Foto: ESA / S. Corvaja

ESA’s Ministeriële Raad in Sevilla, Space 19+, is geëindigd met de goedkeuring van het tot nu toe meest ambitieuze plan voor de toekomst van ESA en de gehele Europese ruimtesector. Tijdens de Raad kwamen ministers verantwoordelijk voor ruimteactiviteiten in Europa, samen met Canada en EU-waarnemers, bij elkaar in Spanje.

De lidstaten werden gevraagd om een uitgebreid aantal programma’s goed te keuren om de onafhankelijke toegang tot en het gebruik van de ruimte in Europa te waarborgen in de aankomende jaren, om de groeiende Europese ruimte-economie te stimuleren en baanbrekende ontdekkingen te doen over de aarde, ons zonnestelsel en zelfs nog verder in het Heelal. Tegelijkertijd dient er een verantwoordelijke keuze te worden gemaakt betreffende het versterken van onze inspanningen ter beveiliging en bescherming van onze planeet. Voor het eerst in 25 jaar, zal ESA’s buitengewoon en inspirerend wetenschappelijk programma een aanzienlijke toename in de financiering zien, en zal opnieuw grenzen verleggen in ons inzicht in wie we zijn en waar we vandaan komen. Deze verhoging faciliteert de eerste zwaartekracht golfdetector in de ruimte, LISA, en zal naast Athena vliegen, de missie voor de studie van zwarte gaten. Het stelt ons in staat fundamentele vooruitgang te boeken betreffende ons begrip van de basisfysica van het Heelal.

Daarnaast is er sprake van een versterking en dienovereenkomstige financiering voor onderzoek en ontwikkeling en ESA’s laboratoria, ter ondersteuning van de toekomstige missies. Samen met wereldwijde partners zal Europa de ruimte nog verder verkennen dan ooit tevoren – we blijven een bijdrage leveren aan het internationale ruimtestation tot 2030 en cruciale transport- en woonmodules voor de Gateway, het eerste ruimtestation in een baan om de maan. ESA's astronauten die in 2009 zijn geworven zullen vluchtopdrachten blijven krijgen totdat ieder van hen twee keer in de ruimte is geweest. Daarnaast zullen wij beginnen met een nieuwe wervingsprocedure om Europa’s verkenning in de lage baan om de aarde en voorbij voort te zetten.

Europese astronauten zullen voor het eerst vliegen naar de maan. Lidstaten hebben Europese steun voor een baanbrekende Mars Sample Return-missie in samen werking met NASA bevestigd. Door het stimuleren van het concurrentievermogen in de NewSpace-omgeving, zal ESA helpen bij het ontwikkelen van de commerciële voordelen van de ruimte voor innovators en overheden van de lidstaten. We zullen de eerste volledig flexibele satellietsystemen ontwikkelen, geïntegreerd met 5G-netwerken, evenals de volgende generatie optische technologie voor een ‘vezelnetwerk in de lucht”, wat een transformatie in de satellietcommunicatie-industrie betekent. Satellietcommunicatie en navigatie bundelen de krachten ten bate van satnav voor de maan, terwijl commerciële bedrijven dichter bij huis toegang hebben tot financiering voor nieuwe toepassingen van navigatietechnologieën via het NAVISP-programma.

ESA-ministers hebben gezorgd voor een soepele overgang naar de volgende generatie lanceerraketten: Ariane 6 en Vega-C, en hebben groen licht gegeven voor Space Rider, ESA’s nieuwe herbruikbare ruimteschip. Onze lidstaten hebben zich toegewijd aan het verantwoordelijke gebruik van ons milieu, zowel op onze planeet als daarbuiten. ESA’s wereldleidende positie in Aardobservatie zal worden versterkt met de komst van 11 nieuwe missies, welke in het bijzonder kwesties met betrekking tot klimaatverandering, het Noordpoolgebied en Afrika zullen aanpakken. Daarnaast zal Space Safety als nieuwe basispijler voor ESA’s activiteiten leiden tot nieuwe projecten op het gebied van het operationeel houden van de ruimte – dankzij het verwijderen van gevaarlijk ruimtepuin en plannen voor het automatiseren van ruimteverkeerscontrole – en zal ook leiden tot vroegtijdige waarschuwingen en schadebeperking van de aarde voor ruimtegevaren zoals asteroïden en zonnevlammen. De Hera-missie markeert een samenwerking met NASA om afwendmogelijkheden van asteroïden te testen. Nieuwe investeringen in cyberweerbaarheid en -training zijn ook goedgekeurd.

In de komende jaren zal ESA de relatie met de Europese Unie versterken en de eigen organisatorische wendbaarheid, effectiviteit en efficiëntie verhogen. “Het samenbrengen van onze lidstaten, 22 overheden die regelmatig veranderen, en instemmen over zulke inspirerende projecten om een gezamenlijke toekomst in de ruimte te delen kan op papier een onmogelijke taak lijken. Echter, na twee dagen in Sevilla, hebben wij bewezen dat dit mogelijk is,” aldus ESA’s directeur-generaal Jan Wörner. “Dit is mogelijk omdat we samenwerken om goede programma’s te ontwikkelen en dit is mogelijk omdat mensen toegewijd zijn, en zich volledig inspannen voor een lange en diepgaande besluitvormingsprocedure samen met de wetenschappelijke community, industrie en nationale delegaties. “Samen hebben wij bouwstenen als inspiratie, concurrentievermogen en verantwoordelijkheid, gelegd ter ondersteuning van onze activiteiten in de komende jaren, waarbij ESA en Europa onze eerdere prestaties voorbij streven met uitdagende nieuwe missies en doelen voor verdere groei met de industrie.”

Covoorzitter Manuel Heitor, Portugees Minister voor Wetenschap, Technologie en Hoger Onderwijs verklaarde: “Vandaag bij Space19+ in Sevilla, samen met mijn collega’s uit de ESA-lidstaten, hebben wij een volgende stap gezet ter bevordering van Europa’s concurrentiepositie in het wereldwijde ruimtespeelveld. We hebben een ambitieus portfolio van ruimteprogramma’s goedgekeurd en diens uitdagingen aangepakt. Wij hebben daarom alle ESA-lidstaten uitgenodigd om voortdurend de balans op te maken met betrekking tot ruimteactiviteiten en de rol van ESA in Europa te versterken in nauwe aansluiting op de Europese Commissie. Bovendien, we hebben ESA-lidstaten gevraagd om samen te werken met ESA om de nodige stappen te zetten betreffende het moderniseren van ESA’s industriële beleid en het garanderen van de evolutie van het agentschap passend bij een voortdurend veranderende omgeving, veranderende markten en een snelle digitale transformatie van onze samenlevingen.”

Ook covoorzitter Frédérique Vidal, Frans Minister voor Hoger Onderwijs, Onderzoek en Innovatie, zei: “Space19+ heeft de waarde van ruimte als kritische infrastructuur en ‘enabler’ van onze dagelijkse levens aangetoond. Dankzij de Europese uitmuntendheid in de ruimte, hebben wij de mogelijkheid om wederzijds menselijke en wereldwijde uitdagingen zoals klimaatverandering en ruimteveiligheid aan te pakken. Bij het instemmen voor de diverse programma’s, hebben lidstaten een grote sprong gemaakt als het gaat om het inspireren van de samenleving en het vernieuwen van onze ambitie om deze uitdagingen aan te pakken. Het hoge aantal instemmingen die tijdens de Ministeriële Raad in Sevilla is besloten zal de mogelijkheid bieden om de Europese excellentie in de ruimte te versterken en zal ons ook helpen om ons in te zetten voor Europese burgers.”

Bron: ESA

Dit gebeurde vandaag in 1966

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt met behulp van een Atlas-Centaur raket de Amerikaanse ruimtesonde Surveyor 1 gelanceerd. Op 2 juni 1966 maakte dit onbemande ruimtetuig een zachte landing op het Maanoppervlak. Dit was de eerste Amerikaanse landing op een ander hemellichaam. Surveyor 1 stuurde foto's van het Maanoppervlak terug naar de Aarde en verzond gegevens betreffende draagkracht en radarreflectie van de Maanbodem. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

74%

Sociale netwerken