Jupiter en zijn Grote Rode Vlek
Foto: NASA / ESA / A. Simon

De beroemde Grote Rode Vlek in de atmosfeer van de reuzenplaneet Jupiter is momenteel kleiner dan ooit. Zo is op nieuwe opnames van de Hubble ruimtetelescoop gebleken dat de Grote Rode Vlek nog geen 16 500 kilometer groot meer is en dat deze blijft krimpen.

De Grote Rode Vlek is hét handelskenmerk van de planeet Jupiter. Dit opvallende 'oog' is een gigantische wervelstorm 22° ten zuiden van de evenaar van Jupiter die al minstens 300 jaar actief is. Het ovale object draait tegen de wijzers van de klok in, met een periode van ongeveer zes dagen. Eind 19de eeuw had deze storm nog een breedte van ongeveer 41 000 kilometer maar toen de Amerikaanse Voyager ruimtesondes in 1979 en 1980 de planeet bezochten, had de storm een omvang van 'slechts' 23 335 kilometer. Uit nieuwe beelden die gemaakt werden door de legendarische Hubble Space Telescoop blijkt nu dat de Grote Rode Vlek nog geen 16 500 kilometer meer groot is. Jupiter is een zeer geliefd object onder amateur-astronomen en astrofotografen en dankzij de vele foto's van deze planeet hebben astronomen opgemerkt dat de Grote Rode Vlek sinds 2012 plots veel sneller lijkt te krimpen. Volgens analyse van alle beelden krimpt de storm in het huidige tempo met jaarlijks iets meer dan duizend kilometer. Hoe het komt dat de Grote Rode Vlek krimpt, is echter nog onduidelijk. Astronomen vermoeden dat kleine atmosferische wervels, die zich in de omgeving van de Grote Rode Storm bevinden, hier een niet onbelangrijke rol in spelen. De kans bestaat dus dat we binnen twintig jaar geen Grote Rode Vlek meer zien wanneer we met een telescoop naar de planeet Jupiter kijken.

Grote Rode VlekFoto: NASA / ESA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1946

Het gebeurde toen

Voor het eerst wordt een in beslag genomen Duitse V2 raket gelanceerd vanop de Amerikaanse militaire basis White Sands Missile Range in New Mexico. Met deze lanceringen wouden Amerikaanse ingenieurs, militairen en wetenschappers meer leren over de atmosfeer van de Aarde, de rakettechnologie achter de V2 en de Zon. Foto: USAF

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken