Een goedkope zonnefilter maken

Geschreven door
Beoordeel dit item
(5 stemmen)
De Zon gezien door een telescope met zonnefilter De Zon gezien door een telescope met zonnefilter Foto: Sky & Telescope

Je wil graag de Zon waarnemen? Je wil kijken naar de zonnevlekken? Je wil kijken naar een Mercuriusovergang of Venusovergang? Dan is dit artikel ongetwijfeld iets voor jou! In dit artikel wordt namenlijk uitgelegd hoe je op een goedkope manier een zonnefilter kan maken voor je telescoop.

Benodigdheden:

- Baader Astrosolar® zonnefilterfolie (te koop bij Eureka Shop).
- Karton.
- Lijm.
- Tape die aan beide zijden kleeft.


Benodigdheden

Opgelet! Zorg ervoor dat de folie glad is en vrij van plooien. Elke plooi, vouw of spankracht die op de folie wordt uitgeoefend, kan leiden tot ernstige schade aan de ogen en optische toestellen!

Lees ook de veiligheidsmaatregelen onderaan!

Wanneer de folie gebruikt wordt, zal deze dezelfde kwaliteit geven als de gepolijste glasplaten (Verwar de glasplaten niet met gewone ruiten. Dit glas is zodanig gepolijst dat het meeste zonlicht tegengehouden wordt.).
De folie filtert het zonlicht voor zo'n 92 tot 94%.

Eerste stap: het maken van de cilinder

De cilinder hebben we nodig om later bovenaan op de telescoop te schuiven. Natuurlijk moeten we rekening houden met de diameter van uw telescoop. We snijden stroken karton van elk zo'n 5-6 cm breedte en de lengte iets langer dan de omtrek van je telescoop. Als je dit gedaan hebt, gaan we een strook karton rond onze telescoop draaien (niet hard aanspannen, je moet het er later wel terug op krijgen!), de uiteinden kleven we aan elkaar door middel van wat lijm. Nu kleef je de volgende laag karton er op, dit totdat je een stevige dikte bekomt van ongeveer 4-5mm, vergeet niet dat de cilinder nog op je telescoop moet passen! Nu de cilinder af is, kunnen we de filtercel maken.

TIP! Voor kleine kijkers kan je als cilinder een buis voor posters gebruiken, snij daar dan een stuk af van ongeveer 6cm.

Tweede stap: De Filtercel

Snij 2 ringen uit karton van elk zo'n 1-2mm dik. De buitenste diameter van de eerste ring moet dezelfde diameter hebben als die van de cilinder. De andere cirkel, de binnenste diameter, moet exact corresponderen met de actuele opening van uw telescoop. Enkele milimeter minder kan de kwaliteit verhogen, dit door de verzonken hoeken te verbergen op het geïmporteerde objectief.

Wanneer deze beide ringen af zijn, moeten ze worden voorzien van kleine stukjes tape die aan de beide zijden kleeft. Nu komt het moeilijkste stuk: hoe krijgen we nu die folie erop zonder deze te kreuken of te scheuren. De folie mag geen krassen vertonen, daarom gaan we een papieren zakdoekje op een tafel leggen. Tape het zakdoekje vast zodat het niet meer beweegt en het voldoende aangespannen is. Leg nu een stuk folie op het zakdoekje (snij dus eerst uit het vel folie een vierkant uit dat de grootte van de ringen benadert). Tape de film niet vast, maar leg het gewoon op het zakdoekje. Neem nu de eerste kartonnen ring en breng het recht aan op de folie totdat elk stukje tape in contact komt met de folie. Draai het nu om en kleef de andere cirkel er op. De folie zou nu gevrijwaard moeten zijn van kreuken en krassen.

Als laatste kleef je de cilinder op de filtercel (kleef het wel op de goede zijde, dus op de cirkel met de kleinste binnendiameter)

Veiligheidsmaatregelen bij ELKE zonnewaarneming:

  1. Bij elke zonnewaarneming, moet je de filters controleren. Indien nodig kun je het vasttapen zodat het niet kan verschuiven. Gebruik NOOIT de filter op het oculair, enkel op het objectief, anders kan het immens heet worden voor uw telescoop en kunnen bepaalde delen smelten, het is ook zeer slecht voor de ogen.
  2. Als je een binoculair gebruikt, bescherm dan beide objectieven met een filter. Zorg er ook voor dat de zoeker van je telescoop goed afgedekt is, dit ofwel met folie of met de stofkap erop. Onbeschermd zicht door de zoeker zal dezelfde catastrofale effecten hebben voor uw ogen als voor de telescoop zelf!
  3. Een filter gemaakt van deze folie is relatief bestand tegen breken in vergelijking met een glasfilter. Alhoewel men moet opletten voor scherpe voorwerpen.
  4. Leg wel de nadruk op de belangrijke veiligheidsvoorschriften aan diegene die met u waarnemen, vooral kinderen. Het verwijderen van de filter kan grote gevolgen hebben voor de telescoop, en als er dan een kind door de telescoop kijkt, kan dit permanente schade veroorzaken aan de ogen. Bij deze waarnemingen moet je geen grappen uithalen, daarvoor ben je bij het verkeerde adres! Laat ook nooit de telescoop buiten overdag, je apparatuur kan hieronder lijden.
Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Poollicht.be.
Sterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2008

Het gebeurde toen

De Amerikaanse Marslander Phoenix maakt een zachte landing op het Marsoppervlak nabij de noordpoolkap van de planeet. Deze 250 kilogram zware lander werd uitgerust met een robotarm die 2,3 meter ver reikt, een camera met stereovisie, een gasanalysator, ovens voor de thermal and evolved-gas analyzer, een camera aan de onderzijde om de landing te filmen en een meteorologisch station. Op 31 juli 2008 werd door NASA aan de hand van gegevens afkomstig van de Phoenix Marslander bevestigd dat er op Mars inderdaad water voorkomt in de vorm van ijs onder een dunne laag zand en stof. Foto: NASA

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

StarNights 2019
30 augustus 2019 tot 01 september 2019

Messier 52

Messier 52

M52, ook gekend als NGC 7654, is een mooie open sterrenhoop in het sterrenbeeld Cassiopeia. Samen met M103 zijn dit de meest noordelijk gelegen Messierobjecten. In onze streken is dit…

Lees meer...

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

91%

Sociale netwerken