woensdag, 17 juli 2013 18:28

Nieuwe maan ontdekt rondom Neptunus Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Het nieuwe maantje S/2004 N1 Het nieuwe maantje S/2004 N1 Foto: NASA / ESA

Astronomen hebben met behulp van de Amerikaans/Europese Hubble Space Telescope een nieuwe maan ontdekt rondom de planeet Neptunus. Hierdoor telt Neptunus nu officieel veertien manen. Dit pas ontdekte hemelobject zal de boeken ingaan als het kleinste maantje rondom Neptunus. 

Het maantje, dat de naam 'S/2004 N1' draagt, heeft een doorsnede van slechts 19,3 kilometer en is maar liefst honderd miljoen keer zo zwak dan de minst heldere ster die we met het blote oog kunnen waarnemen. Hierdoor is het dan ook een wonder dan men dit maantje heeft ontdekt. Astronomen ontdekten het maantje door foto's, die de Hubble ruimtetelescoop maakte in 2004 en 2009, over elkaar heen te leggen en ze gedetailleerd te bestuderen. Op deze foto's dook er steeds weer een onbekend wit stipje op waarna men de bewegingen van dit object in kaart bracht. Uiteindelijk kon men het object terug traceren op meer dan 150 oude Hubble-foto's waarvan de oudste foto's in 2004 gemaakt werd (vandaar de benaming S/2004 N 1). S/2004 N1 bevindt zich op een afstand van 105 250 kilometer van de reuzenplaneet Neptunus en het kleine maantje draait tussen de banen van de manen Larissa en Proteus. Het kleine maantje doet er 23 uur over om éénmaal rondom Neptunus te draaien. Het maantje werd op 12 juli 2013 ontdekt door Mark Showalter en zijn medewerkers van het SETI Instituut in Mountain View, Californië. De langst bekende maan van Neptunus is Triton. Hiervan werd het bestaan al een maand na de ontdekking van de planeet (1846) bevestigd. Pas in 1949 werd door de Nederlands/Amerikaanse astronoom Gerard Kuiper de tweede maan Nereïde ontdekt.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Messier 109

Messier 109
M109, gelegen in het sterrenbeeld (Ursa Major Grote Beer), is een balkspiraalstelsel dat zich op ongeveer 30 miljoen lichtjaar van ons bevindt. In 1956 werd er een supernova van magnitude…
Lees meer...

Dit gebeurde vandaag in 1959

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt de Amerikaanse satelliet Vanguard 3 in de ruimte gebracht. Vanguard 3 was uitgerust met een magnetometer, röntgendetectors en detectors voor het opsporen van micrometeorieten, het bestuderen van het magnetisch veld van de Aarde en het meten van effect van röntgenstraling van de zon op de dampkring. Na 83 dagen te hebben gefunctioneerd, ontving men van Vanguard 3 geen signalen meer. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken