Lepus - Haas

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Algemeen

Lepus is eeen sterrenbeeld dat zich net ten zuiden van de hemelequator bevindt, onder het sterrenbeeld Orion en stelt wellicht een haas voor waarop gejaagd wordt door Orion de jager. Lepus was een van de 48 sterrenbeelden van Ptolemeus en bevindt zich ook in de 88 moderne sterrenbeelden. Het sterrenbeeld mag niet verward worden met Lupus.

Lepus

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Orion
  • Monoceros
  • Canis Major
  • Columba
  • Caelum
  • Eridanus

Wat zijn de belangrijkste sterren?

De helderste ster is α Lep (Arneb) met een magnitude van 2,58.

Welke andere objecten zijn er te vinden in Lepus?

Er bevindt zich 1 Messier object in dit sterrenbeeld, namelijk M79. Doordat de meeste waarnemers het nabijgelegen Orion verkennen hebben slechts weinigen de bolhoop ooit gezien. M79 werd in 1780 ontdekt door Pierre Méchain en bevindt zich op een afstand van ongeveer 41.000 lichtjaar van ons. Volgens astronomen zou deze reusachtige sterrenhoop geen deel uitmaken van ons eigen melkwegstelsel maar zou het behoren tot het Canis Major Dwarf Galaxy.

M79
M79

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Poollicht.be.
Sterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1978

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt de Amerikaanse Pioneer Venus Orbiter gelanceerd. Het ruimtetuig kwam op 4 december 1978 aan bij de planeet Venus en stuurde tot begin oktober 1992 wetenschappelijke gegevens over de atmosfeer van Venus door naar de Aarde waarna de ruimtesonde opbrandde in de atmosfeer van de planeet Venus. Op 9 december 1978 liet Pioneer Venus ook vier kleine sondes afdalen in de Venusatmosfeer waarvan één sonde succesvol landde en data terugstuurde naar de Aarde. Foto: NASA

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Messier 39

Messier 39

M39, ook gekend als NGC 7092, is een heldere maar schaarse open sterrenhoop in het sterrenbeeld Cygnus (Zwaan). Deze cluster telt slechts een 30-tal sterren en staat op een afstand…

Lees meer...

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

91%

Sociale netwerken