Bouwen van een eenvoudige waterraket

Geschreven door
Beoordeel dit item
(132 stemmen)

Het is mogelijk om op een eenvoudige manier kleine raketjes te bouwen. De raketjes zijn ongevaarlijk, milieuvriendelijk en halen om en bij de 15 meter zonder uitbreidingen en optimalisaties. Als je de raket uitbreid kan deze veel hoger gaan en hoogtes bereiken van 30 tot 70 meter!

Als je een raket wil bouwen, lees dan eerst de onderstaande handleiding zeer aandachtig en let op de details. Onder de eenvoudige handleiding van de raket gaan we iets dieper in op uitbreidingen van onze waterraket.

-
Een waterraket klaar op het lanceerplatform

-
Een meer geavanceerde raket

Wat heb je nodig:

 • Plastic fles(sen)
 • Kurk
 • Watervaste plakband
 • Rietje
 • Dunne, lange stok (niet dikker dan het rietje
 • Dikke naald
 • Voetbalpomp (liefst met lange leiding) en de bijhorende naald

Kurk
De kurk en naald

Opmerking:
Bovenstaande onderdelen kan je zelf veranderen, dit laat je toe om zelf te experimenteren, zo kan je de volgende zaken aanpassen:

 • Pomp vervangen door een compressor
 • Lanceerplatform maken uit andere materialen waardoor rietje en lange stok overbodig worden
 • Lancering vertragen door klemmen op te steken zodat er meer druk kan gezet worden
 • ...

Meer info daarover vind je ook in de andere artikelen bij het onderdeel waterraketten.

Wat moet je doen?

 • Een plastic fles word het lichaam van de raket.
 • Kleef het rietje aan de fles met de waterdichte tape, door het rietje moet later een stok komen die de raket moet begeleiden.
 • De kurk moet met waterdichte plakband dicht geplakt worden. Prik daarna met een dikke naald door de kurk, en steek de naald van de voetbalpomp erdoor. pas op dat de naald niet breekt. De naald moet volledig door de kurk gaan.

alt

 • Vul de fles voor 1/3 met water.
 • Duw de kurk voorzichtig in de bovenkant van de fles. Zorg er dat de kurk niet te diep in de fles zit, en dat hij goed spant tegen de zijkanten van de fles.

alt

 • De raket zelf is nu klaar. Zoek een plaats waar de raket genoeg plaats heeft om neer te storten.
 • Zet de stok die de raket moet begeleiden in de grond en duw de stok door het rietje.
 • Sluit nu de pomp aan.
 • Pomp de fles vol lucht. De lucht in de fles word samengedrukt. Maar omdat het water niet samendrukt, gaat de druk zo hoog worden dat de kurk uit de hals van de fles ploft en de fles omhoog duwt.

-

Tip: Als je nog meer kracht op de fles wil zetten, kan je door het kurk en door de fles een naald steken die je uit de fles kan trekken als de druk hoog genoeg is.

Uitbreidingen en optimalisatie van uw raket

Uit bovenstaande handleiding hebben we geleerd om een supereenvoudige waterraket te maken. Deze is echter niet zo gestroomlijnd waardoor ze niet zo hoog gaat. Hieronder geven we je tips om uw raket nog beter en nog hoger te doen vliegen. Je kan dan zelf experimenteren om uw raket tot de beste te maken.

Het belangrijkste aan het lijf van de raket is een gestroomlijnde vorm zodat de wind er langs glijd. We kunnen dit eenvoudig oplossen door een top van een andere fles af te snijden en op de top van de raket te kleven, deze brengen we dan met tape vast aan. Uw raket heeft een betere vorm en zal dus ook hoger geraken.

Uw raket moet een zo stabiele baan kunnen volgen en geen slingerbeweging in de lucht maken, de raket is een klein beetje onbestuurbaar in de lucht. Om de raket een stabielere vlucht te geven gaan we de raket vinnen geven, deze breng je best aan onderaan de raket. De vorm ervan kan je zelf kiezen, ook het materiaal kies je zelf. Een stevige vin kan je uit maquettekarton halen, er zijn ook mensen die cd's gebruiken als vinnen, je kan het zo gek niet bedenken, experimenteer dus zelf!

Een grotere raket maken is ook een optie, hiervoor heb je dus meerdere flessen nodig. We hebben natuurlijk onze basisfles waar we een andere fles op gaan aanbrengen. We nemen een tweede fles en snijden de top er van af. Het lijf van de tweede fles kleven we op de basisfles, dit zo recht mogelijk. De top van de tweede fles kleef je dan bovenop de tweede fles, je hebt nu dus een lange raket.

Voor uitgebreide uitleg en uitvoering van deze uitbreidingen kan je in de waterrakettensectie terecht.

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.be
Sterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1971

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt met een krachtige Saturn V raket de Apollo 15 ruimtecapsule gelanceerd met aan boord de drie astronauten David R. Scott, Alfred M. Worden en James B. Irwin. Dit was de vijfde maal dat de Verenigde Staten mensen lanceerden richting de Maan. Tijdens deze Apollo 15 ruimtemisie werd voor het eerst een Maanwagen meegenomen naar het oppervlak van de Maan zodat de astronauten een groter oppervlak konden verkennen. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Messier 36

Messier 36
M36 is een open sterrenhoop in het sterrenbeeld Auriga (Voerman). De afstand tot het object werd bepaald op 4 100 lichtjaar en de leeftijd van M36 wordt geschat op 25…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

93%

Sociale netwerken