtetuig werd op 3 november 1973 in de ruimte gebracht en werd het eerste ruimtevaartuig dat twee planeten bezocht tijdens één ruimtemissie. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken