Reticulum - Net

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Algemeen

Reticulum is een van de kleine sterrenbeelden op het zuidelijk halfrond. Het werd geïntroduceerd in het begin van de 17de eeuw door de astronoom Isaac Habrecht, welke het de naam Rhombus opspeldde. Het kreeg later een nieuwe naam door Nicolas Louis de Lacaille om het dradenkruis te herdenken, een wetenschappelijk instrument om de sterposities te meten.

Mythologie

Dit sterrenbeeld heeft geen mythologie aangezien het pas geïntroduceerd werd in de 18de eeuw.

Reticulum

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Horlologium
  • Dorado
  • Hydrus

Wat zijn de belangrijkste sterren?

Rond de ster Epsilon Reticuli werd een exoplaneet ontdekt. Zeta Reticuli is een koppel sterren dat gelijkaardig is aan dat van onze ster, ze staan ook gekend in de ufologie waar ze de thuisbasis waren van een buitenaardse kolonie.

Welke andere objecten zijn er te vinden in Reticulum?

Er zijn geen noemenswaardige deepsky objecten in dit sterrenbeeld.

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Poollicht.be.
Sterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Meer in deze categorie: « Pyxis - Kompas Sagitta - Pijl »

Dit gebeurde vandaag in 1971

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt met behulp van een Proton-K draagraket de Russische ruimtesonde Mars 2 gelanceerd. Na een geslaagde reis naar de 'rode planeet' kwam Mars 2 op 27 november 1971 aan bij de planeet Mars. Op diezelfde dag nog werd een kleine lander losgemaakt van de Mars 2 ruimtesonde waarna de lander begon aan zijn afdaling naar het Marsoppervlak. De kleine lander maakte uiteindelijk een harde landing waarna er geen signalen meer werden ontvangen. Dit was de eerste keer dat een door mensen vervaardigd voorwerp het oppervlak van de planeet Mars bereikte.

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

NGC 2022

NGC 2022

NGC 2022 is een planetaire nevel die we kunnen terugvinden in het sterrenbeeld Orion. Deze zwakke nevel bevindt in het noordelijke gedeelte van het sterrenbeeld tussen de sterren Betelgeuse (α-Orionis)…

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

91%

Sociale netwerken