Camelopardalis

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Algemeen

Camelopardalis is de naam van een groot maar zwak sterrenbeeld van het noordelijk halfrond en werd voor het eerst geïntroduceert door Jakob Bartsch in 1624 maar wellicht eerder gemaakt door Petrus Plancius.

Mythologie

Camelopardalis heeft geen mythologisch verhaal verbonden met zijn sterren aangezien het een modern sterrenbeeld is en eerst opgenomen werd door Jakob Bartsch. De zwakste van het sterrenbeeld, en dat van het nabij gelegen sterrenbeeld Lynx leid naar de vroege Grieken die dit gebied als leef beschouwden als een woestijn. Hoewel als een woestijn, samen met andere eigenschappen van de Zodiac kan het de oorsprong zijn van de mythe van het kasteel van Geryon, welke ëën van de twaalf werken van Herakls vormt.

Camelopardalis

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Draco
  • Ursa Minor
  • Cepheus
  • Cassiopeia
  • Perseus
  • Auriga
  • Lynx
  • Ursa Major

Wat zijn de belangrijkste sterren?

Hoewel Camelopardalis de 18ste grootste sterrenbeeld is, blijkt het geen erg helder sterrenbeeld te zijn. De helderste sterren zijn slechts van de 4de magnitude. β Camelopardalis is de helderste ster met een schijnbare magnitude van 4,03. Deze ster is een dubbelster met elk een magnitude van 4,0 en 7,4. De tweede helderste is CS Camelopardalis, welke zowel geen Bayer of Flamsteed nummer heeft. Het heeft een magnitude van 4,21 en is licht variabel.

Welke andere objecten zijn er te vinden in Camelopardalis?

NGC 2403 is een sterrenstelsel op ongeveer 8 miljoen lichtjaar afstand en heeft een magnitude van 8,4. Dit spiraalsterrenstelsel werd ontdekt door William Herschel in 1788 en eind 2004 werden in dit gebied twee supernova uitbarstingen waargenomen. NGC 1502 is een open sterrenhoop van magnitude 6 dat bestaat uit een 45 tal sterren en bevindt zich op een afstand van zo'n 6800 lichtjaar.


NGC 2403

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Poollicht.be.
Sterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Meer in deze categorie: « Caelum Cancer - Kreeft »

Dit gebeurde vandaag in 2010

Het gebeurde toen

Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana wordt een krachtige Ariane 5 ECA draagraket gelanceerd met aan boord de twee communicatiesatellieten Astra 3B en COMSATBw-2. Astra 3B had een gewicht van 5,4 ton en werd gebouwd door het Europese bedrijf EADS Astrium. COMSATBw-2 werd eveneens gebouwd door EADS Astrium en had een gewicht van 2,5 tob. Terwijl COMSATBw-2 werd gebouwd voor militaire communicatiedoeleinden werd Astra 3B gebouwd voor digitale televisie en radio. Foto: Arianespace

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

NGC 2392

NGC 2392

De planetaire nevel NGC 2392 heeft magnitude van 9.5 en is ongetwijfeld één van de bekendste NGC-objecten. Deze nevel is ook bekend onder de naam 'Eskimonevel' en is terug te…

Lees meer...

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

91%

Sociale netwerken