vrijdag, 30 januari 2015 19:17

Exoplaneet J1407b heeft gigantisch ringenstelsel

Geschreven door
Beoordeel dit item
(6 stemmen)
Artistieke impressie van het ringenstelsel rond de exoplaneet J1407b Artistieke impressie van het ringenstelsel rond de exoplaneet J1407b Foto: Ron Miller

Nadat astronomen in 2012 voor het eerst een planeet hadden ontdekt buiten ons zonnestelsel dat net als de prachtige planeet Saturnus over een ringenstelsel beschikt, blijken deze ringen nu gigantisch groot te zijn. Sterrenkundigen vermoeden nu ook dat er in het ringenstelsel al een gigantische maan is ontstaan. 

Het ringenstelsel rond de exoplaneet J1407b werd ontdekt doordat het ongeveer eens in de tien jaar voor de moederster, de ster J1407, langs beweegt. Hierbij verzwakte het sterlicht afkomstig van J1407 gedurende enkele weken wat voor astronomen een bewijs was dat deze exoplaneet een ringenstelsel heeft. Uit nieuwe analyses van de oorspronkelijke waarnemingen en gegevens uit 2007 blijkt nu dat dit ringenstelsel bestaat uit minstens dertig ringen waarvan de grootste bijna even groot is als de afstand tussen de Aarde en de Zon. Zo zou het hele ringenstelsel een middellijn hebben van ongeveer 123 miljoen kilometer, ruim honderd keer zo groot als het ringenstelsel rond de planeet Saturnus. Indien we deze ringen rond de planeet Saturnus zouden plaatsen, zouden we deze 's nachts vele malen groter kunnen dan de volle maan. Uit nieuwe analyses blijkt nu ook dat er zich in het ringenstelsel rondom de exoplaneet J1407b een brede lege zone bevindt wat volgens de onderzoekers wijst op de aanwezigheid van een grote maan. Deze zogeheten 'exomaan' zou een massa hebben die tussen de massa van de planeten Mars en de Aarde zit. De exomaan die zich in deze zone bevindt, zou er ongeveer twee jaar over doen om eenmaal rond de planeet J1407b te cirkelen. In het centrum van het ringenstelsel bevindt zich vermoedelijk een grote, zware exoplaneet of een bruine dwerg. Dit object zou een massa hebben dat 10 tot 40 keer de massa heeft van de gasreus Jupiter uit ons eigen zonnestelsel. Om nog meer te weten te komen over deze boeiende exoplaneet hopen astronomen dat ze in de toekomst opnieuw kunnen zien hoe het ringenstelsel van J1407b het licht afkomstig van de ster J1407 blokkeert. 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1938

Het gebeurde toen

Overlijden van de 69-jarige Amerikaanse astronoom George Ellery Hale. Hij was gespecialiseerd in de studie naar Zon en stelde in 1908 een theorie op over het bewegen van de zonnevlekken. Ook was hij de uitvinder van de spectroheliograaf en de spectrohelioscoop voor de studie van de atmosfeer van de Zon. Hale was ook oprichter van diverse baanbrekende sterrenwachten zoals Yerkes, waar hij de grootste refractortelescoop liet bouwen, en Mount Wilson waar Edwin Powell Hubble tal van astronomische onderzoeken verrichte.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 52

Messier 52
M52, ook gekend als NGC 7654, is een mooie open sterrenhoop in het sterrenbeeld Cassiopeia. Samen met M103 zijn dit de meest noordelijk gelegen Messierobjecten. In onze streken is dit…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

11%

Sociale netwerken