De lanceerdatum van NASA's Europa Clipper missie om de Jupitermaan Europa te bestuderen, die naast het Cassini ruimtevaartuig naar Saturnus NASA's duurste en meest ambitieuze planetaire wetenschappelijke missie is, wordt sinds kort in twijfel getrokken. Het 4,25 miljard dollar kostende ruimtevaartuig moet in oktober 2024 gelanceerd worden met een Falcon Heavy raket vanaf Kennedy Space Center in Florida. NASA heeft echter laten weten dat de transistors aan boord van het ruimtesonde mogelijk niet zo stralingsbestendig zijn als eerst werd aangenomen en dat is een bijzonder groot probleem.
Een inslag van een grote asteroïde op aarde is in de nabije toekomst hoogst onwaarschijnlijk. Maar omdat de schade van zo'n gebeurtenis groot zou kunnen zijn, organiseert NASA elke twee jaar hypothetische "tabletop" oefeningen met experts en besluitvormers van federale en internationale agentschappen om de vele onzekerheden van een inslagscenario aan te pakken. De meest recente oefening vond afgelopen april plaats en op 20 juni werd een voorlopig rapport uitgebracht.
Het eerste ESA-instrument dat op de maan is geland, heeft de aanwezigheid van negatieve ionen op het maanoppervlak gedetecteerd die worden geproduceerd door interacties met de zonnewind. Het Europese team dat werkt met het Negative Ions at the Lunar Surface (NILS) instrument bevestigde het succes van deze wetenschappelijke missie die naar de andere kant (achterkant) van de maan vloog aan boord van het Chang'e-6 ruimtevaartuig. De ontdekking van een nieuwe component van plasma aan het oppervlak van de maan opent een nieuw venster voor ruimtefysica en voor menselijke en robotmissies in een tijdperk van hernieuwde maanverkenning.
Asteroid Institute, een programma van B612 Foundation, en Google Cloud hebben vandaag de belangrijkste resultaten van hun samenwerking tot nu toe bekendgemaakt: het identificeren van 27.500 nieuwe planetoïde-kandidaten met een hoge betrouwbaarheid. Het werk, dat gedurende meerdere weken plaatsvond, heeft het potentieel om het zonnestelsel in kaart te brengen en de aarde te beschermen tegen botsingen, waardoor de ontdekking van kleine planeten wordt bevorderd.
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft zijn Dragonfly rotorvliegtuig naar de Saturnusmaan Titan, rijk aan organische stoffen, bevestigd. Dankzij deze beslissing kan de missie doorgaan met het voltooien van het definitieve ontwerp, gevolgd door de bouw en het testen van het volledige ruimtevaartuig en zijn wetenschappelijke instrumenten. Het onbemande rotorvliegtuig moet in 2034 aankomen bij Titan.
Een klein internationaal team van planeetwetenschappers heeft bewijs gevonden dat de theorie ondersteunt dat de Near-Earth Asteroid (planetoïde) Kamo'oalewa een brokstuk van de maan kan zijn. In hun artikel, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Astronomy, beschrijft de groep hun datagestuurde modellen en wat ze onthulden. De planetoïde Kamo'oalewa werd in 2016 ontdekt als onderdeel van een internationale zoektocht naar asteroïden die mogelijk een impact op de aarde kunnen hebben. Er werd vastgesteld dat de asteroïde rond de zon cirkelt in een baan die synchroon loopt met de aarde, waardoor het lijkt alsof hij rond de planeet cirkelt.
Wetenschappers van NASA's Juno-missie naar Jupiter hebben gegevens die zijn verzameld tijdens twee recente vluchten naar Io omgezet in animaties die twee van de meest dramatische kenmerken van de Joviaanse maan laten zien: een berg en een bijna glasglad meer van afkoelende lava. Andere recente wetenschappelijke resultaten van het door zonne-energie aangedreven ruimteschip zijn updates over Jupiters poolcyclonen en de overvloed aan water. De nieuwe bevindingen werden woensdag 16 april 2024 bekendgemaakt door Scott Bolton, hoofdonderzoeker van Juno, tijdens een persconferentie op de Algemene Vergadering van de European Geophysical Union in Wenen.
Astronomen hebben onlangs een schat aan archiefbeelden van de NASA/ESA Hubble-ruimtetelescoop gebruikt om een grotendeels ongeziene populatie kleinere asteroïden visueel op het spoor te komen. Voor deze speurtocht moesten 37.000 Hubble-opnamen uit een periode van 19 jaar worden bekeken. Het resultaat was de vondst van 1701 asteroïdesporen, waarvan er 1031 niet in de catalogus zijn opgenomen. Ongeveer 400 van deze niet-gecatalogiseerde asteroïden zijn minder dan een km groot. Vrijwilligers van over de hele wereld, bekend als 'burgerwetenschappers', hebben bijgedragen aan de identificatie van deze asteroïdenvondst.
De reuzenplaneet Jupiter, in al zijn glorie, wordt opnieuw bekeken door NASA's Hubble-ruimtetelescoop op deze nieuwste foto's, gemaakt op 5-6 januari 2024, van beide zijden van de planeet. Hubble monitort Jupiter en de andere planeten van het buitenste zonnestelsel elk jaar in het kader van het Outer Planet Atmospheres Legacy-programma (OPAL). De reden hiervoor is dat deze grote werelden gehuld zijn in wolken en nevels die worden opgewekt door hevige winden, waardoor een caleidoscoop van steeds veranderende weerpatronen ontstaat.
Het zonnestelsel heeft een aantal nieuwe maantjes. De eerste nieuwe maan cirkelt rond Uranus en is de eerste Uranusmaan die in meer dan 20 jaar is ontdekt en waarschijnlijk ook meteen de kleinste. Daarnaast werden er ook twee nieuwe manen rondom Neptunus ontdekt, waarvan één de zwakste maan is die ooit door telescopen op aarde is ontdekt. De ontdekkingen werden op 23 februari 2024 bekend gemaakt door het Minor Planet Center van de Internationale Astronomische Unie.
Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt de Russische GRANAT ruimtetelescoop in de ruimte gebracht voor onderzoek naar gamma- en röntgenstraling in het heelal. Deze 4,4 ton zware satelliet werd uitgerust met zeven wetenschappelijke instrumenten die ontwikkeld werden door Rusland, Frankrijk, Denemarken en Bulgarije. GRANAT bleef tot eind november 1998 operationeel en ontdekte tal van bronnen van röntgen- en gammastraling in het heelal. Foto: Roscosmos
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.