Carina

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Algemeen

Carina is een sterrenbeeld die je kan zien vanaf het zuidelijk halfrond en is een deel van het oude sterrenbeeld Argo Navis (het schip Argo). Het bevat de heldere ster Canopus, de tweede helderste ster aan de nachtelijke hemel, en de supermassieve ster η Carinae welke zich in de grote Eta Carinae nevel bevindt (NGC 3372).

Carina

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Vela
  • Puppis
  • Pictor
  • Volans
  • Chamaeleon
  • Musca
  • Centaurus

Welke andere objecten zijn er te vinden in Carina?

Aangezien de melkweg door Carina heen loopt zijn er een groot aantal open sterrenhopen die we kunnen waarnemen. Het omvat NGC 2516 en IC 2602, of ook gekend als de zuidelijke Pleiaden. Het meest gekende object in Carina is NGC 3372, de Eta Carinae nevel, een nevel die zichtbaar is met het blote oog den bevat de variabele ster Eta Carinae, één van de grootste sterren uit de melkweg. NGC 3532 is een grote cluster die goed kan waargenomen worden met een binoculair en bevat zo'n 150 sterren. Carina bevat ook de bolvormige sterrenhoop NGC 2808, die ook kan gezien worden met het blote oog. Epsilon Carinae en Upsilon Carinae zijn dubbelsterren die zichtbaar zijn in een kleine telescoop. Carina bevat ook de radiant van de meteorenzwerm Eta Cariniden die elk jaar rond 21 januari piekt.

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Poollicht.be.
Sterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Meer in deze categorie: « Capricornus Cassiopeia »

Dit gebeurde vandaag in 1993

Het gebeurde toen

Carolyn en Eugene M. Shoemaker ontdekken samen met David Levy een komeet die later Shoemaker-Levy 9 wordt genoemd. Bij de ontdekking was de komeet al in stukken gebroken. Tussen 16 en 22 juli 1994 sloegen 21 fragmenten van deze komeet in op de planeet Jupiter. Het effect van de inslag van de komeet op de atmosfeer van Jupiter was spectaculair. Zo stegen vuurbollen zo groot als de Aarde op in de atmosfeer van de planeet. De botsing tussen Jupiter en de komeet was de eerste botsing tussen twee hemellichamen die ooit rechtstreeks is waargenomen.

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen

Messier 82

Messier 82

M82, ook gekend als het 'Sigaarstelsel', is samen met M81 wellicht het bekendste paar sterrenstelsels aan de nachtelijke hemel. Beide objecten zijn in eenzelfde beeldveld zichtbaar bij lage vergrotingen. Zowel…

Lees meer...

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

61%

Sociale netwerken