vrijdag, 20 december 2013 09:34

Nieuwe krater op de Maan in beeld gebracht

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
De nieuwe inslagkrater op de Maan De nieuwe inslagkrater op de Maan Foto: NASA / GSFC

Dankzij NASA's Lunar Impact Monitoring Program (LIMP) hebben wetenschappers kunnen vaststellen dat er op zondag 17 maart 2013 een nieuwe krater is ontstaan op het oppervlak van de Maan. Deze nieuwe krater is ontstaan door de inslag van een zogeheten 'meteoroïde' die een diameter had van ongeveer 40 centimeter. De inslag was zo helder als een ster van de vierde magnitude. 

De inslag van de meteoroïde vond plaats in de regio Mare Imbrium vlakbij de bekende krater Copernicus op het Maanoppervlak. Deze regio is ook gekend als de 'Zee van Regen' en deze mare ontstond net als de andere maria doordat een groot inslagbekken werd gevuld door lava om een relatief glad oppervlak te vormen. Het oppervlak van de Mare Imbrium is echter niet perfect glad vanwege de vele inslagen inslagen van meteoroïden die kraters en puin veroorzaakten. Sinds de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in 2005 startte met het Lunar Impact Monitoring Program (LIMP) hebben wetenschappers al ongeveer 300 inslagen van ruimterotsen op het Maanoppervlak vastgesteld. Na de inslag van de meteoroïde op 17 maart 2013 werd het getroffen gebied bekeken door de krachtige camera's van NASA's Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) ruimtesonde en zag men dat deze inslag een nieuwe krater van 18 meter doorsnede had gecreëerd. Aan de hand van de beelden van de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) schat men dat de meteoroïde met een snelheid van ongeveer 90 000 kilometer per uur moet zijn ingeslagen op het Maanoppervlak. De impact was uiteindelijk zo helder als een ster van de vierde magnitude en duurde ongeveer één seconde. Tot op heden is dit de grootste explosie op de Maan waar NASA de laatste acht jaar getuige is van geweest. Op onderstaande beelden kan je het gebied voor en na de inslag zien.

Nieuwe krater op de Maan

 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1976

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Viking 1, met aan boord de Viking 1 Marslander, begeeft zich in een baan om de planeet Mars nadat beide ruimtetuigen op 20 augustus 1975 werden gelanceerd. Viking 1 was opgesplitst in twee gedeeltes. Een orbiter die de communicatie met de Aarde onderhield, foto's maakte van Mars (om geschikte landingsplaatsen te checken) en zijn twee maantjes Phobos en Deimos en andere gegevens verzamelde. Daarnaast een lander die foto's van het oppervlak maakte, weerkundige gegevens verzamelde en een laboratorium aan boord had om eventueel leven aan te tonen. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

StarNights 2019
30 augustus 2019 tot 01 september 2019
Meer Evenementen

Messier 88

Messier 88
M88 is een spiraalsterrenstelsel in het sterrenbeeld Coma Berenices (Hoofdhaar) dat deel uitmaakt van de bekende Virgocluster. Dit sterrenstelsel is gelijkaardig aan M31 in het sterrenbeeld Andromeda. Het sterrenstelsel beweegt…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

92%

Sociale netwerken