Apollo 14
Foto: NASA

Op Flickr, de populaire internet opslagplaats foto foto's, zijn sinds kort meer dan 8 400 unieke foto's te zien die de Amerikaanse Apollo-astronauten hebben gemaakt tijdens hun historische reizen naar de Maan. Al deze bijzondere foto's werden gemaakt met Hasselbladcamera's en werden door NASA op de fotowebsite Flickr geplaatst zodat iedereen deze kan bekijken in hoge resolutie en kan downloaden.

De Amerikaanse astronauten die eind de jaren '60 en begin de jaren '70 naar de Maan werden gestuurd, kregen allemaal camera's mee waarmee ze zoveel mogelijk foto's moesten maken. Zo werden foto's gemaakt van onder andere een scheerbeurt aan boord van de Apollo ruimtecapsule, van de eerste stappen op het Maanoppervlak en zelfs van alle wetenschappelijke instrumenten die men toen met zich mee had. Ook van hun opleidingen en intensieve trainingen werden vele foto's gemaakt. Deze vele duizenden foto's zijn altijd goed bewaard gebleven in de archieven van het Johnson Space Center dat in 2004 de foto's van de analoge Hasselbladcamera’s begon te digitaliseren. Verantwoordelijke van dit bijzondere fotoproject, Kipp Teague, liet weten dat alle foto's in kleur en helderheid licht werden bijgewerkt en hun grootte tot ongeveer 1000 dpi werd aangepast. Uiteindelijk werd het resultaat integraal op de fotowebsite Flickr geplaatst zodat de hele wereld deze beelden kan bekijken. Dankzij de Flickr-account 'The Project Apollo Archive' kan men nu de hele reeks foto's chronologisch bekijken zodat het voor de kijker een beetje lijkt alsof hij mee naar de Maan gaat. Zo kan men unieke foto's bekijken en downloaden vanaf de Apollo 7 missie tot en met de laatste bemande reis naar de Maan: Apollo 17. Hieronder kan u alvast enkele van de vele foto's bekijken. Alvast veel kijkplezier ...

Flickr account 'The Project Apollo Archive': https://www.flickr.com/photos/projectapolloarchive/albums

Apollo 11Foto: NASA 

Apollo 12Foto: NASA

Apollo 9Foto: NASA

Apollo 15Foto: NASA

Apollo 7Foto: NASA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2009

Het gebeurde toen

Op het Canarische eiland La Palma wordt de Gran Telescopio Canarias plechtig ingehuldigd door koning Juan Carlos I van Spanje. De spiegeltelescoop heeft diameter van 10,4 meter en bevindt zich op het 2400 meter hoge Observatorium Roque de los Muchachos waar zich ook tal van andere telescopen op bevinden. Het kostte zeven jaar en 130 miljoen euro om hem te bouwen. Het project project is een samenwerkingsverband van verschillende instituten uit Spanje, Mexico en de Universiteit van Florida.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken