donderdag, 05 december 2013 16:58

Cassini filmt uniek stormsysteem op Saturnus

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Cassini-opname van het bijzondere strormsysteem nabij de noordpool van Saturnus Cassini-opname van het bijzondere strormsysteem nabij de noordpool van Saturnus Foto: NASA / JPL

De Amerikaanse ruimtesonde Cassini, die al sinds 2004 in een baan om de planeet Saturnus draait, heeft een prachtig filmpje gemaakt van de bijzondere zeshoekige straalstroom in het noordpoolgebied van Saturnus. Deze polaire straalstroom heeft een spanwijdte van ongeveer 30 000 kilometer en in het hart ervan bevindt zich een gigantische wervelstorm.

Nergens anders in ons zonnestelsel komt een dergelijk weersysteem voor. Deze straalstroom kent windsnelheden tot ongeveer 300 kilometer per uur, heeft een rotatiesnelheid van 10 uur en 39 minuten en is in tegenstelling tot vergelijkbare luchtstromingen heel stabiel en standvastig. Deze stabiliteit zou volgens wetenschappers te maken hebben met het feit dat Saturnus eigenlijk één grote gasbol is en dus geen planeetoppervlak met regionale verschillen bezit. Dankzij opnamen die de Cassini ruimtesonde maakte met verschillende kleurenfilters hebben wetenschappers nu ook kunnen achterhalen dat kleine in de lucht zwevende deeltjes, ook wel ‘aerosolen’ genoemd, verschillende afmetingen hebben in en rond het stormsysteem. Zo heeft men in dit gebied grote concentraties van fijne aerosolen aangetroffen terwijl daarbuiten grotere deeltjes werden teruggevonden. Hierdoor concluderen wetenschappers dat deze straalstroom als een soort barrière werkt. Het is niet de eerste maal dat de Cassini ruimtesonde dit ‘hexagoon’ in beeld brengt maar doordat de noordpool van Saturnus sinds de zomer van 2012 verlicht wordt door de Zon kan dit stormsysteem nu optimaal in beeld worden gebracht. Wetenschappers kijken ook uit naar 2017 wanneer de Zon haar hoogste punt op het noordelijk halfrond van Saturnus heeft bereikt. Zo weet men nog niet welke invloed dit zal hebben op de hexagoon. Onderaan dit artikel kan u het prachtige filmpje van de haxgoon terugvinden!

Media

Saturn hexagon NASA / JPL
Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt het Sojoez 19 ruimtevaartuig gelanceerd met aan boord de twee kosmonauten Alexey Leonov en Valeri Kubasov. Zeven uur later wordt vanop het Kennedy Space Center in Florida ook een Apollo ruimtecapsule in de ruimte gebracht met boord de drie astronauten Thomas P. Stafford, Vance D. Brand en Donald K. Slayton. Beide ruimtetuigen zullen zich op 17 juli 1975 in een baan om de Aarde voor het eerst in de geschiedenis aan elkaar vasthechten.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 10

Messier 10
M10 is een bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Ophiuchus op een afstand van 163 000 lichtjaar van de Aarde. De schijnbare afmetingen van dit object is 8', wat op een…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

64%

Sociale netwerken