Artistieke impressie van een botsing tussen twee planetoïden rondom een andere ster
Foto: NASA / JPL-Caltech

Astronomen hebben met behulp van de Amerikaanse infrarood ruimtetelescoop Spitzer een uitbarsting van stof ontdekt in de buurt van een jonge ster. Men vermoed dat deze uitbarsting van stof het resultaat is van een botsing tussen twee grote planetoïden.

De ster die in de gaten werd gehouden door NASA’s Spitzer ruimtetelscoop luistert naar de naam ‘NGC 2547-ID8’ en bevindt zich op een afstand van 1 200 lichtjaar van de Aarde in het sterrenbeeld Zeilen (Vela). De ster is ‘slechts’ 35 miljoen jaar oud en is omgeven door stof waarin planetoïden kunnen ontstaan. Deze planetoïden kunnen uiteindelijk ook met elkaar botsen. Sommigen onder hen overleven de botsingen, smelten samen en worden vervolgens steeds groter dankzij het aantrekken van stof in hun omgeving. Uit deze objecten kunnen in de loop van 100 miljoen jaar rotsachtige proto-planeten ontstaan die later kunnen evolueren tot planeten als de Aarde of Mars. Volgens astronomen is dit proces momenteel volop bezig rondom de ster NGC 2547-ID8.

De uitbarsting van stof rondom deze ster kon niet rechtstreeks worden waargenomen met de Spitzer ruimtetelescoop aangezien de Zon op dat moment in de weg stond. Pas toen Spitzer vijf maanden later opnieuw naar de ster NGC 2547-ID8 keek, bleek er zich een grote stofwolk te hebben gevormd. Dit werd afgeleidt uit de hoeveelheid waargenomen infraroodstraling dat Spitzer in januari 2013 opmerkte toen de ruimtetelescoop de ster observeerde. De Amerikaanse ruimtetelescoop hield deze ster al sinds mei 2012 in de gaten. Uit deze waarnemingen bleek al dat de hoeveelheid stof rond de ster fluctueert wat wil zeggen dat er af en toe nieuw stof ontstaat als gevolg van botsingen tussen planetoïden. De sterrenkundigen blijven de ster alvast observeren zodat men de evolutie van het stof verder kan monitoren.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1802

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 2 Pallas. Dit was de tweede planetoïde die ooit werd ontdekt. De planetoïde 2 Pallas beweegt zich in een baan om de Zon op een afstand van ongeveer 416 miljoen kilometer en is ongeveer 550 kilometer groot. Deze ruimterots werd genoemd naar Pallas uit de Griekse mythologie, de dochter van Zeus en beschermgodin van de stad Athene. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken