Een experimentele antenne heeft zowel radiofrequente als nabij-infrarode lasersignalen ontvangen van NASA's Psyche ruimtevaartuig terwijl het door de diepe ruimte reist. Dit toont aan dat het mogelijk is om de gigantische schotelantennes van NASA's Deep Space Network (DSN), die via radiogolven met ruimtevaartuigen communiceren, om te bouwen voor optische communicatie, of lasercommunicatie. Door meer gegevens in transmissies te stoppen, zal optische communicatie nieuwe mogelijkheden voor ruimteverkenning mogelijk maken en tegelijkertijd het DSN ondersteunen naarmate de vraag naar het netwerk groeit.
Een Russische kosmonaut heeft op zondag 4 februari 2024 een wereldrecord gevestigd voor de meeste tijd die hij in de ruimte heeft doorgebracht, na meer dan 878 dagen of bijna tweeënhalf jaar te hebben doorgebracht. Vanaf 08u30 GMT heeft Oleg Kononenko het record van zijn landgenoot Gennady Padalka ingehaald, volgens de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos. Padalka deed 878 dagen, 11 uur, 29 minuten en 48 seconden over vijf ruimtevluchten voordat hij in 2017 met pensioen ging. Kononenko, die 59 jaar is, brak het record toen hij tijdens zijn vijfde ruimtevlucht 423 km van de aarde af vloog.
Galileo, nu al het meest precieze satellietnavigatiesysteem ter wereld, voldoet nu aan de internationale normen om de burgerluchtvaart van start tot landing te begeleiden en vult Europa's EGNOS aan voor de meest kritieke operaties. Galileo was niet ontworpen om aan deze strenge veiligheidseisen te voldoen, dus hoe hebben de ingenieurs van ESA deze prestatie geleverd? Dit is een verhaal van uitmuntende techniek.
NASA en Lockheed Martin stelden op vrijdag 12 januari 2024 officieel de afgewerkte versie van het stille supersonische vliegtuig X-59 voor. Met dit unieke experimentele vliegtuig, dat deel uitmaakt van het Quesst-programma, wil NASA gegevens verzamelen die een revolutie teweeg kunnen brengen in de luchtvaart en de weg vrijmaken voor een nieuwe generatie commerciële vliegtuigen die sneller kunnen vliegen dan het geluid.
Vandaag is het 40 jaar geleden dat de eerste bemande ruimtemissie van ESA opsteeg. Vergezeld door de eerste ESA-astronaut, Ulf Merbold, vloog de Spacelab-module in het vrachtruim van de Space Shuttle en veranderde de 'ruimtetruck' van de NASA in een mini-ruimtestation voor wetenschappelijk onderzoek. Europa is nog steeds zeer actief op het gebied van bemande modules. Na Spacelab kwam ESA's Columbus laboratorium naast vele andere modules van het internationale ruimtestation ISS, Node 2, Node 3 en de Cupola die de aarde bekijkt, het ATV en Cygnus vrachtruimteschip, de European Service Module van de Orion maanlander, modules voor het privé Axiom ruimtestation en nu cruciale elementen van het Gateway station dat in een baan om de maan zal draaien.
In dit uitgebreid artikel bespreken we wat de belangrijkste gebeurtenissen zijn op vlak van ruimtevaart die we in 2024 mogen verwachten. Zo moeten er in 2023 opnieuw honderden Starlink satellieten van SpaceX in een baan om de aarde worden gebracht en wil het ruimtevaartbedrijf voor het eerst een Starship ruimtevaartuig in een baan om de aarde brengen. Daarnaast gaat SpaceX in 2024 ook de Europa Clipper ruimtesonde op weg brengen naar Jupiter en zijn maan Europa. Het private ruimtevaartbedrijf Sierra Nevada gaat voor de eerste maal zijn Dream Chaser ruimtevaartuig in de ruimte brengen en het ruimtevaartbedrijf Blue Origin gaat in 2024 voor de eerste maal zijn New Glenn raket lanceren. China gaat in 2024 zijn Chang'e 6 maanlander in de ruimte brengen en Japan gaat in 2024 ook zijn Martian Moons eXploration (MMX) ruimtesonde op weg brengen naar de planeet mars en zijn maantje Phobos. Leer alles over deze boeiende missies in dit uitgebreid overzicht!
DSOC, een experiment dat de manier waarop ruimtevaartuigen communiceren zou kunnen veranderen, heeft het 'eerste licht' bereikt door voor het eerst gegevens via een laser naar en van ver voorbij de maan te sturen. NASA's Deep Space Optical Communications (DSOC) experiment heeft een nabij-infrarood laser gecodeerd met testgegevens van bijna 16 miljoen kilometer ver weg, ongeveer 40 keer verder dan de maan van de aarde verwijderd is, naar de Hale Telescoop van Caltech's Palomar Observatory in San Diego County, Californië gestraald. Dit is de verste demonstratie van optische communicatie ooit.
De Amerikaanse astronaut Frank Borman, die in 1968 gezagvoerder was van de Apollo 8 ruimtemissie naar de maan, is op 95-jarige leeftijd overleden. Borman was een gewezen gevechtspiloot bij de Amerikaanse luchtmacht en ging in totaal tweemaal de ruimte in. De Apollo 8 ruimtevlucht was de eerste missie waarbij de mens rond de maan vloog. NASA-directeur Bill Nelson noemt Borman 'een ware Amerikaanse held' en 'een van de besten van de NASA'.
Europa zal de ruimte benutten voor een groenere toekomst, beslissende stappen zetten op het gebied van ruimte-exploratie en zorgen voor autonome toegang tot de ruimte, terwijl het een paradigmaverschuiving voorbereidt naar een meer concurrerende volgende generatie draagraketten. Deze beslissingen werden genomen op de jongste ESA Space Summit in Sevilla.
Met het X-59 QueSST project wil de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in samenwerking met het lucht- en ruimtevaartbedrijf Lockheed Martin de geluidsbarrière doorbreken op een veel stillere manier dan met de gekende enorme knal. Indien het X-59 supersonisch vliegtuig hierin slaagt, kan dit leiden tot de terugkeer van commerciële hypersonische vliegtuigen zoals de Concorde of de Tu-144 in de jaren '80 en '90 die veel sneller vlogen dan klassieke passagiersvliegtuigen. Om de geluidsbarrière 'stiller' te doorbreken kreeg het X-59 vliegtuig een specifieke vorm met een bijzonder lange en spitse neus.
Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt de Amerikaanse satelliet Vanguard 3 in de ruimte gebracht. Vanguard 3 was uitgerust met een magnetometer, röntgendetectors en detectors voor het opsporen van micrometeorieten, het bestuderen van het magnetisch veld van de Aarde en het meten van effect van röntgenstraling van de zon op de dampkring. Na 83 dagen te hebben gefunctioneerd, ontving men van Vanguard 3 geen signalen meer. Foto: NASA
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.