Auriga - Voerman

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Mythologie

Dit oude sterrenbeeld wordt vaak afgebeeld als een voerman of wagenmenner en dit komt doordat deze constellatie vaak door de Grieken geassocieerd werd met Erichtonius die de uitvinder was van de vierspan en de zoon was van Vulcanus en Minerva. Op afbeeldingen heeft Auriga in zijn ene hand vaak een zweep vast die verwijst naar zijn werk als paardenmenner en in zijn andere hand een geitje die luistert naar de naam Amalthea met nog eens twee kleine geitjes daar onder. Het geitje Amalthea wordt in het sterrenbeeld voorgesteld door de heldere ster Capella en was het geitje die de oppergod Zeus zoogde.

Waar en wanneer vind ik Auriga aan de sterrenhemel?

De vijf sterren die dit sterrenbeeld vormen zijn vrij helder en om deze constellatie te vinden moeten we eerst op zoek gaan naar de sterrenbeelden Orion en Stier (Taurus). Hoog aan de hemel en boven deze twee sterrenbeelden vinden we dan de heldere ster Capella terug die ongeveer het midden markeert van Auriga en doordat deze ster de op 6 na helderste is aan de hemel kan deze makkelijk terug gevonden worden. Auriga is één van de belangrijkste sterrenbeelden aan de noordelijke sterrenhemel omdat de Melkweg er doorheen loopt en hier tal van objecten in terug te vinden zijn. In de wintermaanden is de Voerman makkelijk terug te vinden recht boven je hoofd tussen Perseus en de Tweelingen en de hoofdster Capella is niet ver verwijdert van het zenit.

Auriga
Auriga

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Giraffe (Camelopardalis)
  • Perseus
  • Stier (Taurus)
  • Tweelingen (Gemini)
  • Lynx

Wat zijn de belangrijkste sterren?

De helderste ster uit dit sterrenbeeld is Capella en is met zijn magnitude 0,08 de op zes na helderste ster aan de nachtelijke hemel en de op twee na helderste aan de noordelijke sterrenhemel. Capella bevindt zich op een afstand van 43,5 lichtjaar van ons en deze gele dubbelster is tien maal zo helder als onze eigen zon. De begeleider van Capella roteert om de 104 dagen om haar hoofdster en de visuele helderheid van Capella is de som van beide sterren uit dit meervoudig systeem dat zelfs nog een derde maar zeer zwakke begeleider herbergt. De tweede helderste ster uit dit sterrenbeeld heeft de naam Menkarlina (Beta) en bevindt zich op een afstand van 72 lichtjaar van ons. De variabele ster Almaaz (Epsilon Aurigae) is een bijzondere ster doordat deze haar helderheid meestal in de buurt ligt van magnitude 2,9 maar één keer om de 7 jaar daalt naar magnitude 3,8. In het sterrenbeeld Auriga bevindt zich ook, in de buurt van Capella, een groep van drie merkwaardige sterren die men de "Haedi" noemt of "Kinderen" en die in de mythologie de kleintjes voorstellen van de geit Amalthea. Twee van deze sterren zijn betrekkingsdubbelsterren en zijn meer dan 200.000 maal krachtiger dan onze eigen zon.

Welke andere objecten zijn er te vinden in Auriga?

Aangezien door Auriga de Melkweg loopt bezit dit sterrenbeeld veel deep-sky objecten en drie van deze objecten werden opgenomen in de Messier lijst en zijn alle drie al zichtbaar met een goede telescoop. Zowel M36, M37 als M38 zijn clusters waarin zich 60, 150 en 100 tal sterren in bevinden. M 37 is de meest spectaculairste van de drie Messier objecten en kan zeer makkelijk gevonden worden met een middelgrote telescoop waardoor men dan makkelijk twaalf rode superreuzen kan herkennen waarvan één zich in het midden van de sterrenhoop bevindt. Deze cluster is ongeveer 200 miljoen jaar oud en is van de zesde magnitude. Naast deze drie Messier objecten bevinden zich nog tal van lusters in dit sterrenbeeld zoals NGC 2281 of NGC 1664 die eveneens de moeite waard om waar te nemen maar door hun zwakke helderheid is voor deze objecten wel een middelgrote tot grote telescoop nodig.

M36
M36

M37
M37

M38
M38

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Meer in deze categorie: « Aries - Ram Boötes - Ossenhoeder »

Dit gebeurde vandaag in 1996

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt het Amerikaanse ruimteveer Endeavour gelanceerd (STS-77) met aan boord zes astronauten waaronder de Canadees Marc Garneau. De ruimtevlucht duurt tien dagen en staat in het teken van wetenschappelijk onderzoek met behulp van de commerciële SPACEHAB module. Foto: NASA

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

NGC 2022

NGC 2022

NGC 2022 is een planetaire nevel die we kunnen terugvinden in het sterrenbeeld Orion. Deze zwakke nevel bevindt in het noordelijke gedeelte van het sterrenbeeld tussen de sterren Betelgeuse (α-Orionis)…

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

91%

Sociale netwerken