Spacepage

Perseus

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Mythologie

Dit sterrenbeeld kan in verband gebracht worden met tal van mythische verhalen maar de meest gewaagde daad van deze held is het doden van Medusa. Net als haar zusters bestond het haar van Medusa uit slangen en ieder wie haar aankeek deed ze verstenen. Deze wezens, ook wel de Gorgonen genoemd, leefden in het Atmas gebergte en ze werden beschermd door hun zusters die de Graja's genoemd werden en die samen maar over één oog beschikten en deze aan elkaar moesten doorgeven. perseus had van Hades een helm gekregen waarmee hij zich onzichtbaar kon maken en verder had hij een bronzen schild gekregen van Athene en een diamanten zwaard die gemaakt was door Hefaistos waarmee hij zich moest voorbereiden op deze gevaarlijke tocht. Hij nam het oog van de Graja's af zodat deze hem niet meer konden lastig vallen en keek naar de slapende Medusa via zijn spiegelende bronzen schild waarna hij het hoofd afhakte van Medusa. Uit het onthoofde lichaam van Medua kwam Pegasus te voorschijn waarmee Perseus later Andromeda redde toen deze werd geofferd aan een monster door haar eigen moeder.

Waar en wanneer vind ik de Perseus aan de sterrenhemel?

Perseus is aan de sterrenhemel terug te vinden in de buurt van heel oude sterrenbeelden die meestal ook met zijn verhalen verbonden zijn en indien men een lijn trekt door de sterren Alfa, Beta en Gamma van het sterrenbeeld Andromeda komt men uit bij de helderste ster van Perseus, Alfa. Deze constellatie is vooral mooi te zien in de wintermaanden en het is ook bekend voor de meteorenzwerm, de Perseïden, die elk jaar vanuit een punt uit dit sterrenbeeld lijken te komen. Het hoogtepunt van deze meteorenzwerm valt op de dag van de heilige Laurentius en werd soms ook wel de 'tranen van Laurens" genoemd. Rond 12 en 13 bevindt zich het maximum van deze jaarlijkse meteorenzwerm en zijn radiant ligt nabij de ster Gamma in het sterrenbeeld Perseus. Tijdens deze periode zal dit sterrenbeeld volledig zijn opgekomen aan de noordoostelijke horizon.

Perseus

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Voerman (Auriga)
  • Cassiopeia
  • Giraffe (Camelopardalis)
  • Driehoek (Triangulum)
  • Andromeda
  • Stier (Taurus)
  • Ram (Aries)

Wat zijn de belangrijkste sterren?

De ster Alfa wordt ook wel "Algenib" genoemd en is de helderste ster uit dit sterrenbeeld. Deze reuzenster bevindt zich op een afstand van ongeveer 600 lichtjaar van ons verwijdert en de naam Algenib vinden we ook terug bij een ster in het sterrenbeeld Pegasus. Algol, Beta, staat ook bekend als de "duivelster" en dit was de eerste bedekkingsveranderlijke die ooit werd ontdekt. De helderheid van deze ster verandert van magnitude 2,1 naar 3,4 in minder dan 3 dagen en dit is te wijten aan de verduistering van de twee sterren waaruit deze ster eigenlijk bestaat.

Welke andere objecten zijn er te vinden in Perseus?

Perseus is een zeer interessant sterrenbeeld voor deep-sky fanaten en één van zijn bekendste objecten staat bekend als "Chi Persei" en zijn twee open sterrenhopen die vlak naast elkaar liggen en al makkelijk te zien zijn met een verrekijker. In totaal bevatten deze twee sterrenhopen enkele honderden jonge blauwe sterren die zich op ongeveer 7.400 lichtjaar van ons bevinden. Eén van de mooiste objecten in Perseus in ongetwijfeld de "Californianevel" (NGC 1499) die zeer mooie resultaten oplevert op foto's met lange belichtingstijden. Dit is een grote gaswolk dat bestaat uit geïoniseerde waterstof en bevindt zich tussen de sterren Xi en Epsilon.

NGC 869 en NGC 884
De dubbele open sterrenhoop in Perseus.

NGC 1499
De prachtige Californianevel.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Meer in deze categorie: « Pegasus Phoenix »

Naar boven

Dit gebeurde vandaag in 1916

Het gebeurde toen

Een meteoriet van meer dan 600 gram treft een huis nabij het stadje Baxter in de Amerikaanse staat Missouri. De neergekomen meteoriet is van het type chondriet (L6) en werd teruggevonden op de zolder van een huis. Een plaatselijke krant schreef over de neergekomen meteoriet die tot eind de jaren '30 eigendom bleef van de eigenaars van het huis waarna deze werd gekocht door H.H. Nininger.

Geplande evenementen

Starnights 2018
17 augustus 2018 tot 19 augustus 2018

Messier 64

Messier 64

M64, ook wel bekend als het 'Zwarte Oogstelsel', is een spiraalvormig sterrenstelsel in het sterrenbeeld Coma Berenices (Hoofdhaar). Het object dankt zijn naam aan een donkere vlek (een stofbaan) iets…

Lees meer...

Steun Spacepage!

Spacepage wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door Spacepage te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Doel bereikt!

Sociale netwerken