Cassini-opname van het bijzondere strormsysteem nabij de noordpool van Saturnus
Foto: NASA / JPL

De Amerikaanse ruimtesonde Cassini, die al sinds 2004 in een baan om de planeet Saturnus draait, heeft een prachtig filmpje gemaakt van de bijzondere zeshoekige straalstroom in het noordpoolgebied van Saturnus. Deze polaire straalstroom heeft een spanwijdte van ongeveer 30 000 kilometer en in het hart ervan bevindt zich een gigantische wervelstorm.

Nergens anders in ons zonnestelsel komt een dergelijk weersysteem voor. Deze straalstroom kent windsnelheden tot ongeveer 300 kilometer per uur, heeft een rotatiesnelheid van 10 uur en 39 minuten en is in tegenstelling tot vergelijkbare luchtstromingen heel stabiel en standvastig. Deze stabiliteit zou volgens wetenschappers te maken hebben met het feit dat Saturnus eigenlijk één grote gasbol is en dus geen planeetoppervlak met regionale verschillen bezit. Dankzij opnamen die de Cassini ruimtesonde maakte met verschillende kleurenfilters hebben wetenschappers nu ook kunnen achterhalen dat kleine in de lucht zwevende deeltjes, ook wel ‘aerosolen’ genoemd, verschillende afmetingen hebben in en rond het stormsysteem. Zo heeft men in dit gebied grote concentraties van fijne aerosolen aangetroffen terwijl daarbuiten grotere deeltjes werden teruggevonden. Hierdoor concluderen wetenschappers dat deze straalstroom als een soort barrière werkt. Het is niet de eerste maal dat de Cassini ruimtesonde dit ‘hexagoon’ in beeld brengt maar doordat de noordpool van Saturnus sinds de zomer van 2012 verlicht wordt door de Zon kan dit stormsysteem nu optimaal in beeld worden gebracht. Wetenschappers kijken ook uit naar 2017 wanneer de Zon haar hoogste punt op het noordelijk halfrond van Saturnus heeft bereikt. Zo weet men nog niet welke invloed dit zal hebben op de hexagoon. Onderaan dit artikel kan u het prachtige filmpje van de haxgoon terugvinden!

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2009

Het gebeurde toen

Op het Canarische eiland La Palma wordt de Gran Telescopio Canarias plechtig ingehuldigd door koning Juan Carlos I van Spanje. De spiegeltelescoop heeft diameter van 10,4 meter en bevindt zich op het 2400 meter hoge Observatorium Roque de los Muchachos waar zich ook tal van andere telescopen op bevinden. Het kostte zeven jaar en 130 miljoen euro om hem te bouwen. Het project project is een samenwerkingsverband van verschillende instituten uit Spanje, Mexico en de Universiteit van Florida.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken