De positie van de planetoïde 2004 BL86 op 19 januari 2015
Foto: NASA / JPL

Op 26 januari 2015 zal een vijfhonderd meter grote planetoïde in de buurt van de Aarde vliegen. Zo zal deze ruimterots, die de naam '2004 BL86' kreeg, op een afstand van ongeveer 1,2 miljoen kilometer langs de Aarde scheren. Voor wetenschappers is de scheervlucht van deze planetoïde een belangrijke gebeurtenis aangezien men niet altijd de kans krijgt om een dergelijk groot object van 'dichtbij' waar te nemen. 

De planetoïde 2004 BL86 werd op 30 januari 2004 ontdekt met behulp van het Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR) project. Het object behoort officieel tot de Apollo-planetoïden die gekend staan om het feit dat sommigen dichtbij de Aarde kunnen komen waardoor ze ook wel 'aardscheerders' worden genoemd. Wanneer 2004 BL86 op maandag 26 januari omstreeks 17u20 Belgische tijd op een afstand van ongeveer 1,2 miljoen kilometer van de Aarde zal vliegen, zal deze een helderheid hebben van magnitude 9 waardoor deze planetoïde bij goede omstandigheden zichtbaar is met sterke binoculairen en middelgrote grote telescopen. De afstand van het object tot de Aarde lijkt dicht maar toch is dit nog steeds driemaal de afstand van de Aarde tot de Maan. Hierdoor vormt deze planetoïde dan ook geen enkele bedreiging voor onze planeet. Tijdens zijn kortste afstand tot de Aarde zal ondermeer NASA's Goldstone Deep Space Network en het Arecibo Observatorium in Puerto Rico de planetoïde 2004 BL86 waarnemen zodat wetenschappers dankzij uitgebreide waarnemingen meer kunnen leren over ondermeer de omvang van deze ruimterots. Daarnaast zullen ook tal van amateur-astronomen op het noordelijk halfrond deze planetoïde met telescopen kunnen zien. Voor zover bekend zal het nog duren tot het jaar 2027 eer een planetoïde van deze omvang opnieuw langs de Aarde vliegt. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1930

Het gebeurde toen

In de Verenigde Staten wordt in Chicago Frank Donald Drake geboren. Na zijn studies astronomie aan de Cornell-universiteit en Harvard-universiteit werkt hij als radioastronoom bij het National Radio Astronomy Observatory (NRAO). In 1961 presenteert hij voor het eerst zijn vergelijking van Drake. Dit is een formule om aan de hand van waarschijnlijkheden een schatting te maken van hoeveel buitenaardse beschavingen er bestaan in het heelal. Hij schreef samen met Carl Sagan ook de Areciboboodschap. Dit is een radioboodschap die de ruimte in werd gestuurd ter gelegenheid van de heropening van het Arecibo-observatorium in 1974.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

74%

Sociale netwerken