Deze pagina afdrukken
vrijdag, 23 mei 2014 00:00

Ruimtesonde krijgt tweede leven

Geschreven door
Beoordeel dit item
(6 stemmen)
Artistieke impressie van de ISEE-3 satelliet Artistieke impressie van de ISEE-3 satelliet Foto: NASA

De kans is groot dat er zich in de ruimtevaart weldra een ongezien tafereel gaat afspelen. Zo hoopt men een oude ruimtesonde met behulp van crowdfunding terug tot leven te wekken zodat deze zijn wetenschappelijk onderzoek verder kan zetten ten dienste van de burgerwetenschap. 

Niemand had het in 1978 ooit gedacht toen men de Amerikaanse International Sun-Earth Explorer 3 (ISEE-3) ruimtesonde in de ruimte bracht maar de kans is groot dat deze wetenschappelijke satelliet een tweede leven krijgt. ISEE-3 werd oorspronkelijk in de ruimte gebracht om de invloed van de zonnewind op het aardmagnetisch veld te onderzoeken. Deze missie liep tot 1981 waarna men het ruimtetuig gebruikte voor kometenonderzoek. Zo vloog in 1985 en 1986 deze satelliet, die toen de naam 'International Cometary Explorer' (ICE) kreeg, achtereenvolgens door de staarten van de kometen Giacobini-Zinner en Halley. Uiteindelijk trok NASA in 1997 de stekker uit het project. Sinds de kometenmissie vliegt ISEE-3/ICE doelloos rond in een baan om de Zon.

Vele jaren later heeft de non-profit organisatie Space College Foundation samen met het Californische ruimtetechnologie bedrijf Skycorp en de ruimtenieuwssite Spaceref het plan om deze satelliet tot in een omloopbaan om het Lagrange-punt L1 te brengen waar het oude ruimtetuig zijn onderzoek van de zonnewind kan verderzetten. De informatie die de satelliet dan nog zal leveren, zal gratis ter beschikking gesteld worden. Dat men met dit idee nu voor de dag komt, is geen toeval. Zo scheert deze satelliet de volgende weken voor het eerst in 36 jaar opnieuw langs de Aarde waardoor men hoopt contact te kunnen maken met de satelliet om het ruimtetuig opnieuw te activeren. Op 10 augustus 2014 zou ISEE-3 ook een scheervlucht maken langs de Maan. Ondanks het feit dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dit project meteen steunde, bleek al gauw dat de initiatiefnemers van het project zelf de benodigde financiële middelen zouden moeten op tafel leggen. Daarom werd het ISEE-3 Reboot Project crowdfunding project in het leven geroepen waardoor men hoopte het geld via het grote publiek bij elkaar te krijgen.

Uiteindelijk slaagde men er in genoeg mensen te overtuigen en kon men tegen 14 mei 2014 maar liefst 125 000 dollar bij elkaar krijgen om de satelliet terug tot leven te wekken. NASA liet inmiddels weten groen licht te geven aan de groep amateurs en burgerwetenschappers, die deel uitmaken van het ISEE-3 Reboot Project, om de satelliet terug tot leven te wekken. Zo heeft NASA het ISEE-3 Reboot Project voorzien van de nodige technische gegevens die het mogelijk moeten maken om met de satelliet te communiceren. Indien dit lukt, zal men controleren of de wetenschappelijke instrumenten aan boord van de satelliet nog functioneren waarna men kan starten met een nieuwe missie. Afhankelijk van de hoeveelheid brandstof zou men ISEE-3 ook nog naar een komeet kunnen sturen. Of dit allemaal zal lukken, is echter de grote vraag. De satelliet werd in de jaren '70 gebouwd waardoor deze sterk verouderd is en het is ook onduidelijk of het ruimtetuig nog signalen opvangt. Toch zien heel veel mensen dit als een prachtig initiatief waarbij een afgedankt ruimtetuig ten dienste wordt gesteld van de burgerwetenschap. Het is de eerste keer dat NASA een satelliet afstaat aan een privaat project en de ruimtevaartorganisatie ziet dit dan ook als een unieke kans om op deze manier meer mensen warm te maken voor ruimtevaart en ruimteonderzoek.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Gerelateerde items (op tag)