Verborgen onder het zwaar gekraterde oppervlak van Mimas, een van de kleinste manen van de prachtige planeet Saturnus, schuilt een geheim: een wereldwijde oceaan van vloeibaar water. Deze verbazingwekkende ontdekking, onder leiding van Dr. Valéry Lainey van het Observatoire de Paris-PSL en gepubliceerd in het tijdschrift Nature, onthult een "jonge" oceaan die slechts 5 tot 15 miljoen jaar geleden is gevormd, waardoor Mimas een uitstekend doelwit is voor het bestuderen van de oorsprong van leven in ons zonnestelsel.
Eén van de twee kleine maanrovers die samen met de Japanse maanlander SLIM naar de maan is gereisd, heeft een historische foto gemaakt. Zo is op de foto de Japanse maanlander SLIM te zien op het verlaten maanoppervlak nadat deze op 19 januari 2024 een zachte landing had gemaakt. Deze foto geldt nu ook als ultiem bewijs dat Japan het vijfde land ter wereld is geworden dat een ruimtetuig op eigen kracht tot op de maan kan brengen. Op de historische foto is ook te zien dat de SLIM maanlander op zijn 'hoofd' is komen te liggen.
Japan heeft op 19 januari 2024 voor de eerste maal met succes een onbemand ruimtetuig laten landen op het maanoppervlak. De Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) maanlander werd op 6 september 2023 in de ruimte gebracht door een Japanse H-IIA raket waarna het 500 kilogram zware ruimtetuig op 25 december 2023 in een baan om de maan kwam. Uiteindelijk maakte het ruimtetuig op 19 januari een zachte landing op het maanoppervlak ontving men signalen van de maanlander. Door deze geslaagde landing is Japan nu het vijfde land ter wereld dat op eigen kracht een ruimtetuig op het maanoppervlak kan brengen. Japan liet eerder ook al onbemande ruimtetuigen landen op planetoïden.
De planeet Neptunus staat bekend als een 'blauwe' planeet en Uranus als een 'groene' maar een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat de twee ijsreuzen in werkelijkheid veel dichter bij elkaar liggen qua kleur dan doorgaans wordt gedacht. De juiste tinten van de planeten zijn bevestigd met behulp van onderzoek onder leiding van professor Patrick Irwin van de Universiteit van Oxford, dat op 4 januari 2024 is gepubliceerd in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Hij en zijn team ontdekten dat beide werelden in feite een vergelijkbare tint groenachtig blauw hebben, ondanks de algemene overtuiging dat Neptunus diep azuurblauw is en Uranus een bleek cyaan uiterlijk heeft.
NASA's Juno ruimtesonde kwam tijdens zijn 57e flyby van Jupiter dichter bij Io, de maan van de planeet, dan enige andere missie in de afgelopen twintig jaar. Op zaterdag 30 december 2023 passeerde Juno ongeveer 1.500 kilometer van Io, het meest vulkanische lichaam in het zonnestelsel. Juno was in staat om verbluffend gedetailleerde beelden van de Joviaanse maan vast te leggen. De enige keer dat een onbemande ruimtesonde dichter bij Io kwam was in 2001, toen NASA's Galileo ruimtesonde 181 kilometer boven Io's zuidpool vloog.
NASA's Juno ruimtesonde zal zaterdag 30 december de dichtste flyby van Jupiters maan Io maken die een ruimtevaartuig in meer dan 20 jaar heeft gemaakt. Het ruimtevaartuig vliegt op ongeveer 1.500 kilometer van het oppervlak van de meest vulkanische wereld in ons zonnestelsel en verwacht wordt dat de instrumenten van Juno een stortvloed aan gegevens zullen genereren.
Het zonnestelsel heeft twee planeten die opmerkelijk veel op elkaar lijken: de Aarde en Venus. Men denkt dat ze even oud zijn, even groot en waarschijnlijk uit dezelfde materialen zijn ontstaan. Er zijn echter ook grote verschillen tussen deze twee hemellichamen. Terwijl de aarde een blauwe hemel, oceanen van vloeibaar water boordevol leven en een zuurstofrijke atmosfeer heeft, is Venus omgeven door een dicht wolkendek en een atmosfeer die bestaat uit kooldioxide, stikstof en verschillende sporengassen.
NASA's Juno-missie heeft minerale zouten en organische verbindingen waargenomen op het oppervlak van Jupiters maan Ganymedes. De gegevens voor deze ontdekking werden verzameld door de Jovian InfraRed Auroral Mapper (JIRAM) spectrometer aan boord van het ruimtevaartuig tijdens een korte flyby van de ijzige maan. De bevindingen, die wetenschappers kunnen helpen om de oorsprong van Ganymedes en de samenstelling van zijn diepe oceaan beter te begrijpen, werden op 30 oktober gepubliceerd in het tijdschrift Nature Astronomy.
Door kleine maankristallen te analyseren die in 1972 door Apollo 17-astronauten werden verzameld, hebben onderzoekers de leeftijd van de maan op aarde herberekend. Hoewel eerdere schattingen de Maan op 4,425 miljard jaar oud schatten, ontdekte het nieuwe onderzoek dat de Maan in werkelijkheid 4,46 miljard jaar oud is. Dit is dus 40 miljoen jaar ouder dan eerder werd gedacht. Het onderzoek werd geleid door onderzoekers van het Field Museum en de Universiteit van Glasgow en werd mogelijk gemaakt door de atom-probe tomografie faciliteit van de Northwestern University, die de leeftijd van het oudste kristal in het monster "vastlegde".
De eerste onderzoeken van het 4,5 miljard jaar oude monster van asteroïde Bennu, dat in de ruimte is verzameld en door NASA naar de aarde is gebracht, tonen aanwijzingen voor een hoog koolstofgehalte en water, wat er samen op zou kunnen duiden dat de bouwstenen van het leven op aarde in het gesteente te vinden zijn. NASA maakte het nieuws op woensdag 11 oktober 2023 bekend vanuit het Johnson Space Center in Houston, waar wetenschappers voor het eerst sinds de landing in september het materiaal van de asteroïde lieten zien.
Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt de Russische GRANAT ruimtetelescoop in de ruimte gebracht voor onderzoek naar gamma- en röntgenstraling in het heelal. Deze 4,4 ton zware satelliet werd uitgerust met zeven wetenschappelijke instrumenten die ontwikkeld werden door Rusland, Frankrijk, Denemarken en Bulgarije. GRANAT bleef tot eind november 1998 operationeel en ontdekte tal van bronnen van röntgen- en gammastraling in het heelal. Foto: Roscosmos
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.