Carina

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Algemeen

Carina is een sterrenbeeld die je kan zien vanaf het zuidelijk halfrond en is een deel van het oude sterrenbeeld Argo Navis (het schip Argo). Het bevat de heldere ster Canopus, de tweede helderste ster aan de nachtelijke hemel, en de supermassieve ster η Carinae welke zich in de grote Eta Carinae nevel bevindt (NGC 3372).

Carina

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Vela
  • Puppis
  • Pictor
  • Volans
  • Chamaeleon
  • Musca
  • Centaurus

Welke andere objecten zijn er te vinden in Carina?

Aangezien de melkweg door Carina heen loopt zijn er een groot aantal open sterrenhopen die we kunnen waarnemen. Het omvat NGC 2516 en IC 2602, of ook gekend als de zuidelijke Pleiaden. Het meest gekende object in Carina is NGC 3372, de Eta Carinae nevel, een nevel die zichtbaar is met het blote oog den bevat de variabele ster Eta Carinae, één van de grootste sterren uit de melkweg. NGC 3532 is een grote cluster die goed kan waargenomen worden met een binoculair en bevat zo'n 150 sterren. Carina bevat ook de bolvormige sterrenhoop NGC 2808, die ook kan gezien worden met het blote oog. Epsilon Carinae en Upsilon Carinae zijn dubbelsterren die zichtbaar zijn in een kleine telescoop. Carina bevat ook de radiant van de meteorenzwerm Eta Cariniden die elk jaar rond 21 januari piekt.

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Poollicht.be.
Sterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Meer in deze categorie: « Capricornus Cassiopeia »

Dit gebeurde vandaag in 1998

Het gebeurde toen

De eerste van de vier grote telescopen van de Very Large Telescope (VLT) wordt voor het eerst naar de sterrenhemel gericht. De Very Large Telescope (VLT) is een observatorium van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) op de berg Cerro Paranal in de Atacamawoestijn in Chili op 2 635 meter hoogte. Het observatorium bestaat vandaag de dag uit vier grote 8,2-meter spiegeltelescopen van het type Ritchey-Chrétien, die de Unit Telescopes of UT’s worden genoemd, en een aantal kleinere telescopen met een spiegeldoorsnede van 1,8 m. De vier spiegeltelescopen kunnen als een interferometer aan elkaar worden gekoppeld, waardoor ze als één grote telescoop kunnen opereren. Foto: ESO

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

StarNights 2019
30 augustus 2019 tot 01 september 2019

Messier 18

Messier 18

M18 is een mooie, maar sterarme, open sterrenhoop in het sterrenbeeld Sagittarius (Schutter). Deze cluster bestaat uit een 40-tal sterren met een leeftijd van ongeveer dertig miljoen jaar. Hiermee is…

Lees meer...

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

91%

Sociale netwerken