Artistieke impressie van de Orion ruimtecapsule in een baan om de maan.
Foto: NASA

Op woensdag 16 december 2020 heeft het Canadese ruimtevaartagentschap CSA bekend gemaakt dat een Canadese ruimtevaarder mee naar de maan gaat vliegen tijdens de Amerikaanse Artemis 2 ruimtemissie. Hierdoor wordt Canada het tweede land ter wereld dat een mens naar de maan brengt. De Artemis 2 missie moet in 2023 de eerste bemande ruimtevlucht worden uit NASA's nieuwe ambitieuze maanprogramma waarmee de Verenigde Staten opnieuw mensen op het maanoppervlak willen brengen. 

Na de onbemande Artemis 1 missie, waarbij NASA een onbemande Orion ruimtecapsule tot in een baan om de maan wil brengen, willen de Verenigde Staten in 2023 opnieuw een nieuwe Orion ruimtecapsule naar de maan brengen met ditmaal aan boord vier ruimtevaarders. Tijdens deze eerste bemande Artemis missie moet de Orion ruimtecapsule een scheervlucht maken langs de maan waarna de capsule moet terugkeren naar de aarde. Het is geleden van 1972 dat een bemand ruimtevaartuig nog in een baan om de maan vloog (Apollo 17). Eén van de vier ruimtevaarders die zal geselecteerd worden voor deze historische missie wordt nu een Canadese ruimtevaarder. Welke Canadese ruimtevaarder mee mag vliegen naar de maan in 2023 is nog niet bekend gemaakt aangezien het Canadese ruimtevaartagentschap CSA keuze heeft uit vier ruimtevaarders. De meest ervaren Canadese ruimtevaarder vandaag de dag is David Saint-Jacques die in 2018 en 2019 al eens 203 dagen in de ruimte en aan boord van het ISS ruimtestation verbleef. Na de Artemis 2 missie zou ook nog een tweede Canadese ruimtevaarder kunnen deel uitmaken van het nieuwe maanprogramma tijdens een bemande missie naar het toekomstige Gateway ruimtestation. Naast vier ruimtevaarders zullen tijdens de Artemis 2 ruimtevlucht ook verschillende kleine satellieten in de ruimte worden gebracht. 

Het feit dat een Canadese ruimtevaarder zal meevliegen naar de maan tijdens de Artemis 2 missie maakt deel uit van een nauwe samenwerking tussen NASA en het Canadese ruimtevaartagentschap CSA. Zo zal Canada ook robotten en bijhorende technologie ontwikkelen voor NASA in ruil voor een zitje aan boord van de Orion ruimtecapsule. Canada en zijn ruimtevaartbedrijf MDA hebben een rijke geschiedenis op vlak van robottechnologie in de ruimtevaart. Zo bouwde het land eerder al de Canadarm robotarm voor de Amerikaanse Space Shuttles en later ook de Canadarm2 voor het internationale ruimtestation ISS. Voor het toekomstige maanprogramma zal Canada nu de Canadarm3 ontwikkelen en bouwen die zal worden bevestigd aan het Gateway ruimtestation. De nieuwe Canadarm3 robotarm zal worden voorzien van artificiële intelligentie zodat deze het ruimtestation zelf kan controleren op problemen en kan bijstaan tijdens ruimtewandelingen. 

Artemis 2Profiel van de Artemis 2 missie - Foto: NASA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1802

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 2 Pallas. Dit was de tweede planetoïde die ooit werd ontdekt. De planetoïde 2 Pallas beweegt zich in een baan om de Zon op een afstand van ongeveer 416 miljoen kilometer en is ongeveer 550 kilometer groot. Deze ruimterots werd genoemd naar Pallas uit de Griekse mythologie, de dochter van Zeus en beschermgodin van de stad Athene. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken