Foto: Frans Snik

Op 19 juni 2014 is de bouw van de European Extremely Large Telescope (E-ELT) in de Chileense Atacama-woestijn begonnen. De eerste stap was het wegblazen van de bergtop van Cerro Armazones om een gelijkmatig oppervlak te creëeren voor de toekomstige telescoop. Hoewel de werkzaamheden al zijn begonnen zal het first light van de telescoop - die een primaire spiegel heeft van 39 meter - op zijn vroegst in 2024 plaatsvinden.

De Nederlandse astronoom Frans Snik heeft meerdere maanden van zijn vrije tijd besteed aan het bouwen van zijn eigen E-ELT. Zijn telescoop is gemaakt van LEGO©-steentjes! Snik gebruikte de ontwerpprogramma’s Idraw en bricksmith om een model te ontwerpen van exact 5274 onderdelen die hij heeft besteld bij bricklink. De totale prijs van dit model, op schaal 1:150, is ongeveer 600 euro. Met een gedetailleerde bouwbeschrijving en een lijst van benodigde steentjes - die door Snik ter beschikking zijn gesteld - kan iedereen een eigen kleinere versie van de gigantische telescoop bouwen. De weg is vrij voor elke LEGO-meesterbouwer om het model te bouwen en zo te leren over het slimme ontwerp en de werking van deze verbluffende telescoop.

Het kost een paar dagen om de grootste telescoop van de wereld in elkaar te zetten. Het uiteindelijke model kan in beide richtingen worden gedraaid en is ongelooflijk gedetailleerd. Hij bevat de vijf spiegels die ook op de echte telescoop zitten, de instrumenten, de laser-hulpsterren en een LEGO-vrachtwagen om de schaal te verduidelijken. Het eerste model dat Snik heeft gebouwd heeft hij overhandigd aan ESO’s Algemeen Directeur Tim de Zeeuw. Een E-ELT zal te bewonderen zijn in het ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre bij ESO’s hoofdkwartier in Garching, Duitsland vanaf 2017.

E-ELT LEGO

Dit gebeurde vandaag in 2008

Het gebeurde toen

In de stad Colombo, Sri Lanka, overlijdt Sir Arthur Charles Clarke. Hij schreef het boek 2001: A Space Odyssey en bedacht in 1945 het principe van de geostationaire communicatiesatelliet. Deze bijzondere baan om onze planeet is ook bekend als de 'Clarke Orbit'. Zijn bekendste boek, 2001: A Space Odyssey, werd in 1968 verfilmd en wordt beschouwd als een mijlpaal in de filmgeschiedenis. Clarke deed op de Amerikaanse televisie samen met Walter Cronkite ook verslag van de Apollo-maanexpedities en werd in 2000 door de Britse koningin geridderd voor zijn verdiensten.

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken