donderdag, 20 februari 2014 13:32

Kosmonaut Valery Kubasov overleden Hot!

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Valery Kubasov tijdens de historische Apollo-Sojoez ruimtevlucht Valery Kubasov tijdens de historische Apollo-Sojoez ruimtevlucht Foto: NASA

De Association of Space Explorers (ASE) heeft op 20 februari 2014 laten weten dat de Russische kosmonaut Valery Kubasov een dag eerder op 79-jarige leeftijd is overleden. Kubasov is een gewezen Sovjet-kosmonaut die driemaal de ruimte inging en ondermeer deel uitmaakte van de historische Apollo-Sojoez ruimtemissie. 

Varely Kubasov werd op 7 januari 1935 geboren in Rusland en werd in 1966 samen met enkele andere civiele kandidaten door de Sovjet-Unie geselecteerd om kosmonaut te worden. Op 11 oktober 1969 ging Kubasov samen met Georgi Shonin een eerste keer de ruimte in tijdens de Sojoez 6 ruimtemissie. Tijdens deze ruimtemissie testte Kubasov en Shonin voor het eerst lastechnieken uit in een gewichtloze omgeving. Deze ruimtevlucht duurde 4 dagen en 22 uur. De belangrijkste missie uit de carrière van Valery Kubasov was ongetwijfeld de Sojoez 19 ruimtevlucht. Samen met Alexey Leonov werd Kubasov aan boord van de Sojoez 19 ruimtecapsule op 15 juli 1975 in de ruimte gebracht waarna het ruimtetuig zich twee dagen later vasthechtte aan een Amerikaanse Apollo ruimtecapsule. Het Apollo-Sojoez testproject was de eerste ruimtemissie die werd beheerd door twee naties en zorgde voor wederzijds vertrouwen tussen beide grootmachten. Tijdens deze ruimtemissie leefden en werkten voor het eerst Russische kosmonauten en Amerikaanse astronauten samen aan boord van één ruimtetuig. Na deze historische ruimtevlucht ging Valery Kubasov op 26 mei 1980 een derde maal de ruimte in tijdens de Sojoez 36 ruimtevlucht. Tijdens deze ruimtemissie was Kubasov gezagvoerder van de Sojoez 39 ruimtecapsule en bracht hij samen met de eerste Hongaarse kosmonaut Bertalan Farkas een bezoek aan het Russische Saljoet 6 ruimtestation. Deze ruimtevlucht duurde acht dagen.

Valery KubasovValery Kubasov (rechts) - Foto: SpaceFacts.de

Gedurende zijn hele loopbaan verbleef Valery Kubasov 18 dagen en 17 uur in een baan om de Aarde. Naast zijn functie als kosmonaut was Kubasov ook betrokken bij het ontwerp van het Russische Mir ruimtestation. Opvallend genoeg ontliep Valery Kubasov ook tot tweemaal toe de dood. Zo zou hij oorspronkelijk deel hebben uitgemaakt van de Sojoez 2 ruimtemissie die als gevolg van het ongeval met de Sojoez 1 ruimtecapsule werd geannuleerd. Enkele jaren later werd Kubasov ook vervangen uit de Sojoez 11 bemanning omwille van medische redenen. Uiteindelijk overleefde de Sojoez 11 bemanning hun terugkeer naar de Aarde niet omwille van een probleem met een drukventiel aan boord van de ruimtecapsule. Op 3 november 1993 verliet Kubasov het Russische kosmonautenkorps waarna hij ging werken voor het ruimtevaartbedrijf RSC Energia. Tijdens en na zijn carrière als kosmonaut ontving Kubasov ondermeer tweemaal de titel 'Held van de Sovjet-Unie', werd hij driemaal geëerd tot de Leninorde en ontving hij tal van ere-medailles. 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1847

Het gebeurde toen

De Engelse astronoom John Russel Hind ontdekt de planetoïde 8 Flora. Deze planetoïde bevindt zich gemiddeld ongeveer 2,2 astronomische eenheden van de zon en is ongeveer 136×136×113 kilometer groot. Vanaf de Aarde gezien kan deze planetoïde tijdens opposities een magnitude van gemiddeld +8,7 bereiken. Tijdens gunstige opposities, wanneer de planetoïde zich in de buurt van haar perihelium bevindt, kan de helderheid oplopen tot +7,9.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 3

Messier 3
Deze bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Canes Venatici (Jachthonden) bevat meer dan een half miljoen sterren. De werkelijke diameter van het object is ongeveer 220 lichtjaar, en hij staat op…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken