Sterrenbeelden aan de sterrenhemel.
Foto: Babak Tafreshi

Een sterrenbeeld is een verzameling sterren die ogenschijnlijk een figuur vormen wanneer we deze sterren met denkbeeldige lijnen verbinden. Vanop aarde lijken deze sterren die een sterrenbeeld vormen dicht bij elkaar te staan maar in het heelal bevinden deze sterren zich vele lichtjaren van elkaar. Sterrenbeelden hebben een rijke geschiedenis en hebben veelal namen gekregen die afkomstig zijn uit de Griekse of Romeinse mythologie of van dieren. de huidige indeling van de sterrenbeelden is voornamelijk gebaseerd op de sterrenatlas die in 1603 werd uitgegeven door de Duitse sterrenkundige Johannes Bayer. In dit artikel bespreken we het minder bekende sterrenbeeld Net (Reticulum).

Algemeen

Reticulum is één van de kleinere sterrenbeelden dat enkel zichtbaar is vanaf het zuidelijk halfrond. Het werd geïntroduceerd in het begin van de 17de eeuw door de Duitse astronoom Isaac Habrecht II, welke het de naam 'Reticulus Rhomboidalis' gaf. Later kreeg dit sterrenbeeld een nieuwe naam door de Franse astronoom Nicolas Louis de Lacaille om het zogeheten 'dradenkruis' te herdenken, een wetenschappelijk instrument (ruitvormig meetraam) om sterposities te meten. In grootte is Net (Reticulum) het 82ste sterrenbeeld.

Mythologie

Aan dit sterrenbeeld zijn geen mythologische verhalen gelinkt aangezien dit pas geïntroduceerd werd in de 18de eeuw.

Reticulum

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Horlologium
  • Dorado
  • Hydrus

Wat zijn de belangrijkste sterren?

De helderste ster in dit sterrenbeeld is Alpha Reticuli. Deze ster heeft een schijnbare helderheid van magnitude 3,3 en bevindt zich op een afstand van ongeveer 162 lichtjaar van ons. Deze ster heeft een straal die 13 keer zo groot is als die van onze ster, de Zon. De tweede helderste ster in het sterrenbeeld Net is Beta Reticulum. Deze ster bevindt zich op een afstand van ongeveer 100 lichtjaar van ons en heeft een helderheid van magnitude 3,8. De derde helderste ster in dit sterrenbeeld is Epsilon Reticuli en heeft een helderheid van magnitude 4,4.

Welke andere objecten zijn er te vinden in Reticulum?

Het sterrenbeeld Net (Reticulum) bevat slechts twee noemenswaardige deep-sky objecten. NGC 1599 is een balkspiraalvormig sterrenstelsel met een schijnbare helderheid van magnitude 11. Dit sterrenstelsel bevindt zich op een afstand ongeveer 50 miljoen lichtjaar en is zeven maal kleiner dan ons sterrenstelsel. In de armen van dit sterrenstelsel bevindt zich intense stervorming. Het tweede deep-sky object dat we in het sterrenbeeld Net kunnen terugvinden is NGC 1313. Dit is eveneens een balkspiraalstelsel dat ook wel het 'Topsy Turvy stelsel' wordt genoemd. Dit sterrenstelsel heeft een schijnbare helderheid van magnitude 9,1 en bevindt zich op een afstand van ongeveer 15 miljoen lichtjaar van ons. NGC 1313 heeft een doorsnede van 50 000 lichtjaar werd op 27 september 1826 ontdekt door de Schotse astronoom James Dunlop.

Het sterrenstelsel NGC 1559 in het sterrenbeeld Net - Foto: NASA/Hubble Space Telescope

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

57%

Dit gebeurde vandaag in 1971

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis worden de drie Russische kosmonauten Georgi Dobrovolski, Vladislav Volkov en Viktor Patsayev in de ruimte gebracht aan boord van het Sojoez 11 ruimtetuig. Op 7 juni 1971 komen zij aan bij het Russische Saljoet 1 ruimtestation waar ze tot 30 juni in leven en werken. Tijdens hun terugkeer naar de Aarde sloeg het noodlot echter toe doordat omwille van een probleem met een drukventiel de atmosfeer aan boord van de landingscapsule weglekte naar de ruimte. De drie kosmonauten overleefden hun terugkeer naar de Aarde niet. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Sociale netwerken