Valery Kubasov tijdens de historische Apollo-Sojoez ruimtevlucht
Foto: NASA

De Association of Space Explorers (ASE) heeft op 20 februari 2014 laten weten dat de Russische kosmonaut Valery Kubasov een dag eerder op 79-jarige leeftijd is overleden. Kubasov is een gewezen Sovjet-kosmonaut die driemaal de ruimte inging en ondermeer deel uitmaakte van de historische Apollo-Sojoez ruimtemissie. 

Varely Kubasov werd op 7 januari 1935 geboren in Rusland en werd in 1966 samen met enkele andere civiele kandidaten door de Sovjet-Unie geselecteerd om kosmonaut te worden. Op 11 oktober 1969 ging Kubasov samen met Georgi Shonin een eerste keer de ruimte in tijdens de Sojoez 6 ruimtemissie. Tijdens deze ruimtemissie testte Kubasov en Shonin voor het eerst lastechnieken uit in een gewichtloze omgeving. Deze ruimtevlucht duurde 4 dagen en 22 uur. De belangrijkste missie uit de carrière van Valery Kubasov was ongetwijfeld de Sojoez 19 ruimtevlucht. Samen met Alexey Leonov werd Kubasov aan boord van de Sojoez 19 ruimtecapsule op 15 juli 1975 in de ruimte gebracht waarna het ruimtetuig zich twee dagen later vasthechtte aan een Amerikaanse Apollo ruimtecapsule. Het Apollo-Sojoez testproject was de eerste ruimtemissie die werd beheerd door twee naties en zorgde voor wederzijds vertrouwen tussen beide grootmachten. Tijdens deze ruimtemissie leefden en werkten voor het eerst Russische kosmonauten en Amerikaanse astronauten samen aan boord van één ruimtetuig. Na deze historische ruimtevlucht ging Valery Kubasov op 26 mei 1980 een derde maal de ruimte in tijdens de Sojoez 36 ruimtevlucht. Tijdens deze ruimtemissie was Kubasov gezagvoerder van de Sojoez 39 ruimtecapsule en bracht hij samen met de eerste Hongaarse kosmonaut Bertalan Farkas een bezoek aan het Russische Saljoet 6 ruimtestation. Deze ruimtevlucht duurde acht dagen.

Valery KubasovValery Kubasov (rechts) - Foto: SpaceFacts.de

Gedurende zijn hele loopbaan verbleef Valery Kubasov 18 dagen en 17 uur in een baan om de Aarde. Naast zijn functie als kosmonaut was Kubasov ook betrokken bij het ontwerp van het Russische Mir ruimtestation. Opvallend genoeg ontliep Valery Kubasov ook tot tweemaal toe de dood. Zo zou hij oorspronkelijk deel hebben uitgemaakt van de Sojoez 2 ruimtemissie die als gevolg van het ongeval met de Sojoez 1 ruimtecapsule werd geannuleerd. Enkele jaren later werd Kubasov ook vervangen uit de Sojoez 11 bemanning omwille van medische redenen. Uiteindelijk overleefde de Sojoez 11 bemanning hun terugkeer naar de Aarde niet omwille van een probleem met een drukventiel aan boord van de ruimtecapsule. Op 3 november 1993 verliet Kubasov het Russische kosmonautenkorps waarna hij ging werken voor het ruimtevaartbedrijf RSC Energia. Tijdens en na zijn carrière als kosmonaut ontving Kubasov ondermeer tweemaal de titel 'Held van de Sovjet-Unie', werd hij driemaal geëerd tot de Leninorde en ontving hij tal van ere-medailles. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1977

Het gebeurde toen

In de Verenigde Staten overlijdt Wernher von Braun. Hij was een van de leidende figuren bij de ontwikkeling van rakettechnologie in Duitsland en de Verenigde Staten. Door zijn deelname aan het raketprogramma van nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij een controversieel figuur. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij Amerikaans staatsburger en ging von Braun werken voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA waar hij een een belangrijke rol speelde in de lancering van de eerste Amerikaanse satelliet Explorer 1. Doordat hij ook de geestelijke vader was van de Saturn V Maanraket slaagde Amerika er dankzij von Braun in om als eerste een mens op de Maan te brengen. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

76%

Sociale netwerken