Cygnus - Zwaan

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Mythologie

In de mythologie is er een verhaal dat zegt dat Cygnus Orpheus is, de grote held van Thracië, die zijn lier zo goed bespeelde en mooi zong dat de wilde dieren en zelfs de bomen naar hem kwamen luisteren. Het verhaal wil dat Orpheus als zwaan aan de hemel werd gebracht als een zwaan zodat hij dicht bij zijn geliefde Lier kon zijn.

Algemeen

Cygnus is een sterrenbeeld van het noordelijk halfrond. Het was één van de 48 sterrenbeelden van Ptolemaeus en ook één van de 88 moderne sterrenbeelden. Door het patroon van de hoofdsterren stelt het een zwaan voor en staat ook gekend als het Noorderkruis (in tegenstelling tot het Zuiderkruis dat zichtbaar is op het zuidelijk halfrond).

Cygnus

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Cepheus
  • Draco
  • Lyra
  • Vulpecula
  • Pegasus
  • Lacerta

Wat zijn de belangrijkste sterren?

Cygnus bevat verscheidene heldere sterren. Deneb, α Cygni, is een zeer heldere ster, ondanks zijnverre afstand (3230 lichtjaar afstand). De blauwe superreus vormt de staart van de zwaan en één van de hoekpunten van de zomerdriehoek.
Albireo, β Cygni, is de bek van de zwaan. Het is één van de mooiste dubbelsterren aan de hemel, een gouden ster dat eenvoudig te zien is in een kleine telescoop met zijn blauwe compagnon.

Een andere interessante ster is 61 Cygni. deze ster had de grootste beweging aan de hemel in 1838. Het was het bewijs dat deze relatief dichtbij stond en was ook de eerste ster (na onze zon) waarvan de afstand werd bepaald. De ster bevindt zich op een afstand van 11,4 lichtjaar en is één van de dichtste sterren ten opzichte van ons zonnestelsel.

Welke andere objecten zijn er te vinden in Cygnus?

In dit sterrenbeeld kunnen vele sterrenhopen en nevels gevonden worden door haar positie in de melkweg. De Noord-Amerikanevel (NGC 7000) kan gevinden worden net ten oosten van Deneb en wordt wereldwijd heel vaak gefotografeerd. De Pelikaannevel (IC 5070) bevindt zich ook vlakbij. Ten zuiden van Epsilon Cygni bevindt zich de Heksenbezemnevel (Veil Nebula, NGC 6960, 6962, 6979, 6992 en 6995) welke een oud supernovarestant is. Ook interessant is de Sikkelnevel (NGC 6888, Crescent Nebula), welke zich tussen Gamma en Eta Cygni bevindt en gevormd werd door de Wolf-Rayet ster HD 192163. Meer supernovae werden gezien in de vuurwerksterrenstelsel (NGC 6946), meer dan in andere sterrenstelsels.

NGC 6960
NGC 6960

NGC 7000
NGC 7000

NGC 6960 en NGC 6962
NGC 6960 en NGC 6962

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Poollicht.be.
Sterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2005

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan wordt met behulp van een krachtige Proton-M draagraket de 3,7 ton zware DirecTV 8 communicatiesatelliet in de ruimte gebracht. DirecTV werd in 1994 opgericht en is een satelliettelevisiedienstenbedrijf dat digitale satelliettelevisie en -radio uitzendt in de Verenigde Staten en via DirecTV Latin America ook in Latijns-Amerika. Foto: Roscosmos

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Messier 107

Messier 107

M107 is een heel mooie bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Ophiuchus (Slangendrager) omgeven door vier sterren waarvan de helderste een magnitude heeft van 11. Oorspronkelijk kwam dit object niet voor…

Lees meer...

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

91%

Sociale netwerken