Foto: Frans Snik

Op 19 juni 2014 is de bouw van de European Extremely Large Telescope (E-ELT) in de Chileense Atacama-woestijn begonnen. De eerste stap was het wegblazen van de bergtop van Cerro Armazones om een gelijkmatig oppervlak te creëeren voor de toekomstige telescoop. Hoewel de werkzaamheden al zijn begonnen zal het first light van de telescoop - die een primaire spiegel heeft van 39 meter - op zijn vroegst in 2024 plaatsvinden.

De Nederlandse astronoom Frans Snik heeft meerdere maanden van zijn vrije tijd besteed aan het bouwen van zijn eigen E-ELT. Zijn telescoop is gemaakt van LEGO©-steentjes! Snik gebruikte de ontwerpprogramma’s Idraw en bricksmith om een model te ontwerpen van exact 5274 onderdelen die hij heeft besteld bij bricklink. De totale prijs van dit model, op schaal 1:150, is ongeveer 600 euro. Met een gedetailleerde bouwbeschrijving en een lijst van benodigde steentjes - die door Snik ter beschikking zijn gesteld - kan iedereen een eigen kleinere versie van de gigantische telescoop bouwen. De weg is vrij voor elke LEGO-meesterbouwer om het model te bouwen en zo te leren over het slimme ontwerp en de werking van deze verbluffende telescoop.

Het kost een paar dagen om de grootste telescoop van de wereld in elkaar te zetten. Het uiteindelijke model kan in beide richtingen worden gedraaid en is ongelooflijk gedetailleerd. Hij bevat de vijf spiegels die ook op de echte telescoop zitten, de instrumenten, de laser-hulpsterren en een LEGO-vrachtwagen om de schaal te verduidelijken. Het eerste model dat Snik heeft gebouwd heeft hij overhandigd aan ESO’s Algemeen Directeur Tim de Zeeuw. Een E-ELT zal te bewonderen zijn in het ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre bij ESO’s hoofdkwartier in Garching, Duitsland vanaf 2017.

E-ELT LEGO

Dit gebeurde vandaag in 2004

Het gebeurde toen

De Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers gaat aan boord van de Sojoez TMA-4 ruimtecapsule voor een eerste keer de ruimte in. Tijdens zijn eerste ruimtemissie verblijft hij enkele dagen aan boord van het internationale ruimtestation ISS in het kader van de DELTA missie. De naam 'DELTA' is een acroniem voor Dutch expedition for life science, technology and atmospheric research maar verwijst ook naar de rivierdelta van Nederland. Gedurende het verblijf van André Kuipers aan boord van het ISS voert hij wetenschappelijke experimenten uit op vlak van biologie, geneeskunde, technologische ontwikkeling, natuurkunde en aardobservatie. Foto: ESA

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken