Het Europese lucht- en ruimtevaartbedrijf Airbus Defense and Space gaat in opdracht van het technologiebedrijf OneWeb maar liefst 900 satellieten bouwen die aan iedereen ter wereld internet moeten aanbieden. Hiermee wordt het OneWeb project het grootste netwerk van satellieten dat ooit werd gebouwd en gelanceerd.
Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf heeft op woensdag 6 mei 2015 een reddingssysteem uitgetest voor zijn bemande versie van de Dragon ruimtecapsule. Zo werd de onbemande capsule omstreeks 15u00 Belgische tijd gelanceerd vanop de Cape Canaveral lanceerbasis waarna het ruimtevaartuig even later met behulp van parachutes een zachte landing maakte in de Atlantische Oceaan.
Het Amerikaanse lanceerbedrijf United Launch Alliance (ULA) heeft op maandag 13 april 2015 tijdens het 31ste Space Symposium de naam en plannen bekend gemaakt voor zijn nieuwste draagraket. Het Next Generation Launch System (NGLS) heet vanaf heden officieel 'Vulcan' en moet binnen enkele jaren de Atlas V en Delta 4 raketten vervangen voor het lanceren van Amerikaanse gouvernementele en wetenschappelijke satellieten.
In dit uitgebreid artikel bespreken we wat de belangrijkste gebeurtenissen zijn op vlak van ruimtevaart die we in 2015 mogen verwachten. Zo zullen in 2015 twee ruimtevaarders aan boord van het ISS starten aan een ruimtemissie die één jaar zal duren en zal de Engelse zangeres Sarah Brightman een kort bezoek brengen aan het internationale ruimtestation. Op vlak van verkenning van ons zonnestelsel wordt 2015 ongetwijfeld een historisch jaar aangezien Amerikaanse ruimtesondes voor het eerst een bezoek gaan brengen aan de dwergplaneten Ceres en Pluto.
Tijdens de tweejaarlijkse ministerconferentie van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA werd op dinsdag 2 December 2014 beslist dat Europa een opvolger gaat bouwen voor de succesvolle Ariane 5 draagraket. De ontwikkeling van deze opvolger, de Ariane 6, heeft een prijskaartje van 4,3 miljard euro en wordt betaald door de ESA-lidstaten. Met deze nieuwe draagraket wil Europa concurreren tegen sterk opkomende private ruimtevaartbedrijven en wil het zijn leiderspositie op de commerciële lanceermarkt veilig stellen.
Ruimtevaartdeskundigen en waarnemers van satellieten maken zich zorgen om een mysterieus object dat door Rusland eerder dit jaar in een baan om de Aarde werd gebracht. Zo zou dit object, dat de naam '2014-28E' draagt, volgens sommigen een ruimtewapen kunnen zijn aangezien het object enkele bijzondere baanmanoeuvres heeft uitgevoerd en Rusland de identiteit van dit object nog niet heeft bekendgemaakt.
Na een ultratgeheime ruimtemissie die maar liefst 22 maanden heeft geduurd, is het Amerikaanse onbemande X-37B ruimtetuig teruggekeerd naar de Aarde. Het negen meter lange mini-ruimteveer werd op 11 december 2012 in de ruimte gebracht en landde op vrijdag 17 oktober op de Vandenberg Air Force Base in Californië. Tot op heden is het doel van deze missie nog steeds een groot geheim.
Het succes van de Amerikaanse MAVEN en Indiase Mars Orbiter Mission ruimtetuigen heeft geleidt tot een nieuwe samenwerking in de ruimtevaart. Zo gaan de ruimtevaartorganisaties NASA en ISRO een gezamenlijke aardobservatiesatelliet ontwikkelen en lanceren en willen beide ruimtevaartnaties elkaar ook versterken bij toekomstige Marsmissies.
Op zaterdag 20 september 2014 is de Russische kosmonaut Anatoly Berezovoy op 72-jarige leeftijd overleden. Berezovoy was gedurende zijn carriére als kosmonaut de eerste gezagvoerder van het Russische ruimtestation Saljoet 7 en verbleef maar liefst 211 dagen in een baan om de Aarde.
Toen Kazachstan in 1991 de Sovjet-Unie verliet om onafhankelijk te worden, zat het Russische ruimtevaartprogramma met een groot probleem. Doordat de belangrijkste Russische lanceerbasis, de Bajkonoer Cosmodrome, zich plots in een ander land bevond, was de Sovjet-Unie verplicht deze te huren van hun nieuwe buurland indien men de activiteiten op deze lanceerbasis wou verderzetten.
De Amerikaanse Mars Polar Lander stort te pletter op het oppervlak van de planeet Mars nabij de zuidpool. Bij het binnendringen van de atmosfeer van Mars werd het contact met het voertuig volgens planning verbroken waarna enkele minuten later direct na landing een signaal zou volgen dat de landing succesvol was verlopen. Dit signaal kwam echter nooit en sindsdien is er niets meer van de Mars Polar Lander vernomen. De remraketten aan boord van de lander zouden aan de basis liggen van dit falen. Foto: NASA
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.